Jesteś pewny że wiesz co piszesz? Baterie Li-ion i Li-poli nie powinno rozładowywać się do zera, są tam zabezpieczenia które nie pozwolą baterii zejść poniżej odpowiedniego stanu ale było wiele sytuacji w których to zabezpieczenie nie zadziałało lub bateria rozładowała się poniżej bezpiecznej wartości i była już do wyrzucenia, bo elektronika w baterii raz wyłączona nigdy już się sama nie włączy.
Oczywiście masz rację i ja doskonale wiem jak obchodzić się z takimi bateriami. Jak słusznie zauważyłeś sprawna elektronika baterii i tak nie pozwoli rozładować jej do zera. Wiadomo, że zero procent na wskaźniku naładowania w telefonie nie oznacza, że ogniwa mają zero procent ładunku.
Dlatego też napisałem, że nie ma sensu raczej bawić się w jakieś kalibrację tylko normalnie używać telefon, a to że podczas normalnego używania telefon czasem się rozładuje i wyłączy wystarczy aby telefon odświeżył informację o obecnej pojemności baterii, która w sumie i tak nie jest mu do niczego potrzebna, ewentualnie do przewidywania czasu pracy. Bo wskaźnik naładowania na wyświetlaczu nawet nie podaje informacji o pozostałym ładunku baterii, tylko jest realizowany w oparciu o informację o napięciu w woltach jakie ona w danej chwili posiada. A to napięcie też zależy od wielu czynników jak choćby od temperatury otoczenia, dlatego właśnie jak się wychodzi z telefonem na mróz to napięcie baterii spada i wskaźnik pokazuje mniej procent lub nawet potrafi wyłączyć telefon mimo, że na wskaźniku było na przykład 30 procent.
Ale niepotrzebnie się chyba rozpisuję, bo temat dotyczy innej kwestii.
Generalnie każdy może sobie ze swoim telefonem robić co chce i ja nie mam zamiaru nikogo pouczać, skoro komuś telefon trzyma dłużej po "kalibracji" to być może tak jest, a może to tylko subiektywne odczucie. Na podstawie obecnej wiedzy o bateriach litowo-jonowych i polimerowych można jednak śmiało napisać, że częste wyładowywanie telefonu do zera wyraźnie skraca żywotność baterii i ma na nią zły wpływ. Już lepiej często doładowywać baterię niż pozwalać telefonowi co dzień się wyłączać.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91