Witam. Próbuję połączyć drukarkę canon ip7250 w sieci z iMackiem. Router mam z upc jako tzw. kombajn czyli jest tam wszystko, dekoder tv wifi telefon itd nazywa się to horizon. Czy drukarkę mam podłączyć do routera? Nadmieniam że na kablu wszystko hula, ale drukarka ma dzialać dla wszystkich urządzeń w domu. Jeśli można poprowadzić mnie jako laika krok po kroku byłbym wdzięczny...

Jak połączyć drukarkę canon ip7250 w sieci z iMackiem?
Napisano 02 maja 2015 - 09:23
Napisano 02 maja 2015 - 19:12
Po pierwsze sprawdź w instrukcji czy drukarka ma swój panel w który można wejść przez przeglądarkę. Jeżli tak, to trzeba drukarkę dołączyć do sieci, tzn. w preferencjach drukarki podpiąć ją do sieci (wybrać sieć i podać hasło).
Jeżeli możesz wejść w preferencje routera sprawdź czy drukarka jest widoczna w sieci DHCP. Jeżeli router widzi drukarkę to i mac także powinien ją widzieć. Wiele drukarek nie pracuje w sieci 5GHz tylko 2,54 GHz i najlepiej w paśmie b/g i nie obsługuje sieci n, nie wiem jak w tym przypadku (niby jest w specyfikacji że standard n obsługuje).
Podstawa do podpiąć drukarkę do sieci wifi, jeżeli drukarka ma jakiś mały panel sterowania to tam na pewni jest opcja wyboru sieci wifi i podania hasła do niej.
MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych