Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

„Oryginały czy podróbki produktów Apple?”, nieuczciwi sprzedawcy oraz inne opinie o serwisach ogłoszeniowych, aukcyjnych.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5158 odpowiedzi w tym temacie

#3601 munnek

munnek
  • 50 postów

Napisano 03 października 2012 - 12:46

Kubosz jeśli nie uda ci się zwrócić pieniążków "tfu oby jednak nie ;)" ale gdyby to możesz chyba napisać na allegro, że zostałeś oszukany, nie daj się tak łatwo allegro bądź szczerze samemu spróbuj to załawtic... policja tu nic nie pomoże Raz zostałem oszukany na 6 stówek i od tamtego czasu jeśli kupuje już coś używanego to tylko osobiście odbieram, i jak na razie wszystko jest dobrze ; ) pzdr

#3602 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 03 października 2012 - 13:04

Mam gościa wszelkie dane zdjęcia, kontakty, adresy, telefony można by powiedzieć że wiem o nim wszystko. Wiem że buduje dom w swoim mieście nawet wiem że szuka garażu do wynajęcia, wiem że niedawno urodziło mu się dziecko. Wiem że koleś jest dość zamożny jeździ Audi A6. Nie ma szans aby nie oddał mi pieniędzy dlatego jestem dość spokojny czekam na rozwój sytuacji. Jego telefon ciągle jest czynny ale oddzwonił do mnie z zastrzeżonego co mnie trochę wczoraj zaniepokoiło. Wszystko wskazuje na to że zwróci mi pieniądze. Zastanawia mnie tylko fakt że rozwalony telefon sprzedał będą przekonany że on jest sprawny i cudowny po 5 minutach widać że telefon nadaje się do utylizacji. Gdy wczoraj z nim rozmawiałem był zdziwiony faktem że telefon jest niesprawny. Ogólnie to jego żona używała telefonu. Nawet gdyby mnie oszukał napisałem mu że jestem w posiadaniu jego kontaktów i galerii z telefonu także myślę że zabiłem mu trochę klina i myślę że kaska spokojnie zwróci. Dziwi mnie tylko to że musiał wiedzieć że sprzedaje bubla i myślał że od tak o wystawie mu pozytywa... Ciągle mi coś to śmierdzi ale mam sporo haków na gościa aczkolwiek nie chce się nakręcać. Jak kasę odda zapomnę o sprawie ja chce odzyskać tylko swoje ciężko zatyrane pieniądze. Przestrzegam poraz enty chcesz iPhona kup nowego a jeżeli Cie nie stać kup używanego ale face to face. A jeżeli jesteś naiwny jak ja byłem zapraszam na PW podam nr konta i dane do przelewu chętnie przyjmę datki :) Zawsze byłem ostrożny kupując na odległość ale przy iphonie za bardzo się podjarałem i mam za swoje. Pierwszy i ostatni raz... Pozdrawiam i

#3603 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 03 października 2012 - 18:49

Uwaga na wałek :)

Apple IPhone 4s 8G Telefon/Wifi/JAVA/HD Ekran (2686812045) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#3604 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 03 października 2012 - 19:00

Czemu wałek - autor wyraźnie pisze, że telefon jest repliką iphona...

#3605 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 03 października 2012 - 19:07

Jakos nie widze. Poza tym deklaruje parametry, jakich na pewno ta zabawka nie posiada...

#3606 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 03 października 2012 - 19:44

Przeczytałem całą aukcje i nie widzę ani słowa o tym że to replika a opis dotyczy prawdziwego iphona.

#3607 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 03 października 2012 - 19:56

Przeczytałem całą aukcje i nie widzę ani słowa o tym że to replika a opis dotyczy prawdziwego iphona.

To przeczytaj jeszcze raz
"Telefon jest doskonałą repliką IPhone'a. "

#3608 Mirea

Mirea
  • 150 postów
  • SkądNadarzyn, PL

Napisano 03 października 2012 - 20:11

To przeczytaj jeszcze raz
"Telefon jest doskonałą repliką IPhone'a. "

zgoda. ale wszystko obliczone na jelenia. To się powinno ścigać.

#3609 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 03 października 2012 - 20:17

Faktycznie napisał... i to tak że jakiś napaleniec zaraz kliknie kup teraz. Ciężko się tego doszukać jest wyszczególnione w całej liście atrybutów opisujących inny produkt.

#3610 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 03 października 2012 - 20:19

zgoda. ale wszystko obliczone na jelenia. To się powinno ścigać.

No jeżeli ktoś jest jeleniem to będzie jeleniem i da się oszukać. Co chcesz ścigać? Sprzedawca zaznaczył w opisie wyrażnie, że jest to replika. Nie trzeba ścigać tylko CZYTAĆ dokładnie opis.

#3611 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 postów

Napisano 03 października 2012 - 20:20

Specjalnie to ukrył.

#3612 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 03 października 2012 - 20:24

Specjalnie to ukrył.

Faktycznie ukrył - normalnie jest to niewidzialne....CZYTAĆ dokładnie aukcje trzeba a nie pisać, że wałek. Jest w opisie jak byk, że replika. Czy to ważne w jakim miejscu opisu aukcji?

#3613 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 03 października 2012 - 20:27

Gdyby ukrył, to napisałby białym tekstem na białym tle... :) Tak, jest to obliczone na jelenia, jeleniem jest każdy kto kupuje byle co, na oślep, zapominając, że w szkole uczyli go czytać - ale "bogatemu wolno"... Lepiej, żeby jeden jeleń z drugim się na iphonie naciął i na przyszłość nauczył, niż miał potem przelewać ileś tysięcy firmie pożyczkowej, co pożycza tylko jak się jej zapłaci i - małym drukiem - pokaże zabezpiecznie majątkowe na 3 miliony...

#3614 Mirea

Mirea
  • 150 postów
  • SkądNadarzyn, PL

Napisano 03 października 2012 - 20:29

Faktycznie ukrył - normalnie jest to niewidzialne....CZYTAĆ dokładnie aukcje trzeba a nie pisać, że wałek. Jest w opisie jak byk, że replika. Czy to ważne w jakim miejscu opisu aukcji?

tak, ma znaczenie. Ustawa z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, obowiązująca od 21 grudnia 2007 r., określa nieuczciwe praktyki rynkowe w działalności gospodarczej i zawodowej oraz zasady przeciwdziałania tym praktykom w interesie konsumentów i w interesie publicznym.
Gdy ktoś we wszelakich miejscach pisze, ze sprzedaje iPhone firmy Apple, podaje wszelkie jego zalety i w gąszczu informacji podaje info że to replika to jest to celowe wprowadzanie w błąd ścigane art 286 kk.
Kiedyś były akcje, że koleś opisywał, że sprzedaje cytuję: "zdjęcie Iphone" za 1499. Potem opisał wszelkie jego parametry. Gość się naciął i otrzymał wydrukowane zdjęcie ip w formacie 10x15. Poszedł do sądu i wygrał. A przecież pacjent napisał "zdjęcie".

Pewnie zaraz oberwę za OT. Ale nie mogłem się powstrzymać przed radami pavi7600. Sorry. Nie miej za złe :)

#3615 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 03 października 2012 - 20:39

tak, ma znaczenie. Ustawa z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, obowiązująca od 21 grudnia 2007 r., określa nieuczciwe praktyki rynkowe w działalności gospodarczej i zawodowej oraz zasady przeciwdziałania tym praktykom w interesie konsumentów i w interesie publicznym.
Gdy ktoś we wszelakich miejscach pisze, ze sprzedaje iPhone firmy Apple, podaje wszelkie jego zalety i w gąszczu informacji podaje info że to replika to jest to celowe wprowadzanie w błąd ścigane art 286 kk.
Kiedyś były akcje, że koleś opisywał, że sprzedaje cytuję: "zdjęcie Iphone" za 1499. Potem opisał wszelkie jego parametry. Gość się naciął i otrzymał wydrukowane zdjęcie ip w formacie 10x15. Poszedł do sądu i wygrał. A przecież pacjent napisał "zdjęcie".

Pewnie zaraz oberwę za OT. Ale nie mogłem się powstrzymać przed radami pavi7600. Sorry. Nie miej za złe :)

A niby dlaczego mam mieć Ci coś za złe?. Każdy ma swoje zdanie w tej akurat sprawie. Mnie akurat ustawy itp itd nie obchodzą. Jak ktoś chce to niech się męczy po sądach zamiast dokładnie parę razy przeczytać treść takiej OKAZJI. Myślę, że trochę za szybko aukcja została tutaj opisana jako wałek - zgadzam się, że gdyby nie było tego zdania, że jest to replika to śmiało można nazwać to wałkiem.
No ale jeżeli moja rada, żeby czytać dokładnie aucje przed zakupem jest dla Ciebie dziwna czy bezsensowna - no cóż - pozostawię to bez komentarza.

#3616 Usos

Usos
  • 336 postów

Napisano 03 października 2012 - 22:14

To można legalnie handlować podróbkami w Polsce? Chyba nie...

