Proponuje zapytać się profesjonalnych grafików, bo to oni później się męczą usuwając szumy, poprawiając kolory i ostrość i wiele innych rzeczy, żebyś później takie zdjęcie "prosto z iPhone'a" oglądał na jakiejś stronie. Nie ominiesz tego, że iPhone jest mały i nie zmieści się tam normalnego lustra, dużej matrycy i wielu innych rzeczy jak np. stabilizacja obrazu (ma ją tylko 6 Plus, bo było miejsce, żeby ją upchać). Po za tym zrobienie dobrego technicznie zdjęcia iPhone'm po zmroku jest nie możliwe. Nawet bezlusterkowy NEX poradzi sobie dużo lepiej.
Teoretyzujesz jak maniak cyferek. Mówimy o amatorskiej fotografii, bo - chcesz wierzyć lub nie - da się robić dobre zdjęcia czymkolwiek, szczególnie iPhonem, który ma wiele udogodnień. Tutaj liczy się talent. Nie będę ci pisał referatu ani przedstawiał portfolio, ale uwierz, że wiem co mówię. Wybór między telefon a lustrzanką to jak wybór między ziemniakami a nową kołdrą - totalnie inne urządzenia. I o to mi chodzi.
Co do szumów, kolorów i ostrości - to podstawowa obróbka KAŻDEGO zdjęcia komercyjnego. Są oczywiście wyjątki, ale mówie o praktyce wśród fotografów.
Nie róbmy jednak zbyt dużego offtopu - taka dyskusja wymaga innego tematu ![]()
Co do samego tematu: sam zastanawiam się jak bardzo iPhone 5 / 5C zwolni przy iOS9. Pociesza mnie fakt, że dużo gier i aplikacji ma w swoich opisach, że są zoptymalizowane pod iPhona 5 ![]()
Edited by WiecznieMlody, 13 May 2015 - 08:54.