W MacBook-u Pro 2.16 - co jakiś czas zaczyna bardzo głośno chodzić komputer (przypuszczam, że może to być wiatrak od chłodzienia-ale to tylko domysł)
Kto chce posłuchać o co chodzi niech kliknie na link
http://pl.youtube.co...h?v=6InVUZhrlZA
okazało się że ten sam problem miało kilka osób w stanach - sam spoktałem tylko jedną osobę której coś podobnego się dzieje w komputerze
czy to jest wada fabryczna tych modeli MBP?
Chciałby wiedzieć co jest przyczyną tego zjawiska
- i jak ten hałas skasować (najlepiej bez wizyty w serwisie)
Z góry dziękuję
---- Dodano 05-12-2007 o godzinie 08:08 ----
Acha nie było jakichś wydarzeń z tym komputerem - poprostu tak zaczął stoponiowo co jakiś czas coraz głośniej, przestawało na dzień czasem na tydzień, potem non stop hałasuje - występuje to niereguralnie

MacBook Pro "trzeszczy" głośno co jakiś czas
Rozpoczęty przez
Kubek
, 05 gru 2007 06:05
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 grudnia 2007 - 06:05
Napisano 05 grudnia 2007 - 06:11
Tylko serwis wedlug mnie cos z czujnikiem chlodzenia i podkrecone obroty wiatraka i szaleje.
Napisano 05 grudnia 2007 - 06:13
Czy spoktałeś się u kogoś z czymś podobnym?
Napisano 05 grudnia 2007 - 06:16
Dźwięk taki jakby ktoś kulkę z łożyska wrzucił między łopatki wiatraka
Apple już od dawna powinno projektować maki tak by na poczekaniu w sklepie można go było otworzyć i wymienić wadliwą część. Zaoszczędziło by to sporo czasu i nerwów.

Napisano 05 grudnia 2007 - 06:26
Już myślałem podobnie że to jakaś może wykręcona śrubka, która się jakoś pałęta - ale mało prawdopodobne jest to bo przewracałem komputer na różne strony i nie pomagało
Napisano 05 grudnia 2007 - 18:52
Wentylator do wymiany, to jest dźwięk wyeksploatowanego wentylatora. Łożysko jest wyrobione i nie trzyma stabilnie wiatraczka, na pewnym poziomie prędkości obrotowej (czasami na każdej, jak już kaplica zupełna jest) wpada w rezonans a że ma jak wibrować (luzy) to tak hałasuje.
Szkoda, że kilka dni temu wywaliłem wszystkie stare wentylatory bo pokazałbym Wam to samo na 80-milimetrowym.
Cóż... nie spodziewałem sie, ze Apple tak badziewne wentylatory montuje w laptopach.
Napisano 05 grudnia 2007 - 18:56
Bez przesady. Podejrzewam ze awaryjnosc sprzetu apple nie odbiega statystykami od innych firm. Tutaj moze to bardziej widac bo nikt nie pisze ze jego komp dziala bez problemu tylko przewaznie jak ma problem. Wypadki sie zdarzaja wszedzie i kazdej firmie. Twierdze tak pomimo tego ze jestem zagorzalym zwolennikiem piecow

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych