Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[1.1.1+] Polski słownik autokorekty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#1 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 06 grudnia 2007 - 16:58

Temat ten jest kontynuacją tego tematu, jeśli kogoś interesuje techniczna strona powstawania słownika, zapraszam właśnie tam.

Autokorekta w iPhone
Steve Jobs poświęcił wiele czasu żeby pokazać jak 'mądra' jest klawiatura w iPhone. Inteligentnie poprawia błędy podczas pisania, dzięki czemu na tym telefonie można pisać bardzo szybko, szybciej niż na jakimkolwiek innym urządzeniu. Dotychczas jednak było możliwe pisanie z autokorektą tylko po angielsku.

Przedstawiam zatem polski słownik autokorekty do iPhone'a. a chwilę obecną jest on kompatybilny z wersjami 1.1.1 i wyższymi. Nie jest kompatybilny z wersjami starszymi, np. 1.0.2!. Słownik powstał na bazie darmowego słownika ispell i jego frekwencyjnej listy wyrazów w języku polskim. Do tego zostały wygenerowane formy odmienione wyrazów dla ok. 20 tysięcy polskich wyrazów. W sumie w słowniku znajduje się ich ponad 150 tysięcy.

Jak zainstalować słownik
Potrzebujesz programu Installer (zapewne już go masz) i wersji firmware telefonu przynajmniej 1.1.1. Dodaj do źródeł Installer'a następujący adres:

http://i.myapple.pl

Następnie w kategorii "Polskie dodatki" zainstaluj pakiet "Polska autokorekta".

Po Instalacji wykonaj czynności:
1. Settings -> General (Ogólne) -> International (Narodowe) -> Keyboards (Klawiatury) -> Odznacz 'Polski' (jeśli zaznaczona)
2. Settings -> General (Ogólne) -> International (Narodowe) -> Keyboards (Klawiatury) -> Odznacz 'Angielski'
3. Ciesz się Twoim nowym słownikiem :).

Uwaga! Jeśli wykonując powyższe kroki nie znajdujesz do wyboru języka polskiego, musisz zainstalować dodatkowo paczkę "Dodatkowe klawiatury" z kategorii "Tweaks x.x.x" gdzie x.x.x to numer wersji Twojego oprogramowania (jeśli masz 1.1.4, wejdź do kategorii Tweaks 1.1.3, paczka ta jest kompatybilna z 1.1.4).

Słownik jest na licencji MIT (kopia licencji), co oznacza, że można go używać i modyfikować za darmo, jednak przy rozpowszechnianiu należy zaznaczyć jego autora. Nie zezwalam na sprzedaż słownika lub "sposobu jego instalacji" na Allegro!

Najczęściej zadawane pytania
Q: Czy słownik zawiera polskie znaki?
A: Nie, słownik nie zawiera polskich znaków, z dwóch przyczyn: po pierwsze jest on przeznaczony głównie do pisania sms'ów, a jak powszechnie wiadomo sms'y z polskimi znakami są droższe, po drugie zaś słownik wtedy na niewiele by się zdał, bo bylibyśmy wtedy zmuszeni do ciągłego pisania z polskimi znakami, co wydłużyłoby tylko pisanie przekreślając tym samym ideę słownika autokorekty.

Q: Mam wersję 1.1.1 ale nie mogę znaleźć menu 'International'?
A: Dodaj do źródeł adres Unlock the iPhone - the simple tutorial!, a następnie w kategorii Unlocking Tools zainstaluj pakiet Enable International Menu.

Q: Mam wersję 1.1.2 ale nie mam możliwości wybrania polskiego języka w menu International, czemu?
A: Wersja 1.1.2 nie posiada dodatkowych języków/klawiatur uaktywnionych od razu. Wymagane jest zainstalowanie specjalnej paczki, dostępnej w repozytorium (dodaj je jako źródło w installerze): iPhone | cynix.org. Interesuje Cię pakiety More Keyboards & Regions z kategorii Tweaks (1.1.2).

Błędy i sugestie
Mam nadzieję, że razem uda nam się udoskonalić ten słownik, by był jeszcze bardziej przydatny. Dlatego za pewien czas udostępnię stronę na której będzie można zasugerować dodanie nowych słów do słownika. Jeśli chcesz dowiadywać się o nowościach w pracach nad słownikiem - zasubskrybuj ten temat!

Podziękowania
- dla twórców ispell'a - za ich świetny frekwencyjny słownik,
- dla twórców Installer'a - dzięki któremu instalacja słownika jest banalnie prosta,
- dla uczestników tego forum, którzy starali się i nadal starają się pomóc,
- dla Apple za stworzenie tak świetnego telefonu :)

#2 piotrek_mag

piotrek_mag
  • 297 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 18:03

Zainstalowałem na 1.1.2 i na razie wszystko dobrze :).

#3 Simek

Simek
  • 438 postów
  • SkądSPT / GDZ

Napisano 06 grudnia 2007 - 18:11

Dobra robota, ale czemu nie ma polskich znaków? Na 1.1.2 działa bez problemów. Ah i jeszcze mała literówka w opisie aplikacji w Installerze: "tyś." -> "tys." ;D

#4 siarka

siarka
  • 65 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 18:13

po co polskie znaki? dobrze ze nie ma za pl znaki sie placi

#5 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 06 grudnia 2007 - 18:14

Nie ma polskich znaków z prostego powodu, a w sumie z dwóch: - polskie znaki w sms'ach = dodatkowe opłaty za sms'y u większości operatorów - iPhonie nie potrafi samodzielnie porównać np. 'a' z 'ą', więc jeśli chciałbyś napisać "włączyłem", to musiałbyś używać polskich znaków podczas pisania (przytrzymać palec na 'a', poczekać na popup, wybrać 'ą'), co przekreśla ideę używania słownika bo robi się to bardzo wolno. A co do literówki - już poprawiam, dzięki :).

#6 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 18:45

Po Instalacji wykonaj czynności:
1. Settings -> General -> International -> Language -> ...
2. Settings -> General -> International -> Keyboards -> ...

Nie mam "International" w 1.1.1. Pewnie coś trzeba dograć tylko nie wiem co. Można by było tą informację też tutaj umieścić.

#7 derykus

derykus
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 grudnia 2007 - 18:47

Mimo, że dopiero napisałem kilka smsów to już bardzo Ci dziękuję... Zrobiłeś kawał solidnej roboty o zabraniu się do której nie miałbym zielonego pojęcia a co dopiero mówiąc o skompilowaniu takiego słownika... Wielkie uznanie! :)

#8 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 06 grudnia 2007 - 18:52

@PGC: W Installerze, w kategorii "Unlocking Tools" (musisz mieć dodane źródło iphone.unlock.no) zainstaluj paczkę "Enable International menu". @derykus: dzięki za słowa uznania :).

#9 czaki

czaki
  • 18 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 20:17

Witam, nie mam w International-> Keyboards -> 'Polski' cały czas jest zaznaczony English nie mogę go wyłączyć jak pisze smsa to owszem jest autokorekta ale angielska co robić?

#10 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 06 grudnia 2007 - 20:24

Która wersja oprogramowania ? Jeśli 1.1.2 to musisz prawdopodobnie doinstalować w Installerze w kategorii Tweaks (1.1.2) paczkę "More Keyboards" (potrzebne źródło: http://cynix.org/iphone.plist).

#11 McGramat

McGramat
  • 15 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 20:33

Czy ten słownik działa z 1.1.1? Instalowałem według wskazań i niestety jedyne co mam to angielską autokorektę... Pozdrawiam

#12 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 06 grudnia 2007 - 20:39

Ten słownik działa głównie z 1.1.1 :). Czy:
- Masz odznaczoną w International -> Keyboards angielską klawiaturę?
- Zmieniałeś język telefonu na angielski i potem na polski wg instrukcji?
  • trylobit lubi to

#13 McGramat

McGramat
  • 15 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 20:44

Postępowałem zgodnie z krokami z Twojej instrukcji. Zadziałał za drugim razem, dziękuję :-) Ale zaraz go wyłączyłem bo koszmarnie spowalnia pisanie... Literki mi się "zastanawiają" po kilka sekund nawet... Pewnie w następnej wersji będzie lepiej Pozdrowienia

#14 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 06 grudnia 2007 - 20:51

Na niektórych wyrazach rzeczywiście ten efekt występuje, np. na słowach zaczynających się od 'prz'. Nie jestem jednak pewien czym on jest spowodowany. Jak się dowiem to oczywiście postaram się to poprawić :).

#15 trylobit

trylobit
  • 58 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 21:42

super. swietnie dziala.
respect.

---- Dodano 06-12-2007 o godzinie 23:43 ----
myslales o napisaniu gg na iphone? :)

#16 m_ichal@mac.com

m_ichal@mac.com
  • 72 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 22:23

mi pojawia sie " safari can't download this file" jak klikam na link zeby dodaz zrodlo co mam zrobic

#17 Kpso

Kpso
  • 104 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 22:34

mi na 1.1.2 niestety nie dziala zainstalowalem kb2 potem to co bylo ze zrodla cyrix i sam slownik, niestety nie mam opcji odznaczenia angielskiej klawiatury. odznaczam jezyk, a klawiatura zostaje english [jest szara, wiec nawet nie moge jej wylaczyc] podejrzewam, ze chodzi o to ze pod 1.1.1 nie zainstalowalem z unlocking tools programiku do wyboru klawiatur, teraz juz niestety za pozno, instaler nie chce tego wrzucic bo jest versja z 1.1.1 :( no nic trudno, poczekam az sie cos nowego wymysli. moze unlocking zrobi ten prog na 1.1.2

#18 m_ichal@mac.com

m_ichal@mac.com
  • 72 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 23:03

sorry ale jak dodać źródło

---- Dodano 07-12-2007 o godzinie 01:15 ----
sorki juz wiem ale jakby kots niewiedzial to w installerze-> source -> edit -> i po lewej add

#19 Kpso

Kpso
  • 104 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 23:15

wchodzisz do instalera, potem dajesz na sources - prawy dolny rog potem klikasz edit - prawy gorny rog potem add - lewy gorny rog pisujesz adres source i dajesz ok albo add i jak juz skonczy sprawdzac to dajesz refresh i basta

#20 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 06 grudnia 2007 - 23:33

Kpso - próbowałeś doinstalować "More Regions" z kategorii "Tweaks 1.1.2" ? Angielska klawiatura będzie 'na szaro' jeśli masz wybrany język (Language) angielski. Musisz wybrać polski, wtedy można też wybrać klawiaturę. @trylobit: Myślałem o pisaniu różnych rzeczy na iPhone, ale najpierw muszę się nauczyć jak to się robi, a pod Linuksem może nie być łatwo :).

#21 m_ichal@mac.com

m_ichal@mac.com
  • 72 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 23:43

Aby zainstalowac "Enable international menu" trzeba wbic i.unlock.no a nie iphone.unlock.no

#22 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 06 grudnia 2007 - 23:56

Doszedłem do tego, dlaczego na niektórych literach autokorekta się 'zawiesza'. Otóż dzieje się tak (np. na słowach zaczynających się od 'prz'), bo jest tych słów za dużo :). Trzeba będzie wprowadzić jakieś cięcia... m_ichal: repozytorium pisałem z pamięci, wiem, że adres ich strony to iphone.unlock.no. Ale dzięki za zwrócenie uwagi, poprawię to w komunikatach paczki.

#23 iAdam

iAdam
  • 415 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 grudnia 2007 - 00:21

mistrzu...

#24 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 07 grudnia 2007 - 01:26

Nowa wersja leży w repozytorium. Zmiany: - dołożonych kilkanaście słów 'internetowych', typu 'Google', 'Microsoft', etc. - słownik odchudzony o słowa mniej używane, szczególnie te na 'prz', ogólnie klawiatura powinna reagować znacznie szybciej.
  • malina lubi to

#25 Kpso

Kpso
  • 104 postów

Napisano 07 grudnia 2007 - 10:08

Kpso - próbowałeś doinstalować "More Regions" z kategorii "Tweaks 1.1.2" ? Angielska klawiatura będzie 'na szaro' jeśli masz wybrany język (Language) angielski. Musisz wybrać polski, wtedy można też wybrać klawiaturę.

tak, problem polega na tym, ze w intalerze wogole nie mam opcji more regions wtweaks 1.1.2, tylko jest to bodajze w unlocking tools. w sources mam i.unlock.no, wiec wszystko powinno grac i tadada
no w kazdym razie respect i dzieki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych