Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iphone 6 nagrzewa sie pod czas ładowania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 PLEC

PLEC
  • 47 postów

Napisano 05 kwietnia 2015 - 18:26

Witam 

mam problem ze swoim iphonem 6. Przywracałem ostatnio jakaś stara kopie zapasowa przez itunes zeby sprawdzić co tam mam, nic ciekawego tam nie bylo wiec zrobiłem ten proces jeszcze raz ale z najnowszą kopią zapasową. Wszystko poszło bez problemu , jednak od tego czasu iphone strasznie sie nagrzewa podczas ładowania a bateria pada w godzine nawet jak iphone leży bez ruchu 

wie ktoś coś co moze byc nie tak ?

ios 8,2

#2 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 kwietnia 2015 - 19:05

Skoro nie zaobserwowałeś nadmiernego grzania na starszej kopii, zainstaluj soft na czysto, bez przywracania kopii i zobaczysz czy problem nadal występuje
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#3 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 kwietnia 2015 - 20:52

bo oczywiście został jakiś syf z kopii i sobie gdzes tam działa.

Zrób jak kolega wyzej pisze.

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#4 PLEC

PLEC
  • 47 postów

Napisano 07 kwietnia 2015 - 21:48

ok zrobiłem jak koledzy wyżej mówili. Telefon nadal minimalnie sie nagrzewa przy ladowaniu (w porównaniu do wcześniejszych nagrzewań to nic ale nadal mnie to wkurza )  bateria sie poprawiła wiec to jeden plus 

ktos cos jeszcze powie ciekawego na ten temat ?

#5 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2015 - 07:30

minimalnie ciepły może być przecież. Energia = trochę temperatury zawsze?

#6 PLEC

PLEC
  • 47 postów

Napisano 08 kwietnia 2015 - 22:17

to jest oczywista ale nadal uważam ze az tak nie powinno byc 

wczesniej tak nie bylo

#7 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 09 kwietnia 2015 - 09:11

Telefon przy ładowaniu się nagrzewa. Ladowara tez :)
Zrób sobie jescze kalibrację baterii. Opis znajdziesz na forum - napisany przeze mnie w wątku dot. krótkiego czasu pracy na baterii iPhona 6 Plus. To powinno załatwić sprawę.

Użytkownik radzion edytował ten post 09 kwietnia 2015 - 09:12

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 kwietnia 2015 - 10:20

Kalibrację baterii? W iPhonie? Co to za ceremonia?

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#9 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 09 kwietnia 2015 - 15:36

A no jest takowa. Opisują to nawet w oficjanym supporcie Apple. Niestety będę gołosłowny i nie podam linku ;) nie pamietam ;) jak wojowałem z baterią w moim 6 plus to takowa kalibrację (tak wiem, szumne słowo) wykonałem i działanie baterii wróciło do normy. W MacBooku tez a może przede wszystkim się to robi.
W tym wątku masz dokładnie opisane:
http://myapple.pl/fo...entry1961562

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 kwietnia 2015 - 15:46

A no jest takowa. Opisują to nawet w oficjanym supporcie Apple. Niestety będę gołosłowny i nie podam linku ;) nie pamietam 

Nie podasz linku, bo Apple na pewno nie opisuje nigdzie takiej ceremonii. W przypadku MacBooków jest coś takiego ale nie w przypadku iPhonów.

Kilkudniowa operacja jaką opisałeś w tamtym temacie jest zupełnie bezcelowa. Baterii trzeba zwyczajnie używać, czasem wyładować do zera aby elektronika telefonu odświeżyła jej aktualną pojemność, no ale na tym właśnie polega zwyczajne używanie, że telefon czasem się rozładuje.

#11 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 09 kwietnia 2015 - 16:14

Baterii trzeba zwyczajnie używać, czasem wyładować do zera aby elektronika telefonu odświeżyła jej aktualną pojemność, no ale na tym właśnie polega zwyczajne używanie, że telefon czasem się rozładuje.

Jesteś pewny że wiesz co piszesz? Baterie Li-ion i Li-poli nie powinno rozładowywać się do zera, są tam zabezpieczenia które nie pozwolą baterii zejść poniżej odpowiedniego stanu ale było wiele sytuacji w których to zabezpieczenie nie zadziałało lub bateria rozładowała się poniżej bezpiecznej wartości i była już do wyrzucenia, bo elektronika w baterii raz wyłączona nigdy już się sama nie włączy.

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#12 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 09 kwietnia 2015 - 17:28

Nie podasz linku, bo Apple na pewno nie opisuje nigdzie takiej ceremonii. W przypadku MacBooków jest coś takiego ale nie w przypadku iPhonów.
Kilkudniowa operacja jaką opisałeś w tamtym temacie jest zupełnie bezcelowa. Baterii trzeba zwyczajnie używać, czasem wyładować do zera aby elektronika telefonu odświeżyła jej aktualną pojemność, no ale na tym właśnie polega zwyczajne używanie, że telefon czasem się rozładuje.

Nie podałem linka bo tak jak pisałem, przejrzałem multum rożnych stron w tym supporty Apple. Rzeczywiście, nie mam 100% pewności czy instrukcja była oficjalna.
Nie mniej jednak metoda działa i jest skuteczna. Potwierdziło to wielu użytkowników forum supportu i nie tylko.
To nie jest kilkudniowa operacja. Po prostu rozładowujesz telefon do zera, czekasz kilka godzin i ładujesz na full. Thats all. Procedura o ile dobrze pamietam taka sama jak na Maku.

#13 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 09 kwietnia 2015 - 18:19

Apple tego nie poleca, rozładowanie do zera może zniszczyć baterię o czym pisałem w poprzednim poście, to nie jest żadna kalibracja a testowanie zabezpieczeń baterii i możliwe że na start zmniejszanie jej pojemności.

#14 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2015 - 18:24

Nikt kto ma jakiekolwiek pojęcie o nowych bateriach tego nie poleci...

#15 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 kwietnia 2015 - 19:36

Jesteś pewny że wiesz co piszesz? Baterie Li-ion i Li-poli nie powinno rozładowywać się do zera, są tam zabezpieczenia które nie pozwolą baterii zejść poniżej odpowiedniego stanu ale było wiele sytuacji w których to zabezpieczenie nie zadziałało lub bateria rozładowała się poniżej bezpiecznej wartości i była już do wyrzucenia, bo elektronika w baterii raz wyłączona nigdy już się sama nie włączy.

Oczywiście masz rację i ja doskonale wiem jak obchodzić się z takimi bateriami. Jak słusznie zauważyłeś sprawna elektronika baterii i tak nie pozwoli rozładować jej do zera. Wiadomo, że zero procent na wskaźniku naładowania w telefonie nie oznacza, że ogniwa mają zero procent ładunku.

Dlatego też napisałem, że nie ma sensu raczej bawić się w jakieś kalibrację tylko normalnie używać telefon, a to że podczas normalnego używania telefon czasem się rozładuje i wyłączy wystarczy aby telefon odświeżył informację o obecnej pojemności baterii, która w sumie i tak nie jest mu do niczego potrzebna, ewentualnie do przewidywania czasu pracy. Bo wskaźnik naładowania na wyświetlaczu nawet nie podaje informacji o pozostałym ładunku baterii, tylko jest realizowany w oparciu o informację o napięciu w woltach jakie ona w danej chwili posiada. A to napięcie też zależy od wielu czynników jak choćby od temperatury otoczenia, dlatego właśnie jak się wychodzi z telefonem na mróz to napięcie baterii spada i wskaźnik pokazuje mniej procent lub nawet potrafi wyłączyć telefon mimo, że na wskaźniku było na przykład 30 procent.

Ale niepotrzebnie się chyba rozpisuję, bo temat dotyczy innej kwestii. 

Generalnie każdy może sobie ze swoim telefonem robić co chce i ja nie mam zamiaru nikogo pouczać, skoro komuś telefon trzyma dłużej po "kalibracji" to być może tak jest, a może to tylko subiektywne odczucie. Na podstawie obecnej wiedzy o bateriach litowo-jonowych i polimerowych można jednak śmiało napisać, że częste wyładowywanie telefonu do zera wyraźnie skraca żywotność baterii i ma na nią zły wpływ. Już lepiej często doładowywać baterię niż pozwalać telefonowi co dzień się wyłączać.

• MaciejNowak lubi to

#16 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 10 kwietnia 2015 - 08:07

Apple tego nie poleca, rozładowanie do zera może zniszczyć baterię o czym pisałem w poprzednim poście, to nie jest żadna kalibracja a testowanie zabezpieczeń baterii i możliwe że na start zmniejszanie jej pojemności.

Skoro tak piszesz, to dlaczego Apple zaleca to robić np w przypadku MacBooków?
https://support.appl.../pl-pl/HT201575
Czy tam nie sa stosowane jak piszesz "nowe" baterie? Jak widać masz racje ale tylko połowicznie. Może w przypadku sprzętu z iOS Apple nie opisuje takiej praktyki ale w przypadku innego sprzętu tak. I jest tam zawarta informacja o całkowitym rozładowaniu baterii. Nie uważasz chyba, ze zamieszczają taka instrukcje po to, abyś zepsuł sobie swoją baterie?

#17 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 10 kwietnia 2015 - 12:12

Kalibrację baterii robiłem w telefonach, ale ponad 10 lat temu. Mierzyło się napięcie baterii w stanie rozładowania i pełnego naładowania, potem przeliczało się wszystko serwisowym programem i wgrywało odpowiednik plik do telefonu.

Użytkownik Wodnik Szuwarek edytował ten post 10 kwietnia 2015 - 12:14

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#18 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 10 kwietnia 2015 - 12:41

Skoro tak piszesz, to dlaczego Apple zaleca to robić np w przypadku MacBooków?
https://support.appl.../pl-pl/HT201575
Czy tam nie sa stosowane jak piszesz "nowe" baterie? Jak widać masz racje ale tylko połowicznie. Może w przypadku sprzętu z iOS Apple nie opisuje takiej praktyki ale w przypadku innego sprzętu tak. I jest tam zawarta informacja o całkowitym rozładowaniu baterii. Nie uważasz chyba, ze zamieszczają taka instrukcje po to, abyś zepsuł sobie swoją baterie?

Nie robi się tak w przypadku baterii li-ion i li-poli, A jak widać linku sam kompletnie nie przeczytałeś bo wyraźnie piszą tam że Kalibracji wymagają starsze macbooki a od modelu 2009 już tego się nie robi, czyli do 2008 roku pakowali stare baterie wymagające kalibracji, w telefonach nie robią tego gdzieś od bodajże 2005~ roku.
I nie wiąż tematu ze sprzętem Apple bo to chodzi o samą technologię baterii a nie producenta telefonu w którym ta bateria siedzi.

Użytkownik Arkhan edytował ten post 10 kwietnia 2015 - 12:43

#19 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 10 kwietnia 2015 - 14:56

Nie robi się tak w przypadku baterii li-ion i li-poli, A jak widać linku sam kompletnie nie przeczytałeś bo wyraźnie piszą tam że Kalibracji wymagają starsze macbooki a od modelu 2009 już tego się nie robi, czyli do 2008 roku pakowali stare baterie wymagające kalibracji, w telefonach nie robią tego gdzieś od bodajże 2005~ roku.
I nie wiąż tematu ze sprzętem Apple bo to chodzi o samą technologię baterii a nie producenta telefonu w którym ta bateria siedzi.

Tak, masz racje. Przyznaje się do błędu. Instrukcja dotyczyła starszych modeli. Robiłem to kiedyś w lapku od mojego ojca stad przekonanie i niedoczytanie z mojej strony. Wybaczcie ze zamieszałem ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych