Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 kąpiel w morzu.

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 luffa

luffa
  • 118 posts

Posted 18 May 2015 - 22:49

witam,

przez nieszczęśliwy wypadek mój iPhone miał kąpiel w morzu. niestety nie miałem szans na to by go porządnie wysuszyć. telefon po jakiejś godzinie od zdarzenia wrzuciłem do worka z ryżem. później próbowałem go włączyć, podłączałem pod ładowarkę (teraz wiem, że te punkty to najgorsze co mogłem zrobić). telefon nie działa, nie reaguje na nic. po podłączeniu do komputera wykrywa go jako nieznane urządzenie. najbardziej zależy mi na odzyskaniu zdjęć z wakacji. zdarzenie miało miejsce w sobotę 16 maja. do teraz telefon leży w ryżu i co jakiś czas próbowałem go włączyć, bez skutku. czy jest jakaś szansa na odzyskanie telefonu, ewentualnie samych zdjęć? chciałem oddać do serwisu, ale nie mam pojęcia, czy warto wydawać pieniądze na czyszczenie, bo nie wiem czy po spotkaniu z solą morską są jakieś szanse? 

#2 satmar

satmar
  • 788 posts
  • SkądInowrocław

Posted 19 May 2015 - 11:17

słona woda ma to do siebie że żre wszystko co popadnie i na dodatek działa jak elektrolit czyli przewodzi prąd, moim zdaniem iP to kompletny złom  nie nadający się do naprawy , należało go natychmiast rozebrać odpiąć baterie i w sytuacji awaryjnej wykąpać w zwykłej wodzie by wypłukać sól, teraz to już po zawodach , ale.....   być może do środka dostala się niewielka ilość słonej wody i jakaś nadzieja jest :) ale to już musi ocenić ktoś kto zna się na rzeczy 

#3 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 19 May 2015 - 11:42

Szanse są zawsze ale po wodzie morskiej trzeba telefon szybko wyczyścić, a Ty go w worku trzymasz, co doprowadza go do kompletnego zniszczenia.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 luffa

luffa
  • 118 posts

Posted 19 May 2015 - 12:41

Szanse są zawsze ale po wodzie morskiej trzeba telefon szybko wyczyścić, a Ty go w worku trzymasz, co doprowadza go do kompletnego zniszczenia.

wypadek stał się podczas pobytu na wakacjach, więc nie bardzo miałem jak zanieść go do serwisu, a sprzętu żeby rozłożyć go samemu na części nie posiadam. jutro zaniosę go do serwisu żeby sprawdzili, czy w ogóle opłaca się go czyścić. tak naprawdę zależy mi tylko i wyłącznie na zdjęciach na nim zawartych, jest szansa na ich odzyskanie?

#5 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 posts
  • SkądBiała Podlaska

Posted 19 May 2015 - 12:47

Nie miałeś włączonej synchronizacji zdjęć z iCloud, Dropboxem lub czymś podobnym?

Komputer: MacBook Air 2013 13" i5/8GB/128GB Telefon: iPhone 5 16 GB White Tablet: iPad 2 16 GB Wi-Fi White + SmartCase Oferuję zdjęcie simlocka w bazie Apple - więcej informacji na PW :)

#6 luffa

luffa
  • 118 posts

Posted 19 May 2015 - 13:09

Nie miałeś włączonej synchronizacji zdjęć z iCloud, Dropboxem lub czymś podobnym?

nie miałem nawet internetu podczas tego pobytu. zdjęcia z przed wyjazdu mam zapisane.

#7 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 19 May 2015 - 14:18

telefon po jakiejś godzinie od zdarzenia wrzuciłem do worka z ryżem.

Dlaczego wrzuciłeś go do ryżu? Postawiłeś na nim krzyżyk w ten sposób.

Szybko po takim zalaniu wyłączyć i rozebrać, co już było powiedziane, do tego oddać płytę główną do serwisu gdzie mogą ją wymyć w odpowiednich płynach i uratować. Po takim czasie chyba już nic się nie zrobi.

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#8 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 19 May 2015 - 14:20

wypadek stał się podczas pobytu na wakacjach, więc nie bardzo miałem jak zanieść go do serwisu, a sprzętu żeby rozłożyć go samemu na części nie posiadam

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#9 luffa

luffa
  • 118 posts

Posted 19 May 2015 - 14:49

zobaczymy co mi jutro powiedzą w serwisie. jeśli nie da się naprawić to trudno, zdarza się.. 

macie jakieś inne pomysły na to jak odzyskać zdjęcia? 

#10 redzyn

redzyn
  • 7 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 May 2015 - 11:22

Ryż nic nie pomoże, potrzebna jest kąpiel płyty głównej w myjce ultradźwiękowej, choć to też nie zawsze pomaga. Niestety elementy na płycie głównej dość szybko korodują i czasem zdarza się tak, że naprawa nie jest możliwa.

 iPhone 5S

#11 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 posts
  • SkądSzczecin, Wojska Polskiego 50, tel:889277288

Posted 26 May 2015 - 12:32

Trochę wiedzy na temat zalanego telefonu - http://applemobile.p...lefon-co-robic/

AppleMobile.pl - Serwis iPhone, iPod, iPad Szczecin - Pierwszy i jedyny serwis urządzęń Apple w Zachodniopomorskim autoryzowany przez MyApple.pl Masz pytania? Dzwoń! tel: 889 277 288 - Naprawy wysyłkowe na terenie całego kraju! http://www.facebook.com/AppleMobilePL

#12 luffa

luffa
  • 118 posts

Posted 12 June 2015 - 20:42

telefon umarł. 

#13 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 13 June 2015 - 14:09

Dziwnym nie jest, wszak sól morska zabija elektronikę, gdybyś od razu poleciał z nim do serwisu to straciłbyś +/- 200zł.

Teraz za to jesteś +/- 1200zł w plecy.

Ot - oszczędność.

Nie ma czegoś takiego jak iPhone 2g

#14 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 13 June 2015 - 22:32

Niestety woda morska jest bezlitosna dla elektroniki, która koroduje błyskawicznie. Chyba szybszy jest jedynie koci mocz :) Mielismy wielokrotnie telefony utopione w morzu. Jako że zazwyczaj dzieje się to na wakacjach i Klient dostarcza sprzęt po minimum kilku dniach, sół można skrobać łyżeczką... Elektronika przeżarta, nie ma co naprawiać. W przypadku i5 nie ma nawet możliwości odczytu danych bezpośrednio z kości, bo dane są szyrowane (znaczy możliwość odczytu jest, ale nic to nie da ze względu na szyfrowannie).

Pogwarancyjny serwis urządzeń Apple - naprawa Macbook, iMac, iPhone, iPad itp.
kom: 605-660-548, tel: (12) 444 14 99, ul. Wybickiego 17/3, 31-302 Kraków
www.serwisapple.pl

#15 luffa

luffa
  • 118 posts

Posted 14 June 2015 - 14:52

Dziwnym nie jest, wszak sól morska zabija elektronikę, gdybyś od razu poleciał z nim do serwisu to straciłbyś +/- 200zł.

Teraz za to jesteś +/- 1200zł w plecy.

Ot - oszczędność.

czytaj temat to się dowiesz, że nie miałem opcji oddania do serwisu od razu. inaczej bym to zrobił bez zastanowienia. 

Niestety woda morska jest bezlitosna dla elektroniki, która koroduje błyskawicznie. Chyba szybszy jest jedynie koci mocz :) Mielismy wielokrotnie telefony utopione w morzu. Jako że zazwyczaj dzieje się to na wakacjach i Klient dostarcza sprzęt po minimum kilku dniach, sół można skrobać łyżeczką... Elektronika przeżarta, nie ma co naprawiać. W przypadku i5 nie ma nawet możliwości odczytu danych bezpośrednio z kości, bo dane są szyrowane (znaczy możliwość odczytu jest, ale nic to nie da ze względu na szyfrowannie).

co radzisz zrobić kiedy jest się na wakacjach i nie ma się dostępu do komisu?
z tego co w necie wyczytałem to najlepiej wyłączyć tel (home + power). otworzyć iPhone (zestaw do otwierania jest dość małych rozmiarów i w sumie można go mieć zawsze ze sobą na wakacjach), wyjąć baterię i przepłukać wodą. zostawić w takim stanie przez kilka dni, do wysuszenia. 

#16 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 14 June 2015 - 16:14

W warunkach "terenowych" to co napisałeś, to wbrew pozorom jedyne sensowne co można zrobić.

Pogwarancyjny serwis urządzeń Apple - naprawa Macbook, iMac, iPhone, iPad itp.
kom: 605-660-548, tel: (12) 444 14 99, ul. Wybickiego 17/3, 31-302 Kraków
www.serwisapple.pl

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users