Witam,
Jestem nowym użytkownikiem Macbook pro i chciałbym odtwarzać filmy Divx, Xvid, Avi itp. Czy jest jakiś uniwersalny odtwarzacz, który "załatwi" wszystkie formaty ?
Pozdr.
S.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 20 maja 2015 - 17:29
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem Macbook pro i chciałbym odtwarzać filmy Divx, Xvid, Avi itp. Czy jest jakiś uniwersalny odtwarzacz, który "załatwi" wszystkie formaty ?
Pozdr.
S.
Napisano 20 maja 2015 - 17:36
Napisano 20 maja 2015 - 17:40
Ściągnąłem VLC ale nie jest przypisane rozszerzenie, wiec po kliknieciu w film domyślnie uruchamia się quick player. Czy w Mac-u można przypisać rozszerzenia do danego programu ?
Napisano 20 maja 2015 - 18:22
prawoklik na plik -> Get Info -> Open with -> zmieniamy z "Quick Time Player" na "VLC".
Powtarzamy powyższe dla innych rozszerzeń.
Napisano 20 maja 2015 - 19:01
Dziękuje, muszę się nauczyć co znaczy prawoklik na tochpadzie, bo przyzwyczajony jestem do normalnej myszki.
Ale mam nadzieję to opanować
Napisano 20 maja 2015 - 21:50
PYM Player 8.2.4 — działa od Cataliny po Tahoe
Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko i symbol bitcoina ₿
VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.
> [ pym.uce.pl ]
Napisano 20 maja 2015 - 22:02
MplayerX
Napisano 20 maja 2015 - 23:53
Dziękuje, muszę się nauczyć co znaczy prawoklik na tochpadzie, bo przyzwyczajony jestem do normalnej myszki.
Ale mam nadzieję to opanować
Standardowo kliknięcie dwoma palcami, opcjonalnie command+click.
Napisano 21 maja 2015 - 00:12
Napisano 21 maja 2015 - 09:40
Albo kliknięcie po prawej stronie TP.
Albo po lewej (zależy od ustawień w System Preferences -> Trackpad).
Napisano 21 maja 2015 - 13:25
Control-click.
PYM Player 8.2.4 — działa od Cataliny po Tahoe
Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko i symbol bitcoina ₿
VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.
> [ pym.uce.pl ]
Napisano 21 maja 2015 - 13:32
Control-click.
Tak jest - Control, nie Command. ![]()
Napisano 21 maja 2015 - 19:01
Bardzo wszystkim dziękuję - wybrałem VLC. Najpierw musiałem się nauczyć jak zainstalować program (pojawiał się na biurku tylko plik obrazu). Za każdym razem, kiedy w niego klikałem to instalował się program (raczej wypakowywał z obrazu) - później
doczytałem, ze trzeba zainstalować w programach - chyba trochę bardziej to skomplikowane niż w Windows - udało się, bo vlc pojawił się w lauchpad. Potrafię otworzyć film divx wybierając prawy klawisz (trzymam trzy palce na touchpadzie) i wskazać "otwórz za pomocą" dany film. Niestety dalej nie potrafię znaleźć opcji, gdzie ustawia się na stałe - odtwarzanie filmów divx na vlc:(
Straszny lamer ze mnie - sorry - całe życie windows:)
Pozdr.
Napisano 21 maja 2015 - 19:08
Musisz kliknąć "Get Info" - nie wiem jak to się nazywa w polskiej wersji systemu.
Napisano 21 maja 2015 - 19:09
Zaznaczasz plik z filmem - otwierasz jego menu kontekstowe (prawy klawisz myszą albo klik z ctrl na pliku albo jakaś tam magia na trackpadzie... ileśtam palców. Wybierasz z menu Informacje. I pojawia ci się takie okno:

No i wybierasz program VLC. i dajesz zmień wszystko - i teraz wszystkie pliki typu który wybrałeś otworzą się po dwukliku w VLC.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 21 maja 2015 - 19:11
Napisano 21 maja 2015 - 19:31
Działa:)
:) Dzięki Yellowfrog za łopatologiczne wyjaśnienie.
Wszystkie filmy których nie odtwarzał QuickPlayer teraz "chodzą" na VLC - super !!!
Temat można zamknąć - problem rozwiązany.
Pozdr.
Napisano 22 maja 2015 - 06:46
Akurat instalowanie i odistalowanie programów jest prostrze w OS X, sam się przekonasz ![]()
Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor
Napisano 22 maja 2015 - 06:52
Akurat instalowanie i odistalowanie programów jest prostrze w OS X, sam się przekonasz
Napisano 30 czerwca 2015 - 00:40
hej z bezplatnych w appstore ja widze najwyzej Super Player Lite,
czy faktycznie on najlepszy?
Jakies inne alternatywy?
Eh, VLC nawet nie moge znalezc wpisujac ciag znakow do wyszukiwarki
Napisano 30 czerwca 2015 - 02:13
hej z bezplatnych w appstore ja widze najwyzej Super Player Lite,
czy faktycznie on najlepszy?
Jakies inne alternatywy?
Eh, VLC nawet nie moge znalezc wpisujac ciag znakow do wyszukiwarki
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych