Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook pro 13" mid 2009 - nierównomierne podświetlanie klawiatury

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawlok

Pawlok
  • 7 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 18:12

Witam,

Czy wiecie może jak naprawić problem nierównomiernego podświetlania klawiatury w macbooku pro 13" z 2009? Ciekaw też jestem ile taka naprawa może kosztować w serwisie (optymalnie okolice Warszawy)?

Generalnie prawdopodobnie jest to wina albo wadliwego albo zamontowanego backlightu i należałoby go wymienić... Operacja nie wygląda na bardzo skomplikowaną, ale może lepiej dać ją do wykonania fachowcom.

Komputer mam od niedawna, kupiony został już z tą wadą. 

Będę wdzięczny za wszelkie informacje lub rady.

Dzięki,

Paweł

Załączone pliki

#2 tomson93

tomson93
  • 341 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwietnia 2015 - 18:50

Prawdopodobnie był zalany stąd nierówne podświetlenie klawiatury ( to właśnie najczęstszy objaw zalania ) .

Komputer: MacBook Pro Retina Mid 2014 256SSD Intel I5 2.6GHz 8GB RAM
Telefon: Iphone X 64GB Space Gray + Air Pods

#3 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 19:07

Backlight to koszt ok 100 zł. Niestety twój nadaje się tylko do wymiany.
Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#4 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 19:51

Trzeba rozebrać i sprawdzić. Czasem wyczyszczenie i poprawne osadzenie pomaga. Prawdopodobnie jest po zalaniu.

Pogwarancyjny serwis urządzeń Apple - naprawa Macbook, iMac, iPhone, iPad itp.
kom: 605-660-548, tel: (12) 444 14 99, ul. Wybickiego 17/3, 31-302 Kraków
www.serwisapple.pl

#5 Pawlok

Pawlok
  • 7 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 22:29

Dziękuję za odpowiedzi.

Właśnie po przeczytaniu kilku tematów w internecie tak podejrzewałem, że jest to kwestia zalania.. czyli prawdopodobnie uszkodzeniu uległ backlight i należy go wymienić. 

Tumpio, czy kwota 100pln obejmuje usługę wymiany plus część czy tylko samą część?

arvika, da się to w jednoznaczny ocenić po rozebraniu czy backlight jest uszkodzony?

Dzięki,

Paweł

#6 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 24 kwietnia 2015 - 07:28

Tak, da się, po prostu trzeba rozebrać i pomierzyć diody. Da się je wymienić w razie czego. Z tym że nie wiem czy jest sens, bo koszt podświelenia jest stosunkowo mały.

Pogwarancyjny serwis urządzeń Apple - naprawa Macbook, iMac, iPhone, iPad itp.
kom: 605-660-548, tel: (12) 444 14 99, ul. Wybickiego 17/3, 31-302 Kraków
www.serwisapple.pl

#7 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwietnia 2015 - 08:18

A ja myślę, że podświetlenie jest sprawne, bo przecież diody świecą. Prawdopodobnie klawiatura jest brudna po zalaniu pod klawiszami i przez to nierówno świeci. Może też być tak, że klawiatura nie jest zalana ale ktoś go rozkręcał, ruszał podświetlenie i źle poskładał.

Ale nie wiem po co my tutaj gdybamy... Podejdź z tym do jakiegoś serwisu, w którym wiedzą co to MacBook i oddaj do sprawdzenia.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#8 Pawlok

Pawlok
  • 7 postów

Napisano 24 kwietnia 2015 - 08:29

A ja myślę, że podświetlenie jest sprawne, bo przecież diody świecą. Prawdopodobnie klawiatura jest brudna po zalaniu pod klawiszami i przez to nierówno świeci. Może też być tak, że klawiatura nie jest zalana ale ktoś go rozkręcał, ruszał podświetlenie i źle poskładał.

Ale nie wiem po co my tutaj gdybamy... Podejdź z tym do jakiegoś serwisu, w którym wiedzą co to MacBook i oddaj do sprawdzenia.

Dzięki - zgadzam się, że nie ma co gdybać, ale chciałem poznać Wasze opinie na ten temat i zorientować się w kosztach naprawy tego podświetlania. 

Uderzę do jakiegoś serwisu zgodnie z Twoją radą i się przekonam. 

Dzięki,

Paweł

#9 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 24 kwietnia 2015 - 09:06

Backlight nie składa się tylko z diod. Warstwa rozpraszająca jest uszkodzona (zalana) a doprowadzenie jej do pełnej sprawności jest praktycznie niemożliwe (zalanie uszkadza równomierne rozproszenie światła). Konia z rzędem temu co umyje i będzie miał idealne podświetlenie na wszystkich klawiszach. Poza tym przy takiej cenie kompletnego backlight kombinowanie z myciem nie ma sensu.

@arvika - diody muszą być sprawne bo są łączone w szereg. Uszkodzenie choć jednej spowoduje brak działania wszystkich.

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwietnia 2015 - 09:56

Backlight nie składa się tylko z diod. Warstwa rozpraszająca jest uszkodzona (zalana) a doprowadzenie jej do pełnej sprawności jest praktycznie niemożliwe (zalanie uszkadza równomierne rozproszenie światła). Konia z rzędem temu co umyje i będzie miał idealne podświetlenie na wszystkich klawiszach. Poza tym przy takiej cenie kompletnego backlight kombinowanie z myciem nie ma sensu.

Ale ja nie mówię żeby cokolwiek myć. Piszę, że za kiepskie podświetlenie może odpowiadać klawiatura brudna od zalania, więc wtedy trzeba wymienić całą klawiaturę. Jeśli podświetlenie też czymś dostało to również jest do wymiany. A i jak jest zbudowane podświetlenie i jak działa to akurat wiem ;)

Poza tym jak już pisałem nie ma co drążyć tematu, bo komputer wcale nie musiał być zalany aby klawiatura tak świeciła, wystarczy, że ktoś grzebał w środku, odkleił podświetlenie i źle je poskładał. Dlatego zamiast pisać na forum lepiej rozkręcić komputer i sprawdzić co mu dolega.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#11 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 24 kwietnia 2015 - 10:16

A i jak jest zbudowane podświetlenie i jak działa to akurat wiem ;)

Nie wątpię - ale nie wiem czy autor tematu wie ;)

#12 gary82

gary82
  • 3 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 07:34

Ja miałem dokładnie ten sam problem, swiecilo tylko w srodku, czyszczenie nie pomagalo, kupilem nowa membrane podswietlenia i sam wymienilem - działa jak nalezy , jak nie jestes pewny ,ze sam wymienisz daj do serwisu. Moj koszt wymiany czyli ta membrana to jakies 70zl. Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych