Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Który z serii iPhone 5 wybrac? - S,C czy samą 5'tke?

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#26 WiecznieMlody

WiecznieMlody
  • 37 posts
  • SkądLublin

Posted 13 May 2015 - 08:25

Proponuje zapytać się profesjonalnych grafików, bo to oni później się męczą usuwając szumy, poprawiając kolory i ostrość i wiele innych rzeczy, żebyś później takie zdjęcie "prosto z iPhone'a" oglądał na jakiejś stronie. Nie ominiesz tego, że iPhone jest mały i nie zmieści się tam normalnego lustra, dużej matrycy i wielu innych rzeczy jak np. stabilizacja obrazu (ma ją tylko 6 Plus, bo było miejsce, żeby ją upchać). Po za tym zrobienie dobrego technicznie zdjęcia iPhone'm po zmroku jest nie możliwe. Nawet bezlusterkowy NEX poradzi sobie dużo lepiej.

Teoretyzujesz jak maniak cyferek. Mówimy o amatorskiej fotografii, bo - chcesz wierzyć lub nie - da się robić dobre zdjęcia czymkolwiek, szczególnie iPhonem, który ma wiele udogodnień. Tutaj liczy się talent. Nie będę ci pisał referatu ani przedstawiał portfolio, ale uwierz, że wiem co mówię. Wybór między telefon a lustrzanką to jak wybór między ziemniakami a nową kołdrą - totalnie inne urządzenia. I o to mi chodzi.

Co do szumów, kolorów i ostrości - to podstawowa obróbka KAŻDEGO zdjęcia komercyjnego. Są oczywiście wyjątki, ale mówie o praktyce wśród fotografów.

Nie róbmy jednak zbyt dużego offtopu - taka dyskusja wymaga innego tematu :)

Co do samego tematu: sam zastanawiam się jak bardzo iPhone 5 / 5C zwolni przy iOS9. Pociesza mnie fakt, że dużo gier i aplikacji ma w swoich opisach, że są zoptymalizowane pod iPhona 5 :)

Edited by WiecznieMlody, 13 May 2015 - 08:54.

#27 karnado

karnado
  • 6 posts

Posted 15 May 2015 - 14:15

Witam!

Może podepnę się pod temat.  Zastanawiam się nad kupnem iphona, rozważam iphone 5 albo 5c. 5s raczej odpada ze względu na cenę. Zależy mi na płynnym działaniu przede wszystkim ( obecnie użytkuje Xperie J, o zgrozo ) oraz na komforcie przeglądania witryn internetowych, gier nie biorę pod uwagę. Chciałbym po użytkować telefon przez co najmniej rok. Może pomyśleć nawet o 4s, czy spełniłby moje oczekiwania? Co poradzicie? Jeśli już to na dzień dzisiejszy od jakiej ceny można szukać nowych sztuk czy refurbished? Co rozumieć, gdy jest opis, że telefon ma gwarancje od producenta? Można to interpretować, że chinol dał gwarancje i z apple nie ma to wiele wspólnego?

#28 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 15 May 2015 - 19:14

Kup 5C , telefon nadal w produkcji, niezła cena, niezłe parametry, reszta modeli 4S i 5 to już historia....

Edited by landr, 15 May 2015 - 19:15.

#29 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 May 2015 - 19:45

iphone 5c to jest to samo co iphone 5 tylko w gorszej obudowie. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#30 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 15 May 2015 - 21:07

Twój post kolego effe, ma zachęcić czy zniechęcić do kupna 5c....bo nie bardzo rozumiem ???

#31 Danioo

Danioo
  • 1057 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 May 2015 - 21:10

Czy ja wiem czy gorszej. Fakt nie jest to aluminium, które szybko się rysuję (w czarnej wersji dodatkowo się utlenia) i ogólnie po powazniejszym upadku iPhone 5 może wyglądać jak ze śmietnika, ale wytrzymały polikarbon. Kwestia gustu. Osobiście wolałbym mieć 5c. Obudowa w 5 psuję wrażenie obcowania z telefonem z wysokiej półki (nie dotyczy to oczywiście wersji srebnej, której nie mam nic do zarzucenia).

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#32 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 15 May 2015 - 21:36

Czyli rada, żeby kupować 5c tak? czy nie?

#33 D.K.

D.K.
  • 47 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 16 May 2015 - 06:37

Kwestia gustu. Ja bym 5c nie kupił nigdy. Wziąłem do ręki raz i poczułem sie jakbym miał telefon-zabawkę. Zdecydowanie bardziej wolałbym zwyczajną piątkę. 

#34 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 16 May 2015 - 13:20

Słucham? Od kiedy poliwęglan/polikarbon jest gorszy od miękkiego i łatwego do zniszczenia aluminium? jest dużo lepszym materialem, polecam 5c.

No i różnic jest dużo więcej, takich jak lepszy ekran, poprawiony wzmacniacz na wyjściu audio, poprawiony aparat, większa bateria no i obudowa. 

Edited by Arkhan, 16 May 2015 - 13:21.

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#35 karnado

karnado
  • 6 posts

Posted 16 May 2015 - 14:52

To w takim na dzień dzisiejszy to od jakich cen zaczynają się nowe 5 i 5c - 16gb? Na allegro jest sporo tego, ale rozstrzał cenowy też nie mały a nie chciałbym trafić na podróbkę. Czy refuby dostają gwarancje od appla czy nie?

#36 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 16 May 2015 - 14:54

Nie ma nowych 5, a nawet jeśli to z 1500 by kosztowały bo to perełki jedna na parę tygodni lub miesięcy.

#37 karnado

karnado
  • 6 posts

Posted 16 May 2015 - 15:29

Czyli praktycznie 5 to w najlepszym wypadku refurbished? 

#38 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 16 May 2015 - 15:30

Tak dokładnie. Wielu twierdzi że są lepsze od oryginałów ale nie wiem skąd ich logika bo to uszkodzone telefony z wymienionymi uszkodzonymi podzespołami i wystawione ponownie na sprzedaż.

Edited by Arkhan, 16 May 2015 - 15:30.

#39 SeNuke

SeNuke
  • 769 posts

Posted 16 May 2015 - 15:38

Tak dokładnie. Wielu twierdzi że są lepsze od oryginałów ale nie wiem skąd ich logika bo to uszkodzone telefony z wymienionymi uszkodzonymi podzespołami i wystawione ponownie na sprzedaż.

Logika wywodzi się stąd że w iPhone'ach REFURBISHED wszystko co miało się popsuć już się popsuło i jest wymienione. Taki telefon jest o tyle lepszy nieREFURBISHED że jest dokładniej sprawdzony przed ponownym wprowadzeniem go na rynek niż taka masówka produkcyjna parę miesięcy po premierze byle by tylko zaspokoić zapotrzebowanie :)

 iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black iOS 16 /  Apple Watch Series 6 44mm Blue watchOS 9
Game Center: .::.Mike.::.

#40 karnado

karnado
  • 6 posts

Posted 16 May 2015 - 15:39

Czy taki iphone powinien mieć jakąś gwarancje od appla? 

#41 Danioo

Danioo
  • 1057 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 May 2015 - 16:19

iPhone z wymiany serwisowej (refub) posiada gwarancję przepisaną z starego egzemplarza lub 90 dni jeżeli w starym egzemplarzu było mniej.

Logika ta jest stąd, że telefon z wymiany przechodzi proces kontroli jakościowej Apple'a 2 razy. W refubie z automatu wymieniana jest obudowa, wyświetlacz, wszystkie gniazda i przyciski więc z wyglądu jest nowy. Ja spokojnie mogę potwierdzić, że niekiedy refuby są lepsze od zwykłych. Miałem 4S,a, który miał od nowości bad pixele i skrzypiał w okolicach docku i jack'a. Dostałem refub'a w którym żadna z wyżej wymenionych usterek nie występowała.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#42 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 02 January 2016 - 20:06

Posprzątane. Użytkowników przepraszam, że tak późno - cóż czasem mod też musi odpocząć ;)

• soczekpl likes this
Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users