Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Terminal.app i klawisz META

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 bullfrog

bullfrog
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2007 - 12:09

Witam, nie potrafie sprawic aby klawisz option dzialal jako meta. Googlowalem troche za tym, sprawdzalem tez archiwum forum i owszem, sa rozwiazania, ale nie moge ich zastosowac. Wszedzie sa informacje, ze nalezy wlaczyc opcje: Terminal->Window Settings…->Keyboard->[use option key as meta key] badz tez w werski krajowej: Terminal->Ustawienia Okna...->Klawiatura->[Użyj klawisza Opcja jako meta klawisza"] Problem w tym, ze ja tej opcji nie widze. Moze czegos nie rozumiem, ale robie tak: - odpalam terminal; - na panelu na gorze klikam menu 'Terminal' - wybieram 'Preferencje...' - ide do ustawien->Zaawansowane Tam sa rozne opcje, ale tej jednej jedynej nie widze. Dodam, ze nie widze tez w panelu menu niczego, co by wygladalo na Window Settings... czy Ustawienia Okien. Czyzbym cos przegapil, albo w ogole byl glupi? Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie.

#2 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 07 grudnia 2007 - 13:04

Czyzbym cos przegapil, albo w ogole byl glupi?
Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie.

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na drugie pytanie, :) ale na pewno zamiast Preferences, zgodnie z tym co napisałeś powinieneś wybrać Window settings... zaraz pod preferencjami w menu. Potem już chyba łatwo (z listy wybierz Keyboard).

#3 bullfrog

bullfrog
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2007 - 14:02

Hmm...
OK...
To moze ja wkleje obrazek mojego menu...

[url]http://img142.imageshack.us/my.php?image=obrazek5lj1.png[/url]

Czyli gdzie mam klikac?

#4 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 07 grudnia 2007 - 14:29

A jaki masz system, może to jakaś starsza wersja? W Tigerze jest u mnie Preferences, a pod spodem Window settings...

#5 bullfrog

bullfrog
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2007 - 14:30

Mam Leoparda... 10.5.1

#6 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 07 grudnia 2007 - 16:24

Ja i tak korzystam z iTerma, tam nie problemu z META, chociaż też trudno znaleźć (w profilach).

#7 bullfrog

bullfrog
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2007 - 17:11

No coz, w iTermie ustawilem META bez najmniejszego problemu. Chyba bede musial sie calkiem na niego przerzucic. Dzieki za pomoc!

#8 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 07 grudnia 2007 - 23:45

Hmm, nie pamiętam czy w Leo było tak samo bo moja przygoda była z nim krótka. Ale.
Odpal terminal wciśnij japko+i. Jeżeli będziesz miał rozwijaną listę to wybierz z niej Keyboard.

Z twojego opisu:

- na panelu na gorze klikam menu 'Terminal'
- wybieram 'Preferencje...'

Wynika że wybrałes inną opcję niż kazali :]

Jak pisałem wyżej nie pamiętam czy działało to tak samo w Leo, bo wróciłem do Tigera jak najszybciej się dało :]

#9 bullfrog

bullfrog
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2007 - 18:33

Odpal terminal wciśnij japko+i. Jeżeli będziesz miał rozwijaną listę to wybierz z niej Keyboard.

Niestety nie dziala... Mam tam tylko 'Informacje' i 'Ustawienia', gdzie moge wybrac tylko kolory.

Wynika że wybrałes inną opcję niż kazali :]

Jestem tego swiadomy. Jednakze nie mam dokladnie takiej opcji jak kazali. Gdybym mial, nie musialbym pytac o rade na forum. Wyglada na to, ze menu w Terminalu Leoparda wyglada inaczej niz w poprzednich wersjach i niestety jest ubozsze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych