Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Final Cut Pro X 10.2 po aktualizacji padł. RATUNKU!

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 dermod

dermod
  • 16 posts

Posted 14 April 2015 - 21:41

Witam,

Mam krytyczny problem. Coś mnie podkusiło aktualizować system (do 10.10.3) Final Cut Pro (10.2) i Motion (5.2) no i to był największy błąd w moim życiu:(

Chcę teraz zabrać się za montaż materiałów do oddania na piątek a Final Cut mi się nie odpala. Dostaje komunikat, że moja "biblioteka" wymaga aktualizacji, gdy potwierdzam program niby sprawdza bibliotekę, a po chwili się wyłącza i błąd. Gdy odmawiam, odpala się czysty Final Cut Pro bez moich projektów i działa maks.1min potem wyłącza się również z nieznanym błędem. 

Nie mogę więc ani działać na projektach z poprzedniej wersji, ani zacząć całości od nowa.

Resetowałem komputer wiele razy, Final Cut został przeinstalowany (ikona do kosza, usunięcie i ponowna instalacja)

Proszę, a wręcz błagam o pomoc. 

iMac i5 2.66GHz, 8GB, ATI Radeon HD4850 512mb. Co jeszcze mogę zrobić? 

Ps.Time Machine nie aktywowałem nigdy.
Ps.2 Właśnie zauważyłem, że Motion ma ten sam problem. Po kilkudziesięciu sekundach także się wyłącza. 

Edited by dermod, 14 April 2015 - 21:44.

#2 fanboj

fanboj
  • 146 posts

Posted 14 April 2015 - 22:59

no i weż człowieku zarabiaj na maku... Jak usuwasz programy to ikona nie wystarczy np.itrash robi to w miarę dobrze.Potem Onyxem wszystko przeleć.

#3 dermod

dermod
  • 16 posts

Posted 15 April 2015 - 07:33

Super, postaram się zrobić w takim razie jeszcze raz ten manewr. 

A czy jest możliwość, że za ten błąd odpowiadają dodatki doinstalowane z motionvfx.com? 

Ps.Jestem raczej amatorem w obeznaniu co do systemów apple, doceniam jednak ten sprzęt jako jednostka robocza do obróbki filmów i grafik, dlatego proszę być wyrozumiałym w stosunku do moich może czasem podstawowych problemów. Można mieć Ferrari i osiągać nim wyśmienite wyniki na torze, ale nie trzeba przy tym być mechanikiem i potrafić wymienić filtr powietrza;) 

#4 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 15 April 2015 - 10:13

A w Konsoli są jakieś informacje?

#5 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 15 April 2015 - 12:19

Ja zawsze kopiuję sobie starsze wersje systemów i programów.

Wiele razy zdarzyło mi się to, o czym piszesz i dlatego przetsałem ufać Apple.

Jeśli nowa wersja nie działa, przywracam i nie muszę czekać na "ratunek" od Apple.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#6 dermod

dermod
  • 16 posts

Posted 15 April 2015 - 21:35

Usunięty iTrashem, zainstalowany od zera. Tym razem widzę, że jest od zera, bo nie widzę żadnych śladów w poprzednich ustawień czy dodatków. Niestety nadal nic to nie dało. Po chwili FCP X wyłacza się i raportuje "Nieoczekiwane zakończenie pracy" 

Da się jakoś pobrać poprzednią wersję FCP X? Bo to jest chyba teraz jedyny ratunek... 

Widzę, że inni mają ten sam problem, ale chyba też bez rozwiązania. 

https://discussions.apple.com/thread/6995389

#7 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 16 April 2015 - 05:37

A czytałeś że pomaga niektórym naprawa konfliktów w czcionkach i usunięcie dodatków do Fcpx?
Fallout ...war, war never changes...

#8 dermod

dermod
  • 16 posts

Posted 16 April 2015 - 06:04

Wywaliłem wszystkie błędne czcionki, później te z ostrzeżeniem, ostatecznie wszystkie dodatkowe.. Nic to nie dało. 
Dodatki także usunięte.

#9 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 16 April 2015 - 07:01

Do do problemu z updatem znalazłem jedno z rozwiązań - sprawdź u siebie:

"launch FCP-X while holding Option key - this will open a dialogue where you can select which Library to open - or whether to create a new one.

Select to create a new one (name it "TEMP") - but be quick to do so before the FCP-X crashes. Might need few tries to do this...

Once you have crated the new "TEMP" library - FCP-X will start normally.

Inside FCP-X chose to close the "TEMP" library from the FILE menu.

Then simply chose to open the library that was crashing for you before - you will be prompted to update this library.

But this time the update will work and the library will open...

This worked for me - I hope it helps others..."

#10 dermod

dermod
  • 16 posts

Posted 16 April 2015 - 07:26

Czytałem to właśnie w drodze do roboty i trochę mnie dziwi, że stworzenie nowej biblioteki o nazwie TEMP od tak naprawi wszystko, ale tonący brzytwy się chwyta więc i tego później spróbuję.

Póki co przeinstalowanie, usuwanie do zera i instalacja na nowo bez wtyczek jak i z wtyczkami, a także usunięcie czcionek nie dało rezultatu. Wersja z TEMP jeszcze dzisiaj do sprawdzenia.

Dostałem jeszcze e-mail z Apple Support, ale póki co poprosili wyłącznie o informacje o sprzęcie i kopie raportu z błędem. Ktoś miał już doświadczenia z Apple Support i wie jak sprawnie/szybko reagują na różne problemy? 

#11 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 April 2015 - 11:53

Apple nie raz udowodniło, że aktualizacje to sport ekstremalny. Jeśli strategiczne programy działają, nie ruszać ich bo może być tylko gorzej. Ewentualnie po kilku tygodniach/miesiącach jak "świat" stwierdzi, że jest dobrze, choć rzadko to bywa.

Spróbuj pobawić się w PCtowca-windowsowca. Sformatuj dysk i zainstaluj wszystko od nowa.

Edited by Zbig.AppleUser, 16 April 2015 - 11:54.

#12 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 16 April 2015 - 11:57

Preferencje FCPX i FontBooka wyrzuciłeś?

#13 dermod

dermod
  • 16 posts

Posted 16 April 2015 - 16:57

Opcja "TEMP" nie zadziałała niestety. Usunąłem totalnie wszystkie czcionki i FCPX się odpala, ale nie zaciąga niestety całej starej biblioteki. Daje mi to póki co opcje montażu od zera, więc zawsze jest to jakaś opcja. Można znowu pracować...

Z góry dzięki za dotychczasową pomoc. 
(proszę jeszcze nie zamykać tematu, bo program co jakiś czas dalej się wykrzacza, więc w 100% sprawa nie jest rozwiązana)

#14 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 17 April 2015 - 04:28

Jest update sterowników grafiki, podobno naprawia zawieszanie się niektórych programów, jak skończysz projekt poczytaj o niej.

#15 dermod

dermod
  • 16 posts

Posted 20 April 2015 - 18:40

Po aktualizacji wszystko wróciło do normy. Podstawowym problemem była większość czcionek których program nie akceptował.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users