Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Proces po usunięciu CleanMyMac.

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 15 April 2015 - 23:04

Witam, pobrałem polecany na forum program "clean my mac" niestety okazało się że w darmowej wersji można usunąć tylko 500 mb, więc po paru minutach program stał się bezużyteczny więc go usunąłem przeciągając z "programy" do kosza.
Dzisiaj zauważyłem że pozostał mi proces "CleanMyMac 2 helper" ale jest wyszarzony.

Wygląda to tak:6fede9c80a68aad32d73415bbcdbd34a198.41.2
Wie ktoś co mam w takiej sytuacji z nim zrobić?

Edited by Arkhan, 15 April 2015 - 23:06.

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 16 April 2015 - 00:59

Helpery ładujące się z systemem siedzą w tych dwóch katalogach:

Wywal do kosza te/ten z "CleanMyMac" w nazwie. Najpierw ubij ten proces w Monitorze aktywności.

/Biblioteki/LaunchAgents 

/Biblioteki/LaunchDaemons

A na przyszłość jak usuwasz jakiś program to nie przenoś do kosza tylko użyj np. tego programu.

Wystarczy przeciągnąć program do usunięcia na otwarte okno aplikacji zamiast do kosza.

Powyrzuca wszystkie połączone z aplikacją śmieci.

Edited by Yellowfrog, 16 April 2015 - 01:03.

• cronopioverde and Arkhan like this

#3 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 16 April 2015 - 03:59

Terminal:

sudo find /Library/LaunchAgents /Library/LaunchDaemons /Library/PrivilegedHelperTools ~/Library -iname '*cleanmymac*' ! -name '*.webhistory' -exec rm {} \;

No, chyba że chcesz usunąć wszelkie ślady bytności programu, którego osobiście, podobnie jak i innych tzw. „scamware’ów”, nie mam sumienia zarekomendować, wówczas nie wpisuj fragmentu

! -name '*.webhistory'

(zostaw jedną spację pomiędzy pozostałymi słowami)  – usunie Ci historię przeglądarki dotyczącą wyżej wymienionego czyściciela, łącznie z tą dyskusją.  :D 

Ale na poważnie: kolega Yellowfrog, jak zwykle, rozsądnie Ci podpowiedział:

A na przyszłość jak usuwasz jakiś program to nie przenoś do kosza tylko użyj np. tego programu.

Co się zaś tyczy konkretnie tego typu programów, jak obecny w tytule wątku, nie polecałbym na siłę uszczęśliwiania komputera, bo potem trzeba go będzie bronić przed użytkownikiem ClamXawem czy AdwareMedikiem.

Jeżeli coś podejrzanego dzieje się z softwarem, spróbuj(cie) raczej Onyxa (skoro już pradawny i jakże przejrzysty w działaniu AppleJack poszedł na emeryturę), bo on nadal jeszcze czyni mniej złego niż dobrego. Jeżeli nic się podejrzanego nie dzieje, nie szukajmy problemów na zapas.

PS. „Zdrowy rozsądek rules”, jak mawiali starożytni filozofowie, czyli im bardziej coś flashuje na rozmaitych banerach na stronach zwłaszcza nie powiązanych z tematem (a to robią np. CleanMyMac, MacKeeper i in.), tym mniej godne zaufania – takie jest moje zdanie; kto się nie zgadza, a każdy ma prawo, niech pobiera. :)

• Arkhan likes this

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#4 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 16 April 2015 - 12:06

Dzięki za pomoc ;)

Szukałem pomocy w CleanMyMac ze względu na to iż Macbook pracuje z każdym dniem coraz wolniej i coraz częściej pojawia się piłeczka przy safari gdzie jedyne co mogę zrobić to wymusić zakończenie safari i włączyć od nowa... nie jestem w sumie pewny czemu tak się dzieje bo jest zainstalowany tylko system, bez żadnych aplikacji makowych i league of legends, używam tylko iTunes, Safari no i grywam w League of Legends, nie wiem jakim cudem mam zajęte już 40 gb na dysku i nie wiem dlaczego komputer coraz wolniej chodzi i coraz częściej się wiesza, ale myślę że napiszę oddzielny temat na ten temat. ;)

#5 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 16 April 2015 - 14:14

W sumie to nadal ten proces widnieje w zakładce energia po wyczyszczeniu go z odpowiednich folderów, a tego z terminalem nie zrobiłem bo nie jestem pewny jak to wpisać..

#6 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 16 April 2015 - 19:38

tego z terminalem nie zrobiłem bo nie jestem pewny jak to wpisać..

:D  :D A co wpisać? Kliknij trzykrotnie myszą gdziekolwiek w obrębie komendy, żeby ją całą zaznaczyć, skopiuj, otwórz Terminal, wklej, wpisz hasło admina (nie zobaczysz liter i tylko to trzeba wpisać), enter, restart komputera – et voila! Nic trudnego, jak widać…

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#7 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 16 April 2015 - 20:01

W sumie to nadal ten proces widnieje w zakładce energia po wyczyszczeniu go z odpowiednich folderów, a tego z terminalem nie zrobiłem bo nie jestem pewny jak to wpisać..

W zakładce energia masz jakby historię procesów, więc będziesz tam miał nawet te, które są już zamknięte. Chodzi o to by sprawdzić co zżera najwięcej prądu.

• Arkhan likes this

#8 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 16 April 2015 - 21:58

:D  :D A co wpisać? Kliknij trzykrotnie myszą gdziekolwiek w obrębie komendy, żeby ją całą zaznaczyć, skopiuj, otwórz Terminal, wklej, wpisz hasło admina (nie zobaczysz liter i tylko to trzeba wpisać), enter, restart komputera – et voila! Nic trudnego, jak widać…

Kolega podał dwie wersje tej komendy, przeczytaj jego post to załapiesz o co mi dokładnie chodzi :P

Jeśli kolega powyżej czyli @Yellowfrog ma rację to temat wyczerpany, może za jakiś czas ta pozycja zniknie z listy, jak nie to i tak jej zużycie energii czy mocy procesora jest zerowe więc nie ma problemu. ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users