Autokorekta w iPhone
Steve Jobs poświęcił wiele czasu żeby pokazać jak 'mądra' jest klawiatura w iPhone. Inteligentnie poprawia błędy podczas pisania, dzięki czemu na tym telefonie można pisać bardzo szybko, szybciej niż na jakimkolwiek innym urządzeniu. Dotychczas jednak było możliwe pisanie z autokorektą tylko po angielsku.
Przedstawiam zatem polski słownik autokorekty do iPhone'a. a chwilę obecną jest on kompatybilny z wersjami 1.1.1 i wyższymi. Nie jest kompatybilny z wersjami starszymi, np. 1.0.2!. Słownik powstał na bazie darmowego słownika ispell i jego frekwencyjnej listy wyrazów w języku polskim. Do tego zostały wygenerowane formy odmienione wyrazów dla ok. 20 tysięcy polskich wyrazów. W sumie w słowniku znajduje się ich ponad 150 tysięcy.
Jak zainstalować słownik
Potrzebujesz programu Installer (zapewne już go masz) i wersji firmware telefonu przynajmniej 1.1.1. Dodaj do źródeł Installer'a następujący adres:
http://i.myapple.pl
Następnie w kategorii "Polskie dodatki" zainstaluj pakiet "Polska autokorekta".
Po Instalacji wykonaj czynności:
1. Settings -> General (Ogólne) -> International (Narodowe) -> Keyboards (Klawiatury) -> Odznacz 'Polski' (jeśli zaznaczona)
2. Settings -> General (Ogólne) -> International (Narodowe) -> Keyboards (Klawiatury) -> Odznacz 'Angielski'
3. Ciesz się Twoim nowym słownikiem

Uwaga! Jeśli wykonując powyższe kroki nie znajdujesz do wyboru języka polskiego, musisz zainstalować dodatkowo paczkę "Dodatkowe klawiatury" z kategorii "Tweaks x.x.x" gdzie x.x.x to numer wersji Twojego oprogramowania (jeśli masz 1.1.4, wejdź do kategorii Tweaks 1.1.3, paczka ta jest kompatybilna z 1.1.4).
Słownik jest na licencji MIT (kopia licencji), co oznacza, że można go używać i modyfikować za darmo, jednak przy rozpowszechnianiu należy zaznaczyć jego autora. Nie zezwalam na sprzedaż słownika lub "sposobu jego instalacji" na Allegro!
Najczęściej zadawane pytania
Q: Czy słownik zawiera polskie znaki?
A: Nie, słownik nie zawiera polskich znaków, z dwóch przyczyn: po pierwsze jest on przeznaczony głównie do pisania sms'ów, a jak powszechnie wiadomo sms'y z polskimi znakami są droższe, po drugie zaś słownik wtedy na niewiele by się zdał, bo bylibyśmy wtedy zmuszeni do ciągłego pisania z polskimi znakami, co wydłużyłoby tylko pisanie przekreślając tym samym ideę słownika autokorekty.
Q: Mam wersję 1.1.1 ale nie mogę znaleźć menu 'International'?
A: Dodaj do źródeł adres Unlock the iPhone - the simple tutorial!, a następnie w kategorii Unlocking Tools zainstaluj pakiet Enable International Menu.
Q: Mam wersję 1.1.2 ale nie mam możliwości wybrania polskiego języka w menu International, czemu?
A: Wersja 1.1.2 nie posiada dodatkowych języków/klawiatur uaktywnionych od razu. Wymagane jest zainstalowanie specjalnej paczki, dostępnej w repozytorium (dodaj je jako źródło w installerze): iPhone | cynix.org. Interesuje Cię pakiety More Keyboards & Regions z kategorii Tweaks (1.1.2).
Błędy i sugestie
Mam nadzieję, że razem uda nam się udoskonalić ten słownik, by był jeszcze bardziej przydatny. Dlatego za pewien czas udostępnię stronę na której będzie można zasugerować dodanie nowych słów do słownika. Jeśli chcesz dowiadywać się o nowościach w pracach nad słownikiem - zasubskrybuj ten temat!
Podziękowania
- dla twórców ispell'a - za ich świetny frekwencyjny słownik,
- dla twórców Installer'a - dzięki któremu instalacja słownika jest banalnie prosta,
- dla uczestników tego forum, którzy starali się i nadal starają się pomóc,
- dla Apple za stworzenie tak świetnego telefonu