Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Antena zewnętrzna wi-fi do MBP.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 mehmed efendi

mehmed efendi
  • 120 postów
  • Skądinąd

Napisano 09 maja 2015 - 18:53

Pytanie z tematu.

Potrzebna informacja, jakie anteny zewnętrzne wi-fi można podłączyć do MBP.

Chodzi o dostęp do neta w lokalizacjach, których sygnał jest niewystarczający dla anteny wbudowanej w komputerze.

Jestem na kampingu, jest net, chcę z niego korzystać przy namiocie, w przyczepie/kamperze.

Czego, gdzie szukać. Co polecacie.

Dzięki za podpowiedzi już teraz.

Proszę o sprawdzone informacje, a nie te, które ktoś słyszał od kolegi zięcia teścia itd.

Mile widziane typy, przejściówki, etc.

Użytkownik mehmed efendi edytował ten post 09 maja 2015 - 18:54

#2 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 17 maja 2015 - 18:43

Na przykład jakiś access point, który możesz ustawić w tryb repeatera.

#3 mehmed efendi

mehmed efendi
  • 120 postów
  • Skądinąd

Napisano 17 maja 2015 - 19:06

O; dzięki za odzew.

Na tak łopatologicznie?

#4 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 17 maja 2015 - 20:19

http://www.tp-link.c...model=TL-WR702N polecam. Jest bardzo mały (wielkości karty kredytowej i bardzo łatwo sie go konfiguruje). Używam na wyjazdach albo w czasie wakacji jak w ogrodzie nie łapie wifi z domu do stawiam przy oknie i jest ok :)

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#5 mehmed efendi

mehmed efendi
  • 120 postów
  • Skądinąd

Napisano 17 maja 2015 - 21:02

Dzięki.

Tylko mnie bardziej chodzi o to, aby to działało w druga stronę.

Mam obcy sygnał wi-fi z otwartej sieci, który chcę wzmocnić, aby z niego korzystać w swoim kompie.

NADAJNIK OBCY - ANTENA DODATKOWA ZBIERAJĄCA SYGNAŁ - KABEL/PRZETWORNIK - MÓJ KOMPUTER.

Wyjazd za granicę, sygnał z kawiarni, maków, kampingów, innych takich.

Użytkownik mehmed efendi edytował ten post 17 maja 2015 - 21:03

#6 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 18 maja 2015 - 11:16

Jeśli łącze radiowe tylko na drodze nadajnik obcy -> Twój AP, a dalej może być kabel, to dowolny Access Point, który ma DZIAŁAJĄCY tryb AP Client.

Jeśli łącze radiowe na drodze nadajnik obcy -> twój AP i dalej WiFi do Twoich urządzeń, to albo Access Point, który ma DZIAŁAJĄCY tryb REPEATER (prędkość dostępna to prędkość WiFi /2)

lub jeden AP jako odbierający a drugi jako nadający Twoją sieć.

Piszę DZIAŁAJĄCY, bo spotkałem się z tym, że TP-Link potrafił działać jako REPEATER kilka - kilkanaście godzin, potem przestawał - trzeba go było resetować.

Problem był znany producentowi, wypuszczali nowe firmware, które miały go naprawić, skończyło się na wymianie całego sprzętu na Ubiquiti UniFi od 3 lat działa bez problemów.

Niestety o ile pamiętam, Ubiquiti UniFi nie działa jako AP Client lub repeater z innym sprzętem. Zobacz np. Bullet M, Picostation M, Rocket M, Nanostation.

Technicznie najlepiej byłoby to zrobić na dwóch urządzeniach, ale cena rośnie.

Poszukaj też jakiegoś Mikrotika -konfiguracja może nie najprostsza, ale zrobisz wszystko co potrzeba, a przede wszystkim one działają.

Możesz kupić jedną płytę, włożyć dwie karty radiowe i na jednej odbierasz internet a na drugiej nadajesz.

Te rozwiązania, które podałem nie są najtańsze, ale działają.

Zapewne znajdziesz jakieś urządzenia za 100 czy 200PLN, ale musisz sam poszukać i posprawdzać. Ja się wyleczyłem z takich wynalazków - sprawdza się zasada, że dostajesz tyle, ile płacisz.

TP-Link podany przez Bolsu07 teoretycznie ma tryb AP client i repeater, ale musiałbyś poczytać czy nie sprawia użytkownikom problemów w tych trybach pracy.

Być może wystarczy do Twoich potrzeb, jednak nie ma możliwości podłączenia zewnętrzenej anteny. Robiąc instalację na Ubiquiti lub Mikrotik z zewnętrzną anteną kierunkową lub sektorową i drugą dookólną do swojego internetu podłączysz się do wielu sieci, do których ten TP-Link nie da rady. Ma tę zaletę, że jest mały. Jednak pisałeś o przyczepie / kamperze więc rozmiar chyba nie ma aż takiego znaczenia.

Użytkownik marcusp edytował ten post 18 maja 2015 - 11:23

#7 mehmed efendi

mehmed efendi
  • 120 postów
  • Skądinąd

Napisano 18 maja 2015 - 11:48

Oki.

Grazie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych