Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone a WiFi w domu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Orion

Orion
  • 7 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 21:48

Witam, z góry sory jeśli to infantylne albo banalnie śmiesznie pytanie ale nigdy nie miałem do czynienia z WiFi i musze się was poradzić.
Czy kupując tą kartę, [url]http://www.allegro.pl/item273966710_tp_link_wn321g_karta_wifi_na_usb_livebox_vista.html[/url]
po podłączeniu do kompa będę mógł spokojnie odbierać internet na iPhonie? Mam neostradę i nadzieję że będzie działało, pozdrawiamm ;)

#2 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 05 grudnia 2007 - 21:58

Witam!!!
Chyba nie tedy droga!!!Tego modemu z allegro absolutnie nie potrzebujesz,bo masz go wbudowanego w swojego Maka!!!Musisz natomiast kupic sobie jakis router ADSL np.http://www.allegro.p..._net24_itp.html wtedy podlaczysz neostrade do tego wlasnie routera,nadasz sygnal i bedziesz mogl korzystac z iPhona poprzez wi-fi.
Jest jeszcze inny sposob,wykorzystujacy macbooka (jesli go posiadasz) mozesz bowiem udostepnic polaczenie neostrady przez Airport i wtedy Twoj Mac bedzie nadawal sygal wi-fi z ktorego bedziesz mogl korzystac na iPhone!!!
Tak wiec reasumujac:
jesli masz pieca to kupujesz router adsl podlaczasz pod neostrade i masz wi-fi na iPhonie!!!Jesli masz maca udostepnij internet poprzez System Preferences=>Network=>Internet Sharing i rowniez masz wi-fi na iPhonie zawsze wtedy kiedy bedzie wlaczony Twoj Mak.
Powodzenia...

P.S. Kliknij w autorytet jesli pomoglem ;-)

#3 Perihelion

Perihelion
  • 64 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 22:01

to jest tylko odbiornik a nie nadajnik (przynajmniej mi sie tak wydaje) kolega mnie uprzedził ;)

#4 siarka

siarka
  • 65 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 22:28

ludzie jaki odbiornik jaki nadajnik? ;| :D jakby karta wifi miala tylko odbiornik to jakby wysylala pakiety do serwera ze chce pobrac strone? hmm?? jezeli masz PC`ta polecam karte na PCI masz wolne usb z tym ze jesli bedziesz mial wylaczonego kompa to nie bedziesz mial internetu na iphone jezeli masz w domu wiecej kompow lub planujesz kupic laptopa to tez polecam router wifi linksysy sa w miare dobre jezeli masz mac to jak wyzej

#5 NiKON

NiKON
  • 78 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 22:38

Ja bym polecił router adsl z acces pointem

#6 Orion

Orion
  • 7 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 22:40

No to już nie wiem kupować ten router czy karte? Mam pceta, zadnych innych kompów, zadnego laptopa i chce tylko normlnie w domu miec internet na iphonie, więc? :P

#7 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 05 grudnia 2007 - 23:04

Więc najlepiej będzie jak kupisz router, jednak nie ten, który zaproponował kolega wasil16, gdyż jest to zwykły router, bez Wi-Fi! Ja mam w domu Linksys'a WRT54g i jestem bardzo zadowolony z neciku na iPhonie przez Wi-Fi :). Jednak każdy inny router posiadający Wi-Fi powinien wystarczyć. Jeśli potrzebował byś pomocy w jego konfiguracji potem - pytaj.

Kategoria, która Cię interesuje na Allegro, to: Wireless LAN - Access Point

#8 siarka

siarka
  • 65 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 23:29

No to już nie wiem kupować ten router czy karte? Mam pceta, zadnych innych kompów, zadnego laptopa i chce tylko normlnie w domu miec internet na iphonie, więc? :P

jesli chcesz miec net na iphonie bez wlaczania kompa to kup router
jezeli i tak ci komp chodzi caly dzien polecam karte wifi (mniejszy wydatek)

#9 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 postów
  • SkądWarszawa, PL // USA

Napisano 06 grudnia 2007 - 00:27

Tak, jak napisał siarka, masz 2 głowne opcje.
  • kupujesz kartę Wi-Fi do desktopa (USB lub PCI) i tworzysz sieć ad-hoc między komputerem a iPhone'm
lub
  • inwestujesz w kombajn modem ADSL + router + Access Point (w stylu takiego)

Wersja 2. druga napewno daje większą stabilność, ale chyba nie ma sensu, jeżeli Wi-Fi będzie używane tylko z iPhone (jeżeli planujesz zakup notebooka w przyszłości, to wtedy warto wziąć pod uwagę).

#10 Orion

Orion
  • 7 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 08:21

Ok czyli kupować ostatecznie [url]http://www.allegro.pl/item274430252_tcom_sinus_154se_54mbit_140mw_ap_wds_transpor_0zl.html[/url]
czy [url]http://www.allegro.pl/item273966710_tp_link_wn321g_karta_wifi_na_usb_livebox_vista.html[/url]
Komp chodzi cały dzień to fakt, co wybierać? =]

#11 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 09:05

Ok czyli kupować ostatecznie http://www.allegro.p...anspor_0zl.html
czy http://www.allegro.p...ebox_vista.html
Komp chodzi cały dzień to fakt, co wybierać? =]

ja bym wolal dolozyc te kilkadziesiat zlotych i kupic router. pamietaj ze musi byc z modem adsl w srodku. dodam ze napewno bym nie kupil takiego tcom. konfigurowalem milion roznych routerow, modemow itp. i musze powiedziec ze ze tansze badz jak ja je nazywam "no name`y" sa tak wku********* czasem podczas konfiguracji ze opadaja rece...

#12 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 postów
  • SkądWarszawa, PL // USA

Napisano 06 grudnia 2007 - 09:10

Ten modem w wątku podanym do Ciebie działa tylko z ISDN (http://www.allegro.p...nspor_0zl.html), czyli nie będzie działać z Neostradą. Za działający z Neostradą (np. podany przeze mnie Pentagram) musisz zapłacić przynajmniej 2 razy tyle.

#13 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 09:31

Kup Linksys'a WRT54g, sa to w miare tanie i bardzo uwazane przez uzytkownikow na calym swiecie router'y. Jak Ci sie komp zepsuje to masz caly czas internet przez wi fi. Mozna z niego korzystac z telefonow, laptopow i innych rzeczy posiadajacych wi fi. Polecam takie rozwiazanie. Zawsze masz internet. Kilka urzadzen moze dzialac na raz bez zbednego konfigurowania kompa.

#14 siarka

siarka
  • 65 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 11:50

ja bym wolal dolozyc te kilkadziesiat zlotych i kupic router. pamietaj ze musi byc z modem adsl w srodku. dodam ze napewno bym nie kupil takiego tcom. konfigurowalem milion roznych routerow, modemow itp. i musze powiedziec ze ze tansze badz jak ja je nazywam "no name`y" sa tak wku********* czasem podczas konfiguracji ze opadaja rece...

kilkadziesiat to znaczy ok 200 zl :)
mialem ten sam problem co kupic i wybralem karte na pci
polecam sam taka mam: http://www.allegro.p...108mbps_fv.html

a jesli chodzi o router to polecam :
http://www.allegro.p...ys_wag200g.html

jezeli juz kupisz router to najlepiej jest tez kupic karte bo musisz jakos polaczyc kompa z routerem chyba ze chcesz kablem

ale ja i tak na poczatek bym polecal sama karte zobaczysz co i jak
jesli stwierdzisz ze potrzebny ci router to kupisz

sieci zaliczylem na 5 :D

#15 Orion

Orion
  • 7 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 20:09

Ok kupiłem dzisiaj karte PCI Edimax IEEE 802.11g Turbo Mode, podłączyłem zainstalowałem, stworzyłem nową sieć bezprzewodową, zielona dioda się świeci, wszystkie kontrolki na pasku start informują o dobrym połączeniu, iphone wykrywa moją sieć, podpinam się pod nią i co? i wielka lipa. Siedze z tym już całe popłudnie, nie mam już siły, o co chodzi, czemu nie działa?

#16 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 20:29

Ok kupiłem dzisiaj karte PCI Edimax IEEE 802.11g Turbo Mode, podłączyłem zainstalowałem, stworzyłem nową sieć bezprzewodową, zielona dioda się świeci, wszystkie kontrolki na pasku start informują o dobrym połączeniu, iphone wykrywa moją sieć, podpinam się pod nią i co? i wielka lipa. Siedze z tym już całe popłudnie, nie mam już siły, o co chodzi, czemu nie działa?

wiecej szczegolow...

#17 Orion

Orion
  • 7 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 20:43

iPhone wykrywa sieć dokłądnie tak samo jak np hot spoty Orange na mieście, podłączam się, jest ikonka Wi Fi pełny zasięg, ale jak wchodze w youtube, safari czy pogode to się nie może połączyć. W safari pisze "Safari cant open this page because it cant find the server"

#18 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 09 grudnia 2007 - 20:48

Dzieje się tak w kilku przypadkach: - sieć bezprzewodowa nie udostępnia Internetu - sieć nie ma skonfigurowanego DHCP, przez co iPhone nie zna IP serwerów nazw - sieć ma filtr adresów MAC i Twój iPhone nie figuruje na liście adresów dopuszczonych W Twoim przypadku zapewne opcja nr 2 wchodzi w grę. Nie jestem pewien jednak jak dokładnie skonfigurować połączenie aby udostępniało te dane, możesz je natomiast wpisać ręcznie (spisać z właściwości połączenia na komputerze) naciskając niebieską strzałkę przy nazwie sieci WiFi.

#19 BzArEx

BzArEx
  • 425 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 20:50

Strony mogą się nie ładować dlatego, że w iPhonie znajduje się błędna konfiguracja zabezpieczeń sieci wi-fi.

#20 steceb

steceb
  • 7 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 10:12

Witam. I właśnie o zabezpieczenia mam pytanie. Sprawa w sumie dotyczy i iPoda Touch i Macbooka Pro. Mam neo, router podpięty, w całym domu śmiga wifi, ale nie w tym rzecz. Zabezpieczenie WEP, hasło ustawione na DRUGIM indeksie klucza (są 4 do wyboru na routerze). I nie dało rady nic odpalić wifi ani na iPodzie, ani na Macbooku. Zmieniłem indeks klucza na pierwszy - śmiga od razu pięknie. Szukałem trochę po sieci, nic nie znalazłem. Czy jest w stanie mi jakiś spec od wifi i apple'a potwierdzić że nie da rady ustawić sieci bezprzewodowej przy użyciu indeksu klucza innego niż 1? Z góry dzięki za fachowe odpowiedzi i pozdrawiam.

#21 andrzej1974

andrzej1974
  • 182 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 18 marca 2008 - 14:11

Więc najlepiej będzie jak kupisz router, jednak nie ten, który zaproponował kolega wasil16, gdyż jest to zwykły router, bez Wi-Fi! Ja mam w domu Linksys'a WRT54g i jestem bardzo zadowolony z neciku na iPhonie przez Wi-Fi :). Jednak każdy inny router posiadający Wi-Fi powinien wystarczyć. Jeśli potrzebował byś pomocy w jego konfiguracji potem - pytaj.

Kategoria, która Cię interesuje na Allegro, to: Wireless LAN - Access Point

M43R masz neta z kablowki ?
ja mam z kablowki osiedlowej
czy ten router bedzie u mnie dzialal czy w zestawie sa jakies przewody
czy trzeba dokupic osobno?

#22 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 18 marca 2008 - 16:04

Praktycznie w kazdym routerze jest kabel do podlaczenia do pc (zwykla sieciowka) takze mysle dasz sobie rade ze wszystkim.

#23 tworzywo

tworzywo
  • 2 postów

Napisano 20 marca 2008 - 18:18

... pomóżcie. Miałem już internet w iPhonie ale zresetowałem ustawienia sieciowe teraz nie mogę go spowrotem ustawić. ikonka jest nawet łączy z routerem przez winscp bez problemu ale internetu nie ma w iphonie wszystko ustawione i nic. nie może znaleźć serwera. próbowałem wszystkiego zmiana kanałów .... pomóżcie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych