Witam,
Jestem nowym użytkownikiem Macbook pro i chciałbym odtwarzać filmy Divx, Xvid, Avi itp. Czy jest jakiś uniwersalny odtwarzacz, który "załatwi" wszystkie formaty ?
Pozdr.
S.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 20 maja 2015 - 17:29
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem Macbook pro i chciałbym odtwarzać filmy Divx, Xvid, Avi itp. Czy jest jakiś uniwersalny odtwarzacz, który "załatwi" wszystkie formaty ?
Pozdr.
S.
Napisano 20 maja 2015 - 17:36
Napisano 20 maja 2015 - 17:40
Ściągnąłem VLC ale nie jest przypisane rozszerzenie, wiec po kliknieciu w film domyślnie uruchamia się quick player. Czy w Mac-u można przypisać rozszerzenia do danego programu ?
Napisano 20 maja 2015 - 18:22
prawoklik na plik -> Get Info -> Open with -> zmieniamy z "Quick Time Player" na "VLC".
Powtarzamy powyższe dla innych rozszerzeń.
Napisano 20 maja 2015 - 19:01
Dziękuje, muszę się nauczyć co znaczy prawoklik na tochpadzie, bo przyzwyczajony jestem do normalnej myszki.
Ale mam nadzieję to opanować
Napisano 20 maja 2015 - 21:50
PYM Player 8.2.1 — działa od Cataliny po Sonomę
Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko i symbol bitcoina ₿
VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.
> [ pym.uce.pl ]
Napisano 20 maja 2015 - 22:02
MplayerX
Napisano 20 maja 2015 - 23:53
Dziękuje, muszę się nauczyć co znaczy prawoklik na tochpadzie, bo przyzwyczajony jestem do normalnej myszki.
Ale mam nadzieję to opanować
Standardowo kliknięcie dwoma palcami, opcjonalnie command+click.
Napisano 21 maja 2015 - 00:12
Napisano 21 maja 2015 - 09:40
Albo kliknięcie po prawej stronie TP.
Albo po lewej (zależy od ustawień w System Preferences -> Trackpad).
Napisano 21 maja 2015 - 13:25
Control-click.
PYM Player 8.2.1 — działa od Cataliny po Sonomę
Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko i symbol bitcoina ₿
VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.
> [ pym.uce.pl ]
Napisano 21 maja 2015 - 13:32
Control-click.
Tak jest - Control, nie Command.
Napisano 21 maja 2015 - 19:01
Bardzo wszystkim dziękuję - wybrałem VLC. Najpierw musiałem się nauczyć jak zainstalować program (pojawiał się na biurku tylko plik obrazu). Za każdym razem, kiedy w niego klikałem to instalował się program (raczej wypakowywał z obrazu) - później
doczytałem, ze trzeba zainstalować w programach - chyba trochę bardziej to skomplikowane niż w Windows - udało się, bo vlc pojawił się w lauchpad. Potrafię otworzyć film divx wybierając prawy klawisz (trzymam trzy palce na touchpadzie) i wskazać "otwórz za pomocą" dany film. Niestety dalej nie potrafię znaleźć opcji, gdzie ustawia się na stałe - odtwarzanie filmów divx na vlc:(
Straszny lamer ze mnie - sorry - całe życie windows:)
Pozdr.
Napisano 21 maja 2015 - 19:08
Musisz kliknąć "Get Info" - nie wiem jak to się nazywa w polskiej wersji systemu.
Napisano 21 maja 2015 - 19:09
Zaznaczasz plik z filmem - otwierasz jego menu kontekstowe (prawy klawisz myszą albo klik z ctrl na pliku albo jakaś tam magia na trackpadzie... ileśtam palców. Wybierasz z menu Informacje. I pojawia ci się takie okno:
No i wybierasz program VLC. i dajesz zmień wszystko - i teraz wszystkie pliki typu który wybrałeś otworzą się po dwukliku w VLC.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 21 maja 2015 - 19:11
Napisano 21 maja 2015 - 19:31
Działa:):) Dzięki Yellowfrog za łopatologiczne wyjaśnienie.
Wszystkie filmy których nie odtwarzał QuickPlayer teraz "chodzą" na VLC - super !!!
Temat można zamknąć - problem rozwiązany.
Pozdr.
Napisano 22 maja 2015 - 06:46
Akurat instalowanie i odistalowanie programów jest prostrze w OS X, sam się przekonasz
Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor
Napisano 22 maja 2015 - 06:52
Akurat instalowanie i odistalowanie programów jest prostrze w OS X, sam się przekonasz
Napisano 30 czerwca 2015 - 00:40
hej z bezplatnych w appstore ja widze najwyzej Super Player Lite,
czy faktycznie on najlepszy?
Jakies inne alternatywy?
Eh, VLC nawet nie moge znalezc wpisujac ciag znakow do wyszukiwarki
Napisano 30 czerwca 2015 - 02:13
hej z bezplatnych w appstore ja widze najwyzej Super Player Lite,
czy faktycznie on najlepszy?
Jakies inne alternatywy?
Eh, VLC nawet nie moge znalezc wpisujac ciag znakow do wyszukiwarki
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych