Monitor Aktywności - Co Się Dzieje?
Rozpoczęty przez
buba
, 05 gru 2007 11:42
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 grudnia 2007 - 11:42
Nie wiem dokładnie jak się odczytuje te wyniki ale jestem zaniepokojony :confused: Mam 4 giga ramu a na monitorze aktywności pokazuje w tym zielonym że zostaje mi z tego 262 mb :x przy czym 2,64 gb nie wykorzystane oco tu chodzi? czy ja to dobrze odczytuje:?: najwięcej pobiera mi Azureus tak do 200 mb góra a reszta programów już malutko to z kąd to wolna 262 mb? wczoraj miałem nawet 32 mb:mad: co się dzieje?

Napisano 05 grudnia 2007 - 11:48
OSX zarządza pamięcią inaczej niż Windows
Zajmuje każdą ilość pamięci jaka jest dostępna. Tak w skrócie to zajmują ją ostatnio używane aplikacje. Dzięki temu można je znacznie szybciej uruchomić ponownie.
Jeżeli ta pamięć jest potrzebna dla nowej uruchamianej aplikacji to dopiero wtedy jest zwalniana przez poprzednią aplikację.
I dlatego masz pamięć nieaktywną zajętą a wolnej pamięci brak. W podsumowaniu: tak ma być

Napisano 05 grudnia 2007 - 11:50
wątek już gdzie poruszano na forum.
na razie przeczytaj wpis z knowledge base na apple.com http://docs.info.app...l?artnum=107918
na razie przeczytaj wpis z knowledge base na apple.com http://docs.info.app...l?artnum=107918
Napisano 05 grudnia 2007 - 11:55
Już się przestraszyłem
teraz jak wyłączyłem Azureusa to po jakimś czasie wolnej pojawiło się 3 giga a nieaktywnej 82 mb.
Dzięki

Napisano 05 grudnia 2007 - 12:26
za każdym razem, gdy czytam takie posty, zastanawiam się, czy przyzwyczajenia z Windowsa rzeczywiście mogą być aż tak silne? bo jeśli system działa płynnie (a przy 4GB pamięci ram tak właśnie działa), to po co przejmować się wskazaniami w Activity Monitor? w tym momencie u siebie mam odpalone FCP, DVD Studio Pro i PS CS3 z całkiem sporymi projektami + Entourage + Adium + iTunes i mam 44MB wolnej pamięci. ale wszystko działa tak, jak powinno.
i o to chodzi. w końcu to mac

Napisano 05 grudnia 2007 - 18:26
Tez sie wlasnie zastanawiam nad tym po co szukac dziury w calym. Nie jestem jakims doswiadczonym userem Macow a na Windzie dlubalem, czyscilem ramy, przyspieszalem system. Ale mialo to swoj cel. Windows mulil i bylo to widac golym okiem, bez monitorow systemu itp itd. Ale jezeli nie ma spowolnienia systemu, wszystko dziala szybko, stabilnie to po co monitorowac, podgladac i bac sie o swoj ram. Ja na windzie zastanawialem sie co co mam 3gb ramu jak windows zajmuje np 1,8 a reszta jest wolna. Teraz wiem, ze porzadny system uzywa wszytskiego co ma pod reka. Dla mnie to naturalne. Po co inwestowac w 4GB ramu jak komp uzywalby tylko polowy. Ot tak sobie napisalem bo to juz kolejny watek w tym tygodniu na ten temat :-)
Pozdrawiam
Napisano 05 grudnia 2007 - 21:14
Nie szukam dziury w całym tylko po prostu nie wiedziałem że tak jest i chciałem się dowiedzieć jak to wygląda i czy wszystko jest ok od doświadczonych makowców
bo całe życie tylko okropna winda bllleeeee!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych