system windows nie może zaktualizować konfiguracji rozruchu komputera
Napisano 17 kwietnia 2015 - 21:55
Taki mam komunikat na nowym Macbook Pro Retina 15". Windowsa 8.1 instaluję z pendrive. Najpierw zrobiłem ISO dysku instalacyjnego windowsa. Potem bootcamp przygotował dysk usb i sciągnął sterowniki. Niestety każdorazowa instalacja windowsa na partycji dochodzi do PRAWIE końca ale właśnie pod koniec pojawia się komunikat jak w tytule i nie da się z tym nic zrobić. Instalacja się przerywa.
Proszę o ewentualne podpowiedzi osoby,które rozwiązały problem
Napisano 18 kwietnia 2015 - 14:15
system windows nie może zaktualizować konfiguracji rozruchu komputera
Taki mam komunikat na nowym Macbook Pro Retina 15". Windowsa 8.1 instaluję z pendrive. Najpierw zrobiłem ISO dysku instalacyjnego windowsa. Potem bootcamp przygotował dysk usb i sciągnął sterowniki. Niestety każdorazowa instalacja windowsa na partycji dochodzi do PRAWIE końca ale właśnie pod koniec pojawia się komunikat jak w tytule i nie da się z tym nic zrobić. Instalacja się przerywa.
Proszę o ewentualne podpowiedzi osoby,które rozwiązały problem
dodam tylko, że windows 7 zainstalował się bez problemu!!
Napisano 22 kwietnia 2015 - 19:24
SOLVED
już wszystko wiem. Trzeba zrobić najpierw reset PRAM.
czyli:
- Wyłącz komputer.
- Znajdź te klawisze na klawiaturze: Command (⌘), Opcja, P i R.
- Włącz komputer Mac.
- Naciśnij i przytrzymaj klawisze Command-Opcja-P-R natychmiast po usłyszeniu sygnału dźwiękowego uruchamiania.
- Przytrzymaj te klawisze naciśnięte aż komputer uruchomi się ponownie i usłyszysz sygnał dźwiękowy uruchamiania po raz drugi.
- Puść klawisze.
potem w uruchomionym macosx naprawić uprawnienia systemu plików. Po tych dwóch zabiegach Windows 8.1 dał się bez jakiegokolwiek protestu zainstalować
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych