Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Spożycie danych przez iPhone?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 radamanthyspl

radamanthyspl
  • 7 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 22:24

Witajcie,

mam problem z konsumpcją danych przez iPhone 6 (iOS 8.3), mianowicie T-Mobile drugi miesiąc z rzędu odcina mi dostęp do sieci twierdząc, że przekroczyłem ilość danych (3GB).

Jestem przekonany, że źle zliczają i nawet nie chodzi tu o rozbieżność między licznikiem w telefonie a tym ze strony operatora, a raczej o to, że korzystam z wimpa po darmowym APN i na którymś poziomie w systemie im się to chrzani. Prosta analiza billingów, nawet przy wzięciu pod uwagę sporych marginesów działa na moją korzyść. Dla przykładu: obecny okres - info billingowe - ilość naliczonych danych to 5GB (jak rozumiem już pozaokrąglane do 100kb po stronie T-Mobile), ilość spożycia przez wimp (licznik z telefonu) - 3GB. Pozostaje 1GB do użycia. Ale system uparcie mnie odcina, a iBOA zależnie gdzie spojrzeć, sam podaje rozbieżne informacje.

Co ważniejsze jednak, przy okazji rozmów z konsultantami wyszło, że telefon w dosyć regularnych odstępach czasu łączy się z internetem, zawsze są to dwa połączenia (zgaduję że jedno to down-, drugie to upload), czasem co 2-3 minuty. Jednego dnia między 11 a 17 takich połączeń nastąpiło 48, każde po 5kb, oczywiście liczone przez T-Mobile jako 100kb. Chciałbym zidentyfikować, który to program lub proces systemowy wykonuje te połączenia, gdyż istotnie takie trzaskanie w tle wygeneruje w skali miesiąca pewnie z 500MB pustego transferu.

Co najdziwniejsze w tym wszystkim i zapewne kluczowe - wychodzi mi na to, że łączenie z siecią i użycie transferu odbywa się również, gdy jestem pod WiFi (!).

Czy znacie jakąś apkę, która podaje nie tylko zużycie, ale raportuje też czasy łączenia dla poszczególnych procesów/aplikacji? Chodzi zatem o dokładne logi, które pozwolą mi zidentyfikować złoczyńcę? Chyba że to znany problem i wiadomo, co się dzieje w tle, a ja zaoszczędzę 1,99 eur?

#2 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 22:48

Na początku sprawdź czy tylko te aplikacje które muszą odświeżają się w tle (Settings/General/Background App Refresh), zobacz też w mailu jak masz ustawione. A jeżeli chodzi o WiFi, to jak jesteś połączony to danych nie wysyła poprzez sieć komórkową.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#3 radamanthyspl

radamanthyspl
  • 7 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 23:32

Maila mam na push, ale dobra rada z odświeżaniem w tle, rzeczywiście sporo tam było aplikacji. Czy jednak wyłączenie z tej listy np. FB lub Messengera wyłączy zarazem powiadomienia push?

A co do WiFi - niby tak powinno być, ale czemu właśnie z billingu wynika, że w czasie, gdy byłem w domu, telefon pobierał dane od operatora dokładnie w tych 5-kilobajtowych kawałkach?

#4 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 23:37

Moze na jakies niewielkie ilosci to pozwala lub gdy sie rozlaczasz i laczysz to cos tam sobie pobierze/wysle infoacje do apple czy cos w ten desen zapewne.
Zostaw sobie jedynie Messengera wlaczonego, bo on pobiera znikome ilosci i jest chyba caly czas polaczony, a FB wlacz tylko gdy wchodzisz do aplikacji (no chyba ze ci to jest niezbedne do zycia).

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#5 radamanthyspl

radamanthyspl
  • 7 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 23:47

Właściwie to nic mi nie jest niezbędne do życia :) Chcę na razie tylko wykurzyć coś, co mi niepostrzeżenie wcina transfer. Czy jest zatem jakaś apka, która loguje całą aktywność sieciową?

#6 selavi

selavi
  • 1 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 00:17

A sprawdzałeś czy przypadkiem nie wysyła Ci zdjęć/aktualizuje do iClouda? ;)

#7 kubalon1

kubalon1
  • 641 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 05:17

Iphon tak ma nawet jak jest wszystko wyłączone,oczywiście poza danymi sieci kom. to gdzieś tam w tle pobiera kilobajty. Ćwiczyłem to i nie potrafię określić co pobiera i kasę nabija

#8 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 05:59

Nie iP a smartfon. Kazdy.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#9 radamanthyspl

radamanthyspl
  • 7 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 17:37

A sprawdzałeś czy przypadkiem nie wysyła Ci zdjęć/aktualizuje do iClouda? ;)

Chciałbym bardzo :) Ale wobec braku konkretnych danych nie jestem w stanie sprawdzić, która aplikacja się łączy. Choć domyślam się, że akurat iCloud korzysta z wifi, poza tym jak wspomniałem ilość danych to 5kb/5kb, a iCloud spożyłby więcej, gdyby aktualizował zdjęcia.

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 21:09

Wystarczy push przychodzący i już masz 5/5 nabite...

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#11 radamanthyspl

radamanthyspl
  • 7 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 22:08

Wystarczy push przychodzący i już masz 5/5 nabite...

Hej, wszystko jasne, tylko dlaczego pusz po 3g, kiedy telefon pod wifi?

#12 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 23:18

Ponieważ GSM jest nadrzędny, bo masz go zawsze a z WiFi różnie bywa.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych