Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 5s- szybko się rozładowuje po wymianie baterii i ma słaby zasięg

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 16:21

Hej,

Ostatnio zachciało mi się wymienić baterię (bo stara już miała poniżej 90% pojemności)-kupiłem nówkę oryginalną, taką samą jak mam. no i faktycznie ma 99.42% pojemności i 0 cykli ładowania.

Niestety mimo to wytrzymała mi ledwo jedną dobę- przez noc (czyli nie ruszany) wyładowuje się o 25%!!! (na starej przez noc- 0%).

Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie co jest przyczyną...ale mam podejrzenie.

Po wymianie baterii nie chciał mi znaleźć sieci (odpinanie tego okrągłego guziczka od anteny nic nie pomagało) dopiero wypięcie i wpięcie tej szerokiej taśmy obok gniazda baterii przywróciło zasięg...

ale (wydaje mi się) że zasięg jest słabszy niż zwykle...nie pamiętam jak było wcześniej ale w mieszkaniu mam często 2 kreski, ale momentami skacze na 4 (na polu też).

No i brzmi to całkiem logicznie, że szuka zasięgu i przez to sie bardziej wyładowuje nawet nie używany- ale dlaczego tak sie stało i jak to naprawić/sprawdzić?

Pozdrawiam,

Kuba

#2 Legrys

Legrys
  • 35 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 11:33

Po wymianie baterii zeruje się zegar i połączenie z siecią następuje dopiero po synchronizacji z iTunes. Tak miałem. Ale po wymianie baterii przez noc nic nie ubywa.

#3 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 11:39

hmm ale to głupie... nawet baterii nie wymienisz bez itunes:) tzn wymienisz ale będziesz mieć ipoda.

Bo kilka godzin miałem brak sieci- potem podniosłem ekran, wypiąłem i wpiąłem tą szeroką taśmę i po uruchomieniu wróciła sieć- a przecież sie nie łączyłem do itunes...hmm chyba, że przez przypadek włączyłem wifi?

No dobrze ale co z tą baterią? bo dzisiaj troche mniej, ale przez cały dzień prawie nie używania spadło 20% (w nocy kilka)...także zdecydowanie szybciej sie wyczerpuje niż stara bateria..

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 kwietnia 2015 - 11:43

hmm ale to głupie... nawet baterii nie wymienisz bez itunes:) tzn wymienisz ale będziesz mieć ipoda.

Bo kilka godzin miałem brak sieci- potem podniosłem ekran, wypiąłem i wpiąłem tą szeroką taśmę i po uruchomieniu wróciła sieć- a przecież sie nie łączyłem do itunes...hmm chyba, że przez przypadek włączyłem wifi?

Bo nie trzeba się łączyć z iTunes. Trzeba ustawić poprawną godzinę i datę do tego żeby złapało zasięg. Najlepiej połączyć z WiFi ale można też z iTunes na komputerze.

Zasięg masz słaby bo pewnie uszkodziłeś  wtyczkę albo gniazdo w płycie jak wpadłeś na pomysł żeby grzebać przy nim nie wiadomo po co.

A to, że bateria szybciej się rozładowuje może wynikać z jej kiepskiej jakości. A gdzie ją kupiłeś? Na allegro dla miłościwie nam kupujących?

Użytkownik macsupport edytował ten post 27 kwietnia 2015 - 11:44

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#5 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 11:50

mac support- nie zakładaj z góry czegoś jeśli tego nie wiesz. 

Piszesz tak jak bym to wszystko robił młotkiem albo łomem.

wymieniałem już chyba wszystko we wszystkich iphonach od 2G do 5s...wiec umiem się z nimi obchodzić.

Nie ruszałem anteny po wymianie baterii, dopiero jak pisało brak sieci- bo taki sam efekt jest jak antena jest wypięta.

gniazdo anteny jest ok bo jest "pstryknięcie" w trakcie wpinania.

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 kwietnia 2015 - 12:10

To tyle robiłeś, a nie wiesz podstawowej rzeczy czyli, że trzeba po odpięciu baterii ustawić godzinę i datę?

Poza tym jak można na forum pisać, "bez zakładania z góry"? Przecież nikt nie widzi Twojego sprzętu i nie wie co zepsułeś.

#7 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 12:21

hardware to hardware a software to software:)

masę razy robiłem to w ip 4...i zawsze automatycznie sie ustawiała- i od razu siec była.

napisałeś to z oczywistością że zasięg słaby więc zepsułem gniazdo. można było zapytać, czy podpiąłem to, czy nie uszkodziłem tego, czy sprawdziłem to.

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 kwietnia 2015 - 12:28

hardware to hardware a software to software:)

masę razy robiłem to w ip 4...i zawsze automatycznie sie ustawiała- i od razu siec była.

Bo prawdopodobnie robiłeś to w domu gdzie telefon był wcześniej podłączany do WiFi, a potem po odpięciu baterii łączył się z WiFi automatycznie i ustawiał godzinę.

Jeśli w 5S masz po wymianie baterii słaby zasięg to mogło zostać uszkodzonych kilka rzeczy ale przecież jak Ci napiszę co to mnie opieprzysz, że śmiem zakładać z góry usterki, więc aby być profesjonalnym polecam oddanie do serwisu, wtedy nie będzie założeń ale same fakty.

#9 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 13:13

jestem bardzo ciekawy co można uszkodzić odkręcając 2 śrubki od blaski nad złączem baterii, odklejając baterię i wymieniając na nową...

#10 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 kwietnia 2015 - 17:00

Bo prawdopodobnie robiłeś to w domu gdzie telefon był wcześniej podłączany do WiFi, a potem po odpięciu baterii łączył się z WiFi automatycznie i ustawiał godzinę.

Jeśli w 5S masz po wymianie baterii słaby zasięg to mogło zostać uszkodzonych kilka rzeczy ale przecież jak Ci napiszę co to mnie opieprzysz, że śmiem zakładać z góry usterki, więc aby być profesjonalnym polecam oddanie do serwisu, wtedy nie będzie założeń ale same fakty.

jestem bardzo ciekawy co można uszkodzić odkręcając 2 śrubki od blaski nad złączem baterii, odklejając baterię i wymieniając na nową...

Nie działa jak powinno, otrzymałeś odpowiedź, ale i tak wiesz, że zrobiłeś wszystko jak należy, więc po co pytasz jak rozwiązać problem?!
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#11 Jakuda

Jakuda
  • 142 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 18:00

bo wiem że zrobiłem wszystko jak należy:) dlatego właśnie pytam jak rozwiązać problem bo jest słaby zasięg...

od tego jest forum, żeby wypowiadały się osoby które miały podobny problem i podzieliły się jak to rozwiązały- bo taki problem mam nie tylko ja a za jakiś czas ktoś będzie szukał odpowiedzi w podobnej sprawie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych