Dzięki, dodam, że używałem wielu modeli iPhone'a w tym 5S (właśnie złotego) przez rok czasu i teraz 6 przez prawie pół roku. Oba telefony są genialne. Przejście na 6 było dla mnie dużym skokiem może nie takim jak przejście z 3GS na 4, ale nadal bardzo dużym. W wielkim skrócie to:
iPhone 5S:
-Mały i poręczny, ale pod koniec użytkowania stał się za mały, do wygodnego przeglądania internetu (zapewne wynik krótkiego "romansu" z Galaxy S5)
-Kiepsko leży w dłoni
-Strasznie szybko się niszczył (szczególnie odpryski na ramce)
-Bateria nie zawsze starczała do końca dnia
-Bardziej masywny od iP 6
-Filmy w 120 kl/s
Iphone 6:
-Lżejszy
-Lepsza bateria
-Dużo delikatniejszy (bardziej się o niego boje w razie jakiegoś ewentualnego upadku niż 5S, dlatego też nigdy nie wyjmuje go z pokrowca)
-Genialny ekran Retina HD
-Duży minus za wystający obiektyw
-Filmy w 240 kl/s
Cechy wspólne:
-Ten sam system
-Te same porty
-Praktycznie taka sama (idealna) szybkość działania
-TouchID
-Podobna jakość zdjęć
To tak w dużym skrócie. Co do 5C się nie wypowiem, bo nie używałem nigdy tego modelu, a co do pojemności to kwestia indywidualna mi np. zawsze 16GB (w iPhone 6 zostaje 12GB do wykorzystania) wystarcza.
Czy ja wiem, używam już trochę 5S'a i wypiszę wady i zalety, które niekoniecznie pokryją się z twoimi:
- kompaktowy rozmiar (nawet jak trzyma się go pomiędzy palcami, to nie ma prawa upaść)
- idealnie leży w dłoni (choć iP6 też dobrze się trzyma
)
- co do odprysków to się zgodzę - noszę w bumperze, a i tak mam 1 odprysk :/)
- bateria starcza 4-8 godzin użytkowania (nie mylić ze Standby)
- wagę też ma według mnie idealną, ponieważ jak trzymałem iP6, to prawie go nie czuć, co jednak dla mnie jest minusem, ponieważ wolę wiedzieć, że mam coś w ręce
- co do tych filmów 120 kl/s, to na to można patrzeć tylko wtedy, gdy się tego na prawdę używa, podczas 3 (prawie 4) miesięcy użytkowania, skorzystałem z trybu slo-mo tylko raz
- odczytanie z ekranu informacji nawet w słońcu nie jest problemem
- bardzo szybko działa na nim system
- bez TouchID obecnie nie wyobrażam sobie życia przy odblokowywaniu telefonu
A co do tego, czy wybrać 5, czy 5S, to myślę, że lepiej dopłacić i mieć spokój na te 2 lata, jeśli będziemy chcieli używać go do ostatniego tchnienia.
Jednak 16 GB to jest stanowczo za mało jak na telefon - trochę zdjęć (ponad 2k) i już brak 10GB.