#3617 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 04 października 2012 - 06:54

Ja śmiem twierdzić nawet że ten iphone to atrapa. Pamiętam sprawę sprzed kilku lat gdzie gościu kupił ciągnik za około 40 zł a ciągnik był wart 40 000 PLN. Sprzedawca rąbną się z zerami cwaniak kupił i dochodził swojego ciągnika w sądzie rejonowym że sprzedawca nie chce wydać mu sprzętu. Koleś dostał 4 lata w zawieszeniu za wykorzystanie pomyłki sprzedawcy w celu znacznego wzbogacenia się.

#3618 Backtrack

Backtrack
  • 36 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 04 października 2012 - 10:22

Sprzedający kombinuje - stawia na nieuwagę kupującego ... 1. przedmiot w nieodpowiedniej kategorii (to nie jest Apple) 2. opis sugeruje używanie AppStore - co jest nierealne 3. pozostała część opisu także wprowadza w błąd - nagłówek ekran HD, w opisie WQVGA 324 x 428 rozdzielczość od pewnego momentu jest opis parametrów ściągnięty z iPhone ... więc ... jest to wprowadzanie w błąd, towar niezgodny z opisem ...

#3619 Usos

Usos
  • 336 postów

Napisano 04 października 2012 - 13:27

Nastąpiła zmiana opisu, ciekawe czemu w podpunkcie dotyczącym zupełnie czego innego: "Obsługiwane formaty wideo: wideo H.264 do 720p przy 30 klatkach na sekundę, Main Profile, poziom 3.1, z dźwiękiem AAC-LC do 160 kb/s, dźwięk stereofoniczny 48 kHz w formatach .m4v, .mp4 i .mov; wideo MPEG-4 do 2,5 Mb/s, 640 na 480 pikseli, 30 klatek na sekundę, Simple Profile z dźwiękiem AAC-LC do 160 kb/s na kanał, 48 kHz, dźwięk stereofoniczny w formatach .m4v, .mp4 i .mov; Motion JPEG (M-JPEG) do 35 Mb/s, 1280x720 pikseli, 30 klatek na sekundę, dźwięk w formacie ulaw, dźwięk stereo PCM w formacie .avi Nie dam sobie ręki uciąć, że jest 100% oryginalny. Po prostu nie wiem, nie znam się na tym...Prezentuje się znakomicie, dostałam go w prezencie, ale jak dla kobiety jest zbyt skomplikowany, wolę zostać przy swoim telefonie.". Może ucięcie głowy by pomogło!

#3620 tasiu

tasiu
  • 546 postów
  • Skądokolice Cieszyna

Napisano 04 października 2012 - 15:22

Uwaga na wałek :)

Apple IPhone 4s 8G Telefon/Wifi/JAVA/HD Ekran (2686812045) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Trzy raporty poleciały, ale jak widzę to Allegro ma je gdzieś. :evil:

Edit:
Poleciał mail do Allegro.

#3621 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 04 października 2012 - 21:45

Witam Jutro wysyłam mojego trefnego iPhona do Pana który mi go wcisną cała historia wyżej. Wysyłam go zgodnie z zaleceniami za pobraniem. Jak myślicie wysłać go pocztą Polską czy Kurierem. Wiem że jak kurier ma paczkę to dzwoni do odbiorcy i upomina się aby odbiorca paczkę odebrał a znowu poczta to jak nie zastanie klienta zostawia aviso i tak się zastanawiam czy kuriera wysłać który by katował gościa telefonami aby ten odebrał paczkę czy pocztą. Jak myślicie ?

#3622 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 04 października 2012 - 22:06

Z Pocztą Polską różnie bywa, kurierem sprawniej wszystko pójdzie.

#3623 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 05 października 2012 - 06:49

Chyba zdecyduje się na kuriera. Trzymajcie kciuki aby gościu oddał kaskę tak jak się zadeklarował.

#3624 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 05 października 2012 - 12:42

Zdecydowałem się jednak na Pocztę wysłałem gościowi priorytetem elegancko zapakowane z możliwością sprawdzenia przesyłki aby nie mógł mi nic zarzucić. Mam nadzieje że odda mi pieniądze i sprawa się zakończy. Trzymajcie kciuki.

---------- Wpis dodano o 13:42 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:35 ----------

Znowu ja uwaga na aukcję coś podejrzanie mi to wygląda pisze że nieodpakowany a na fotkach widać że odpakowany hmmm

NOWY IPHONE 4S ŚLĄSKIE (2667725463) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#3625 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 października 2012 - 14:45

Geniuszem nie trzeba być, żeby zauważyć, że nie są to zdjęcia sprzedającego ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych