Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Który z serii iPhone 5 wybrac? - S,C czy samą 5'tke?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 godlesone

godlesone
  • 2 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 11:29

Witam, zastanawiam się nad zakupem iPhone 5S. Znalazłem na x-kom wersję złotą za 2500 z 32gb pamięci. Mam mały dylemat, czy warto kupować 5S, a może 5C, roznica to praktycznie 1000zł.. Wiem, że w 5S - zastosowano lepszy procesor A7 niż w poprzednich wersjach 5'ek. Jak sądzicie warto kupić za 2500zł 32gb 5S, czy za 1600 5C - 32gb?

Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam..

#2 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 kwietnia 2015 - 11:37

To zależy od tego, czego będziesz oczekiwać. Zarówno 5S jak i 5C to nadal dobre telefony. Wg. mnie warto dopłacić do 5S (mnie osobiście urzekło TouchID) lecz nie aż 900zł. 5C na iOS 9 prawdopodobne zwolni oraz będzie to ostatni obsługiwany przez niego system. 5S obsłuży jeszcze iOS 10, ale w cenie podanego przez ciebie 5S na portalach aukcyjnych spokojnie można kupić nowego (zafoliowanego) iPhone'a 6. Co prawda w wersji 16GB, ale skok między 5S a 6 jest nieporównywanie większy niż między 5C a 5S np. procesor A8, nowy wygląd, większy i lepszy ekran, lepsza bateria, szybsze LTE i TouchID i wiele można by jeszcze wymieniać. Jeżeli nie zależy ci tak bardzo na pojemności szukałbym iPhone'a 6. Jeżeli telefon chcesz lub musisz zakupić w sklepie (Faktura) to może uda się gdzieś taniej kupić 5S'a 32GB.

• godlesone lubi to

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#3 godlesone

godlesone
  • 2 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 11:48

Dzięki, bardzo mi pomogłeś :).

#4 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 kwietnia 2015 - 12:06

Dzięki, dodam, że używałem wielu modeli iPhone'a w tym 5S (właśnie złotego) przez rok czasu i teraz 6 przez prawie pół roku. Oba telefony są genialne. Przejście na 6 było dla mnie dużym skokiem może nie takim jak przejście z 3GS na 4, ale nadal bardzo dużym. W wielkim skrócie to:

iPhone 5S:
-Mały i poręczny, ale pod koniec użytkowania stał się za mały, do wygodnego przeglądania internetu (zapewne wynik krótkiego "romansu" z Galaxy S5)

-Kiepsko leży w dłoni

-Strasznie szybko się niszczył (szczególnie odpryski na ramce)

-Bateria nie zawsze starczała do końca dnia

-Bardziej masywny od iP 6

-Filmy w 120 kl/s

Iphone 6:

-Lżejszy

-Lepsza bateria

-Dużo delikatniejszy (bardziej się o niego boje w razie jakiegoś ewentualnego upadku niż 5S, dlatego też nigdy nie wyjmuje go z pokrowca)

-Genialny ekran Retina HD

-Duży minus za wystający obiektyw

-Filmy w 240 kl/s

Cechy wspólne:

-Ten sam system

-Te same porty

-Praktycznie taka sama (idealna) szybkość działania

-TouchID

-Podobna jakość zdjęć

To tak w dużym skrócie. Co do 5C się nie wypowiem, bo nie używałem nigdy tego modelu, a co do pojemności to kwestia indywidualna mi np. zawsze 16GB (w iPhone 6 zostaje 12GB do wykorzystania) wystarcza.

Użytkownik Danioo edytował ten post 23 kwietnia 2015 - 12:09

• godlesone lubi to

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

#5 krzysiekuser

krzysiekuser
  • 17 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 12:21

Stoję przed podobnym wyborem, ale też biorę pod uwagę iPhone 5. Czy w praktyce różnica pomiędzy 5 a 5s jest naprawdę duża? Parametry bardzo podobne.

Zakładając, że nie patrze w perspektywie iOS 10 i wystarczy mi jak nie nowy, to dobry refub. Przerzucam się z 4s.

Po testach/filmach na youtube w wielu przypadkach nie widać naprawdę dużych różnic.

#6 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 12:27

Pokaż mi co w tych parametrach bardzo podobne jest? o.O Nie dość że w 5s procek w dużo nowszej technologii, do tego 64 bity, grafika kilkukrotnie wydajniejsza, aparat lepszy. No chyba że mówisz o tym że Ramu i pamięci wbudowanej tyle samo, albo ekran też 4 cale ...

Użytkownik Arkhan edytował ten post 23 kwietnia 2015 - 12:29

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#7 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 kwietnia 2015 - 12:38

Rożnicę widać i to bardzo. Technologicznie różnica między 5 a 5S jest większa niż między 5S a 6. Np. Nowy rodzaj rdzeni i cała architektura procesora, szybsza pamięć RAM, lepsza grafika i wiele innych nawet obudowe zmienili, bo w iP 5 była wadliwa.

#8 krzysiekuser

krzysiekuser
  • 17 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 12:45

Podobieństwa w parametrach można zobaczyć np. tu: http://goo.gl/hxx4CI

ale zgadzam się, że w przypadku Apple parametry to nie wszystko.

Chodziło mi o praktyczne, odczuwalne różnice. Zakładając, że chcę nieco przyspieszenia w stosunku do 4s i większego ekranu, natomiast aparat w 4s jest dla mnie zadowalający, a gram rzadko.

I w takim kontekście pytam :)

#9 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 13:11

Widzę że mamy tu do czynienia ze standardowym androidowcem, stwierdzi że telefon jest lepszy tylko po większej ilości rdzeni, ramu oraz megapixelach aparatu.

Otóż na papierze zmian może i prawie nie widać dla kogoś komu nazwy procesorów i grafik oraz specyfikacje aparatów nic nie mówią ale zmiany są. I to bardzo duże.

#10 krzysiekuser

krzysiekuser
  • 17 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 13:38

Tu się nie zgodzę, moja historia to 2x 3Gs (drugi po awarii pierwszego), później 4s :)

Z tego co piszecie o 5s to rzeczywiście tak jest, macie racje.

Kwestia czy będzie mi potrzebny "aż" 5s czy może wystarczy 5.

Tak czy inaczej dziękuję za pomoc i odpowiedzi :)

#11 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 14:20

Dzięki, dodam, że używałem wielu modeli iPhone'a w tym 5S (właśnie złotego) przez rok czasu i teraz 6 przez prawie pół roku. Oba telefony są genialne. Przejście na 6 było dla mnie dużym skokiem może nie takim jak przejście z 3GS na 4, ale nadal bardzo dużym. W wielkim skrócie to:

iPhone 5S:
-Mały i poręczny, ale pod koniec użytkowania stał się za mały, do wygodnego przeglądania internetu (zapewne wynik krótkiego "romansu" z Galaxy S5)

-Kiepsko leży w dłoni

-Strasznie szybko się niszczył (szczególnie odpryski na ramce)

-Bateria nie zawsze starczała do końca dnia

-Bardziej masywny od iP 6

-Filmy w 120 kl/s

Iphone 6:

-Lżejszy

-Lepsza bateria

-Dużo delikatniejszy (bardziej się o niego boje w razie jakiegoś ewentualnego upadku niż 5S, dlatego też nigdy nie wyjmuje go z pokrowca)

-Genialny ekran Retina HD

-Duży minus za wystający obiektyw

-Filmy w 240 kl/s

Cechy wspólne:

-Ten sam system

-Te same porty

-Praktycznie taka sama (idealna) szybkość działania

-TouchID

-Podobna jakość zdjęć

To tak w dużym skrócie. Co do 5C się nie wypowiem, bo nie używałem nigdy tego modelu, a co do pojemności to kwestia indywidualna mi np. zawsze 16GB (w iPhone 6 zostaje 12GB do wykorzystania) wystarcza.

Czy ja wiem, używam już trochę 5S'a i wypiszę wady i zalety, które niekoniecznie pokryją się z twoimi:
- kompaktowy rozmiar (nawet jak trzyma się go pomiędzy palcami, to nie ma prawa upaść)
- idealnie leży w dłoni (choć iP6 też dobrze się trzyma :D)
- co do odprysków to się zgodzę - noszę w bumperze, a i tak mam 1 odprysk :/)
- bateria starcza 4-8 godzin użytkowania (nie mylić ze Standby)

- wagę też ma według mnie idealną, ponieważ jak trzymałem iP6, to prawie go nie czuć, co jednak dla mnie jest minusem, ponieważ wolę wiedzieć, że mam coś w ręce

- co do tych filmów 120 kl/s, to na to można patrzeć tylko wtedy, gdy się tego na prawdę używa, podczas 3 (prawie 4) miesięcy użytkowania, skorzystałem z trybu slo-mo tylko raz

- odczytanie z ekranu informacji nawet w słońcu nie jest problemem

- bardzo szybko działa na nim system

- bez TouchID obecnie nie wyobrażam sobie życia przy odblokowywaniu telefonu

A co do tego, czy wybrać 5, czy 5S, to myślę, że lepiej dopłacić i mieć spokój na te 2 lata, jeśli będziemy chcieli używać go do ostatniego tchnienia.
Jednak 16 GB to jest stanowczo za mało jak na telefon - trochę zdjęć (ponad 2k) i już brak 10GB.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#12 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 kwietnia 2015 - 14:33

Czy ja wiem, używam już trochę 5S'a i wypiszę wady i zalety, które niekoniecznie pokryją się z twoimi:
- kompaktowy rozmiar (nawet jak trzyma się go pomiędzy palcami, to nie ma prawa upaść)
- idealnie leży w dłoni (choć iP6 też dobrze się trzyma :D)
- co do odprysków to się zgodzę - noszę w bumperze, a i tak mam 1 odprysk :/)
- bateria starcza 4-8 godzin użytkowania (nie mylić ze Standby)

- wagę też ma według mnie idealną, ponieważ jak trzymałem iP6, to prawie go nie czuć, co jednak dla mnie jest minusem, ponieważ wolę wiedzieć, że mam coś w ręce

- co do tych filmów 120 kl/s, to na to można patrzeć tylko wtedy, gdy się tego na prawdę używa, podczas 3 (prawie 4) miesięcy użytkowania, skorzystałem z trybu slo-mo tylko raz

- odczytanie z ekranu informacji nawet w słońcu nie jest problemem

- bardzo szybko działa na nim system

- bez TouchID obecnie nie wyobrażam sobie życia przy odblokowywaniu telefonu

A co do tego, czy wybrać 5, czy 5S, to myślę, że lepiej dopłacić i mieć spokój na te 2 lata, jeśli będziemy chcieli używać go do ostatniego tchnienia.
Jednak 16 GB to jest stanowczo za mało jak na telefon - trochę zdjęć (ponad 2k) i już brak 10GB.

Co do odprysków również przez 90% czasu telefon używałem w pokrowcach i się pojawiły. Dla mnie używanie 5S bez żadnego pokrowca było niewygodne. Jego niezaokrąglone rogi nie za bardzo wiem jak to nazwać, ale czułem dyskomfort gdy używałem go bez żadnego case'a (przez większość czasu korzystałem z Spigen Neo Hybrid EX lime i było ok - tak swoją drogą genialny bumper dwu częściowy - okalający telefon fajną gumą. Kupiłem taki sam do 6 i tego samego dnia odesłałem - totalne dno, plastik, w ogóle nie czuć skoku przycisków). Co do filmów w 120 kl/s to był to dla mnie znaczący element przy upgradzie z 4S bo uprawiam sporty ekstremalne i bardzo często nagrywam w zwolnionym tempie, aby zobaczyć ewentualne błędy techniczne i ucieszyłem się, że 6 nagrywa w 240 kl/s - jeżeli ktoś z tego korzysta naprawdę widać progres. Co do pamięci to tak jak mówiłem kwestia indywidualna. W szczytowym momencie na iP 6 trzymałem około 1500 zdjęć (filmy w Slo-Mo odrazu zgrywam na MacBooka i Dropbox'a), 500 piosenek i około 40 aplikacji i prostych gier i zawsze zostawało mi ok 2GB zapasu. W chwili obecnej mam wolne 7GB (zdjęcia przeniosłem na Dropbox'a)

#13 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 14:46

No niby kwestia indywidualna, ale gdy się jest gdzieś na wycieczce, bez żadnego dysku przenośnego, to problem się pojawia - 2400 zdjęć nacykałem w 6 dni...

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#14 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 kwietnia 2015 - 14:52

Ja aparatu w iPhone'ie używam sporadycznie. Jeżeli coś nim robię to okazyjnie zdjęcia jakiś dokumentów w szkole albo Snapchat. Na jakiekolwiek dalsze wyjazdy zabieram lustrzankę albo chociaż jakiś inny dobry aparat. Z nimi iPhone nie może się równać szczególnie wieczorem. Więc wielkiego problemu z pamięcią nie mam. Ale wszyscy się chyba zgodzą, że ile osób się wypowie na ten temat tyle będzie opinii.

Użytkownik Danioo edytował ten post 23 kwietnia 2015 - 14:53

#15 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 14:58

Tu się z tobą zgodzę, że każdy do czego innego używa telefonu.

A co do zdjęć z iP 5S, to w dzień już można porównywać do lustrzanki sprzed może 2-4 lat, bo jednak jedno i drugi robi dobre zdjęcia w dzień (oczywiście w nocy to iPhone to śmiech na sali).

Nie pomagam na PW

#16 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 kwietnia 2015 - 15:02

Może trochę schodzimy z głównego wątku. Co do jakości to nie do końca tak jest. Gdy oglądamy zdjęcia na telefonie jest OK na komputerze już trochę gorzej, ale problem pojawia się dopiero przy obrabianiu zdjęć (głównie kadrowanie) tutaj 8MPX nie zawsze starczy. Oczywiście dla zwykłego człowieka jakość jest już na tyle zadowalająca, że można zrezygnował z osobnego aparatu.

#17 huzz

huzz
  • 158 postów

Napisano 24 kwietnia 2015 - 20:25

Może trochę schodzimy z głównego wątku. Co do jakości to nie do końca tak jest. Gdy oglądamy zdjęcia na telefonie jest OK na komputerze już trochę gorzej, ale problem pojawia się dopiero przy obrabianiu zdjęć (głównie kadrowanie) tutaj 8MPX nie zawsze starczy. Oczywiście dla zwykłego człowieka jakość jest już na tyle zadowalająca, że można zrezygnował z osobnego aparatu.

Zależy od wymagań osoby, jesli taki 12-16 latek jedzie na wycieczkę z iPhone to nie bedzie brał lustrzanki, bo ma czym robic zdjęcia, a aparat to nie tylko mpx jakos zdjeć moze byc bardzo dobra mimo małej ilosci pixeli. W iPhone 4S mam 8mpx a wychodzą mi lepsze zdjęcia niż telefonem mojego taty z 12mpx.
<p>Iphone 3gs/16gb/Black ---> Iphone 4S/16gb/Black --> Iphone 6/16gb/Space Gray --> IPhone 6/64gb/Gold ---> IPhone 6s/16GB/Sliver

#18 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 kwietnia 2015 - 21:07

Zgadza się mpx to nie wszystko liczy się jeszcze przesłona, ISO i wiele innych czynników. Zdjęcia z iPhone'a są dobre dla osoby, która nie będzie ich zbytnio obrabiać i wykorzystywać profesjonalnie. W przypadku takich  zastosowań zostaje tylko dobre lustro lub ewentualnie bezlusterkowiec.

Użytkownik Danioo edytował ten post 24 kwietnia 2015 - 21:07

#19 Marchelius

Marchelius
  • 87 postów

Napisano 24 kwietnia 2015 - 22:11

Witam, zastanawiam się nad zakupem iPhone 5S. Znalazłem na x-kom wersję złotą za 2500 z 32gb pamięci. Mam mały dylemat, czy warto kupować 5S, a może 5C, roznica to praktycznie 1000zł.. Wiem, że w 5S - zastosowano lepszy procesor A7 niż w poprzednich wersjach 5'ek. Jak sądzicie warto kupić za 2500zł 32gb 5S, czy za 1600 5C - 32gb

Ja całkiem niedawno miałem podobny dylemat - przesiadka z 4S na coś z większym ekranem i nieco szybszego. Wybór padł na 5C, którego kupiłem od znajomej okazyjnie w cenie 800 zł. I naprawdę nie żałuję. Nie ulega wątpliwości że 5S jest szybszy, ma TouchID i 64-bit procesor, ale bawiłem się 5S'ką brata i uwierz, że przy normalnej eksploatacji różnica szybkości działania 5C i 5S naprawdę nie przeszkadza w niczym. Natomiast w porównaniu z 4S, 5C jest naprawdę dużo szybszy i to widać i czuć.

Zastanawiałem się oczywiście nad 5S, ale stwierdziłem że czytnik TouchID i szybszy procesor nie są warte wydania dodatkowej kasy, za którą w nawiasie mówiąc można by kupić naprawdę niezły telefon z Androidem.

Zwykłej 5 nie polecam - łuszcząca się obudowa psuje całą przyjemność posiadania iP. Poza tym 5C ma lepszy przedni aparat, większą baterię i jest ciutkę szybszy od 5 pomimo takiego samego procesora.

Użytkownik Marchelius edytował ten post 24 kwietnia 2015 - 22:11

iPhone3G --> iPhone4S --> iPhone5C --> iPhone5S --> iPhone6 --> iPhone7 --> iPhoneXR

#20 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 25 kwietnia 2015 - 09:58

Pierwsze slyszę żeby 5c był szybszy od 5. I nie mówię że tak nie jest.

We wszystkich porównaniach jakie oglądałem jeszcze za czasów iOS 7 to iP 5 był szybszy a każdy iP 5c pokazywał taktowanie procesora 1.25 GHz (iPhone 5 ma 1.3Ghz). Widać było różnicę w tych testach na uruchamianie aplikacji, gdzie na obu telefonach uruchamiali takie same zestawy aplikacji.

Użytkownik Arkhan edytował ten post 25 kwietnia 2015 - 09:59

#21 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 kwietnia 2015 - 11:14

Pierwsze slyszę żeby 5c był szybszy od 5. I nie mówię że tak nie jest.

We wszystkich porównaniach jakie oglądałem jeszcze za czasów iOS 7 to iP 5 był szybszy a każdy iP 5c pokazywał taktowanie procesora 1.25 GHz (iPhone 5 ma 1.3Ghz). Widać było różnicę w tych testach na uruchamianie aplikacji, gdzie na obu telefonach uruchamiali takie same zestawy aplikacji.

Nawet jeżeli jest szybszy w co wątpię to różnica będzie praktycznie niezauważalna.

#22 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 25 kwietnia 2015 - 11:28

Zgadza się mpx to nie wszystko liczy się jeszcze przesłona, ISO i wiele innych czynników. Zdjęcia z iPhone'a są dobre dla osoby, która nie będzie ich zbytnio obrabiać i wykorzystywać profesjonalnie. W przypadku takich  zastosowań zostaje tylko dobre lustro lub ewentualnie bezlusterkowiec.

Zgodze sie z toba, ze do profesjonalnych zastosowan nic nie pobije lustrzanki, ale do zdjec normalnych to wystarczy, mowie to nie tylko na swoim przykladzie, ale tych wszystkich ludzi co robili zdjecia iphonami i ipadami i kolega huzz ani nie zgadl mojego wieku, ani tez dobrze nie podal wieku ludzi, ktorzy korzystaja robiac zdjecia wlasnie z urzadzen elektroniczny (widzialem moze max z 7 lustrzanek jak bylem we francji), a co do wieku to strzelam, ze waha sie on 12-65.

Nie pomagam na PW

#23 WiecznieMlody

WiecznieMlody
  • 37 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 maja 2015 - 15:09

Lustrzanka wcale nie będzie duużo lepsza ustawiona na auto z kitowym obiektywem -  a tak wykorzystuje taki sprzęt 90%. iPhonem też da się robić świetne zdjęcia i wiele osób to udowodniło. Rozpatrywanie: iPhone vs Lustrzanka jest po prostu bezsadane. Zaryzykował bym nawet stwierdzeniem, że iPhone może nadawać się do nauki fotografii, bo wiele manualnych ustawień da się obejśc. W VSCO można oddzielnie wybrać punkt focusu i punk pomiaru, w standardowej appce da się zablokować ekspozycję na wybranym elemencie.

Zresztą ten konkurs http://www.ippawards.com/2014-winners/ oraz fakt, że coraz częściej fotograf dostaje nagrodę w prestiżowym konkursie robiąc zdjęcie telefonem - najczęściej iPhonem - udowaniają, że to w kwestii fotografa leży to co robi lepsze zdjęcia.

To moje zdanie w tej kwestii

#24 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2015 - 15:34

Proponuje zapytać się profesjonalnych grafików, bo to oni później się męczą usuwając szumy, poprawiając kolory i ostrość i wiele innych rzeczy, żebyś później takie zdjęcie "prosto z iPhone'a" oglądał na jakiejś stronie. Nie ominiesz tego, że iPhone jest mały i nie zmieści się tam normalnego lustra, dużej matrycy i wielu innych rzeczy jak np. stabilizacja obrazu (ma ją tylko 6 Plus, bo było miejsce, żeby ją upchać). Po za tym zrobienie dobrego technicznie zdjęcia iPhone'm po zmroku jest nie możliwe. Nawet bezlusterkowy NEX poradzi sobie dużo lepiej.

#25 Luckylucas

Luckylucas
  • 20 postów

Napisano 08 maja 2015 - 16:06

Proponuje zapytać się profesjonalnych grafików, bo to oni później się męczą usuwając szumy, poprawiając kolory i ostrość i wiele innych rzeczy, żebyś później takie zdjęcie "prosto z iPhone'a" oglądał na jakiejś stronie. Nie ominiesz tego, że iPhone jest mały i nie zmieści się tam normalnego lustra, dużej matrycy i wielu innych rzeczy jak np. stabilizacja obrazu (ma ją tylko 6 Plus, bo było miejsce, żeby ją upchać). Po za tym zrobienie dobrego technicznie zdjęcia iPhone'm po zmroku jest nie możliwe. Nawet bezlusterkowy NEX poradzi sobie dużo lepiej.

przede wszystki iphone musiałby zapisywać w RAWach żeby mówic o postprocesie, co lustrzanka z obowiazku potrafi, tyle że wtedy takie pliki maja po 10mb każdy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych