Hej. Mam mini 2012 i w nim dwa dyski. Systemowy SSD, który jest zamontowany na górze, a na dole jest dysk fabryczny 1TB 5400. Z racji, że chciałem przyśpieszyć trochę codzienne użytkowanie to postanowiłem dysk fabryczny 5400 zamienić na szybszy 7200, a z tego 5400 zrobić zewnętrzny backup.
No i tu zaczęły się schody. Po wymianie tego dysku system go widzi, ale np zaraz przestaje. Kiedy widzi to w zasadzie nic nie można na niego przegrać bo trwa to wieki. Po restarcie system twierdzi, że dysk jest nieczytelny i każe go ponownie formatować i tak w kółko. Są sytuacje, że dysk przestaje być widoczny w ogóle, i nawet restarty nie pomagają. Próbowałem formatować go różnymi metodami ale na niewiele się to zdaje.
Zastanawiam się co jest grane i gdzie może leżeć problem? Obecnie dysk jest wymontowany i wróciłem do pierwotnej konfiguracji, a dysk nowy 7200 leży w obudowie zewnętrznej i w niej działa bez najmniejszych problemów, tak więc w zasadzie problemów z dyskiem nie ma i wygląda on na sprawny.
Zacząłem się zastanawiać, bo objawy są do tego podobne, czy po włożeniu dysku 7200 zasilaczowi nie braknie mocy? Bo tego typu akcje z dyskami potrafiły się dziać kiedy zasilacz był za słaby, ale chyba to jest zły trop, bo przecież były konfiguracje mini z dwoma dyskami?
Ma ktoś jakiś pomysł?
Użytkownik jacek00 edytował ten post 14 kwietnia 2015 - 07:19