Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

mac mini 2012 i próba wymiany drugiego dysku - problemy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2015 - 07:17

Hej. Mam mini 2012 i w nim dwa dyski. Systemowy SSD, który jest zamontowany na górze, a na dole jest dysk fabryczny 1TB 5400. Z racji, że chciałem przyśpieszyć trochę codzienne użytkowanie to postanowiłem dysk fabryczny 5400 zamienić na szybszy 7200, a z tego 5400 zrobić zewnętrzny backup.

No i tu zaczęły się schody. Po wymianie tego dysku system go widzi, ale np zaraz przestaje. Kiedy widzi to w zasadzie nic nie można na niego przegrać bo trwa to wieki. Po restarcie system twierdzi, że dysk jest nieczytelny i każe go ponownie formatować i tak w kółko. Są sytuacje, że dysk przestaje być widoczny w ogóle, i nawet restarty nie pomagają. Próbowałem formatować go różnymi metodami ale na niewiele się to zdaje.

Zastanawiam się co jest grane i gdzie może leżeć problem? Obecnie dysk jest wymontowany i wróciłem do pierwotnej konfiguracji, a dysk nowy 7200 leży w obudowie zewnętrznej i w niej działa bez najmniejszych problemów, tak więc w zasadzie problemów z dyskiem nie ma i wygląda on na sprawny.

Zacząłem się zastanawiać, bo objawy są do tego podobne, czy po włożeniu dysku 7200 zasilaczowi nie braknie mocy? Bo tego typu akcje z dyskami potrafiły się dziać kiedy zasilacz był za słaby, ale chyba to jest zły trop, bo przecież były konfiguracje mini z dwoma dyskami? 

Ma ktoś jakiś pomysł?

Użytkownik jacek00 edytował ten post 14 kwietnia 2015 - 07:19

#2 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 14 kwietnia 2015 - 09:05

Zapytaj na privie Virgin71 - on jest szpecem od dysków.

Pozzdro, aa

#3 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 kwietnia 2015 - 13:09

Wysłałem do niego wiadomość na PRIVa, i czekam.

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 kwietnia 2015 - 07:46

Takie akcje dzieją się jak tasiemka się zniszczy. Jak wrócisz tam 5400 to działa normalnie? Mini 2012 spokojnie działa z dwoma 7200rpm

:!: Dyski SSD i RAM do wszystkich Maków, części  Apple.
MacMall na Allegro | Serwis pogwarancyjny Apple.

"w ogóle" piszemy osobno!!

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 kwietnia 2015 - 08:19

Dokładnie, również podejrzewam taśmę. Wczoraj montowałem drugi dysk do takiego Miniaka, zamówiliśmy taśmy od nowego dostawcy i wszystkie poszły do śmieci, bo dysk wariował. Dopiero na oryginalnej z poprzedniej dostawy wszystko działało normalnie.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwietnia 2015 - 11:15

Takie akcje dzieją się jak tasiemka się zniszczy. Jak wrócisz tam 5400 to działa normalnie? Mini 2012 spokojnie działa z dwoma 7200rpm

Tak, powrót do 5400 i wszystko działa po staremu. Probówałem na różny sposób podłączać dyski czyli SSD na dole, HDD na górze, HDD na dole i SSD na górze i nic. Na razie tylko i wyłącznie działa jedna jedyna konfiguracja, czyli oryginalny dysk 5400 jest na dole (na nieoryginalnej taśmie), natomiast SSD na górze na oryginalnej taśmie.

A może udałoby się sklonować jakoś 1 do 1 dysk 5400 na 7200, tak aby system myślał, że 7200 to ten oryginalny 5400? Może wtedy całość by poszła :)

Zrzut%20ekranu%202015-04-23%20o%2012.23.

Zrzut%20ekranu%202015-04-23%20o%2012.23.

PS. Taśmę mam z Twojego sklepu i chyba nie ma ona jeszcze nawet roku. Nie wygląda, że jest walnięta, bo wtedy chyba byłyby problemy także z dyskiem 5400 prawda?

Użytkownik jacek00 edytował ten post 23 kwietnia 2015 - 11:24

#7 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 17:16

A może udałoby się sklonować jakoś 1 do 1 dysk 5400 na 7200, tak aby system myślał, że 7200 to ten oryginalny 5400?

Takie cuda tylko w Erze ;) :D

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#8 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwietnia 2015 - 23:51

Się śmiejesz ale to niepojęte, że niczego nie da się zrobić. Włożysz odwrotnie dysk i nie działa. Zamienisz miejscami i nie działa. Postawisz źle komputer i też zaraz przestanie działać. Takie cuda tylko w maku ;-) Ale jakbym kupił dysk u Apple za jedyne 1600 to pewnie wszystko by śmigało ;-)

Użytkownik jacek00 edytował ten post 23 kwietnia 2015 - 23:52

#9 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwietnia 2015 - 08:20

Kolego nie snuj teorii spiskowych, bo jeśli komputer i całą reszta są sprawne to takie rzeczy się nie dzieją. Tak jak pisałem ja i inni prawdopodobnie masz uszkodzoną jedną z taśm. Inaczej nie da się tego wyjaśnić.

#10 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 kwietnia 2015 - 10:52

Kolego nie snuj teorii spiskowych, bo jeśli komputer i całą reszta są sprawne to takie rzeczy się nie dzieją. Tak jak pisałem ja i inni prawdopodobnie masz uszkodzoną jedną z taśm. Inaczej nie da się tego wyjaśnić.

Nie snuję żadnych teorii. Problemy z jedyną możliwą konfiguracją, czyli SSD na górze a HDD na dole (patrząc od strony dostępu) nie dotknęły tylko mnie. Miało ich kilka osób tutaj na forum - ciekawostka że tylko ma to miejsce w mini 2012.

Mój kolega, który kupił dokładnie ten sam zestaw, ten sam dysk SSD i tą samą taśmę od Virgin borykał się z tym samym problemem. Dwa dni walki, aby oryginalny dysk był na oryginalnym miejscu czyli na górze. Na nic kombinowania. Czyli musiał podłączyć tak jak ja, HDD na dole, a SSD na górze i śmiga (patrząc od dołu czyli de facto na odwrót :D).

Teraz mi powiedz, w jaki sposób może być zepsuta taśma, że z jedną konfiguracją działa a z inną już nie chce? I to nie jest odosobniony przypadek? Bo gdyby taśma była walnięta, to chyba z każdym dyskiem nie chciałaby współpracować prawda?

Użytkownik jacek00 edytował ten post 24 kwietnia 2015 - 11:02

#11 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwietnia 2015 - 11:22

Kolego odnośnie miejsca zamontowania dysku to nie ma znaczenia gdzie włożysz SSD, ale to pewnie wiesz.

Odnośnie uszkodzenia taśmy to nie potrafię Ci tego jednoznacznie wyjaśnić. Może taśma ma uszkodzoną linię zasilania i nie wyrabia prądowo z szybszym dyskiem. Wiem natomiast, że chyba dwa dni temu montowałem drugi dysk w takim Mini i kilka nowych taśm poszło do śmieci, bo na każdej były jakieś jaja. Kupiliśmy przy okazji partię od nowego dostawcy i okazało się, że taśmy do niczego się nie nadają. Na oryginalnej z poprzednich dostaw zero problemów, jak zawsze zresztą.

Dla pewności jeśli masz znajomego z takim samym komputerem, to możesz swoje dyski ze swoimi taśmami włożyć do jego komputera, możesz wziąć jego taśmy na próbę, możesz wziąć od niego zasilacz. Metoda prób i może znajdziesz przyczynę problemu.

#12 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 kwietnia 2015 - 17:38

Dla pewności jeśli masz znajomego z takim samym komputerem, to możesz swoje dyski ze swoimi taśmami włożyć do jego komputera, możesz wziąć jego taśmy na próbę, możesz wziąć od niego zasilacz. Metoda prób i może znajdziesz przyczynę problemu.

Co to jest oryginalna taśma z poprzedni dostaw? Oryginalna od apple? Macie takie na sprzedaż?

Użytkownik jacek00 edytował ten post 24 kwietnia 2015 - 17:39

#13 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwietnia 2015 - 21:22

Czasem można kupić od chińczyków oryginalne używane taśmy, ale nie wiem czy jeszcze takie mamy.

#14 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 kwietnia 2015 - 08:01

No więc przyjmując, że to jednak taśma jest walnięta, a wygląda na dobrą, to gdzie mogę kupić taką, która na 100% będzie sprawna? Nie jestem przecież serwisem i nie mogę sobie pozwolić na kupno kilkunastu sztuk i próbowania po kolei :)

#15 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maja 2015 - 09:54

Hej, wracam z tematem. Porobiłem kilka testów. Na początek wymontowałem wszystkie dyski, i na oryginalnej taśmie podłączyłem nowy dysk 7200. Poszedł bez problemów. Komputer uruchomiony przez CMD+R - instalacja czystego systemu na tymże dysku. Wszystko poszło bez najmniejszego problemu. System się zainstalował i komputer normalnie się uruchamiał, tak więc dysk jest na 100% sprawny. 

Wypiąłem wszystko i zainstalowałem dysk na nieoryginalnej taśmie. Komputer zaczął się uruchamiać, logo apple i kręcące się kółeczko. Pomyślałem już nawet, że pełen sukces i całość pójdzie. Niestety, ale na koniec ładowania wyskakują jakieś czarne komunikaty, errory, kernele panici i inne :D Tak więc eksperyment się nie udał. 

Podpiąłem pod nieoryginalną taśmę dysk SSD z systemem, i tego dysku na tej taśmie nawet system nie widzi. 

Tak więc wróciłem do jedynej działającej konfiguracji czyli SSD na oryginalnej taśmie, natomiast dysk 5400 na taśmie nieoryginalnej od Virgina.

No i co teraz? Szukam działającej w 100% taśmy. Na allegro jest kilka aukcji, ale nie mam pewności, zwłaszcza mając własne już doświadczenia czy doświadczenia powyżej użytkownika macsupport, że ta taśma będzie sprawna. Bo co mi po taśmie, która z jednym dyskiem działa, a z innymi już nie chce? Czy ktoś ma namiary na pewne źródło?

#16 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maja 2015 - 16:43

No i już po wszystkim. Macsupport miał rację i bardzo mu dziękuję za okazaną pomoc i za sprzedaż nowej taśmy. Faktycznie potwierdziło się, że padła taśma. Macsupport w trybie niemal ekspresowym sprzedał mi nową taśmę, która działa. Problem znikł. Nie ważne jak podepnę dane dyski, wszystko chodzi tak jak chodzić powinno.

Tak więc faktycznie wszelkie problemy z dyskami, wszelka konieczność podpinania w określonej kolejności to nic innego jak uwalona taśma. Pytanie tylko dlaczego ta taśma z jednym dyskiem działa a z innymi już powoduje takie a nie inne problemy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych