Jakie są skróty do:
1. usunięcia całego słowa za kursorem ?
2. usunięcia wszystkiego co znajduje się między kursorem a końcem linii ?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 04 April 2015 - 15:27
Jakie są skróty do:
1. usunięcia całego słowa za kursorem ?
2. usunięcia wszystkiego co znajduje się między kursorem a końcem linii ?
Posted 04 April 2015 - 22:43
1. Bez zaznaczenia tego słowa nie zrobisz NIC, zaznacz a potem BACKSPACE albo FN BACKSPACE.
2. Nic nie rozumiem, kursor u mnie nie zajmuje 1 literki wiec nie wiem jak możne obejmować coś więcej.
i tak to będzie działać.
Posted 04 April 2015 - 22:49
Nic nie rozumiem,
To po co się wypowiadasz skoro nic nie rozumiesz? Kolega zadał dokładne pytania, a skoro Ty ich nie rozumiesz i nie potrafisz pomóc to lepiej zostaw miejsce dla innych.
Ja też chętnie poznam odpowiedź na oba pytania, bo znam wiele skrótów ale tych nie.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Posted 04 April 2015 - 23:09
Jeżeli chodzi Ci o usunięcie słowa z lewej strony kursora i o skrót klawiszowy, bo nie sprecyzowałeś, to przecież option–delete do pojedynczego słowa i command–delete do całej linii. Ale to takie podstawowe, że nie wyobrażam sobie, że akurat z tym miałbyś problem. Jeżeli natomiast tekst po prawej od kursora masz na myśli, pisząc „za kursorem”, to option i tzw. „forward delete” (⌦) na klawiaturach z numeryczną, albo zamiennie option–fn–delete na, dajmy na to, wireless czy w macbookach, dla całej linii zaś control–K.
W ogóle w tekstach klawisz control (⌃) ma szersze zastosowanie do skrótów niż by się zdawało, np. ⌃A – przemieść kursor na początek linii/akapitu; ⌃E – na koniec; ⌃P – przenieś kursor linię do góry; ⌃N – na dół; ⌃O – wstaw nową linię za kursorem; ⌃T – zamień kolejność dwóch ostatnio wpisanych znaków (kiedy np. wpisze się „zr” zamiast „rz”) itp.itd., jeśli kogoś to interesuje, oczywiście
Edited by cronopioverde, 04 April 2015 - 23:39.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Posted 05 April 2015 - 00:25
To po co się wypowiadasz skoro nic nie rozumiesz? Kolega zadał dokładne pytania, a skoro Ty ich nie rozumiesz i nie potrafisz pomóc to lepiej zostaw miejsce dla innych.
Ja też chętnie poznam odpowiedź na oba pytania, bo znam wiele skrótów ale tych nie.
a co Ty taki agresywny ? daj se siana kolego
Edited by wszystko zajęte, 05 April 2015 - 00:31.
i tak to będzie działać.
Posted 05 April 2015 - 08:47
A zatem:
Lewa strona:
- option–delete do pojedynczego słowa
- command–delete do całej linii
Prawa strona:
- option–fn–delete dla pojedynczego słowa
- control–K dla całej linii
A mówią, że MacOS to taki intuicyjny system
Edited by dao, 05 April 2015 - 08:48.
0 members, 1 guests, 0 anonymous users