Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sim City 4 - pytanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Julek

Julek
  • 86 postów
  • SkądEuropejski brzeg Wisły

Napisano 04 grudnia 2007 - 19:33

Dość specyficzne. Kupiłem używanego powerbbooczka i po paru miesiącach użytkowania natknąłem się w nim na zainstalowane Sim ci ty czwarte. A że na maca gier nie to .... ;p Jak je uruchamiam to prosi mnie o płytę której oczywiście nie mam. Czy to błąd programu czy też SC rzeczywiście wymaga płyty. Jeżeli tak to czy jak mu "zapodam" płytkę Windowsowską to czy pójdzie? Jeżeli tak to grę kupie w wersji PC. Wasza diagnoza?

#2 Frusciante

Frusciante
  • 30 postów

Napisano 04 grudnia 2007 - 19:41

Simcity 4 wymaga plyty . Moim zdaniem powinienes najpierw jakos sprobowac czy plytka windy ci pojdzie , jesli tak to mozesz smialo kupic oryginal , chyba ze nie chce ci sie wydawac kasy to mozesz sprobowac inny sposob o ktorym otwarcie tutaj mowic nie mowic .

#3 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 04 grudnia 2007 - 19:50

Może się udać...

#4 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 07 grudnia 2007 - 15:18

I jak idą testy?

#5 Julek

Julek
  • 86 postów

Napisano 07 grudnia 2007 - 17:14

Poki co szukam kogos kto mi udostepni gre ;) Nie mam PCta wiec bez pewnosci ze to zadziala - Nie ryzykuje.

#6 PawelK44

PawelK44
  • 15 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 grudnia 2007 - 13:55

Google >> "SimCity 4 NoCD"

#7 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 10 grudnia 2007 - 16:41

Ależ to piractwo! Fuj!

#8 PawelK44

PawelK44
  • 15 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudnia 2007 - 11:53

Nie bądźmy drobiazgowi. Jeśli masz oryginalną grę to NoCD jest tylko hackiem umożliwiającym oszczędzanie napędu.

#9 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 11 grudnia 2007 - 19:51

Zgadzam sie, ale kolega, który założył temat nie ma oryginału :cool:

#10 bumeck

bumeck
  • 23 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 00:02

Witam Miałem ten sam problem. A dodam ,że mam oryginał pod PC. Nie da rady próbowałem , szukałem na gogle porady i nic. Dalej nie odpaliłem (a minął rok ). Jedyne to NoCd. Ale nie znalazłem. Pozdrawiam

#11 Relentless

Relentless
  • 269 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 10:27

Ja, tytułem off topa dodam, że nieźle się zdziwiłem, dzięki SimCity 4. Że MacBook jest słaaaby do gier to wiem, ale SimCity cięło mi się tak potwornie, że aż głowa boli! Praktycznie nie dało się grać. Co jest dziwne, bo intel nie jest aż tak słabym układem graficznym. Pamiętam doskonale, że na mojej tłustej świni Fujitsu-Siemens z XP-Core Duo 1,6 i intel945- taki World of Warcraft hulal na maks detalach az milo, a na papierze moj macbook miazdzy te fujitsu moca: 2,16 ghz, 2gb- nie potrafie tego zrozumiec :)

#12 zasina

zasina
  • 159 postów
  • SkądKrobia / Gostyń

Napisano 15 grudnia 2007 - 15:07

Ja, tytułem off topa dodam, że nieźle się zdziwiłem, dzięki SimCity 4.
Że MacBook jest słaaaby do gier to wiem, ale SimCity cięło mi się tak potwornie, że aż głowa boli! Praktycznie nie dało się grać.

Co jest dziwne, bo intel nie jest aż tak słabym układem graficznym. Pamiętam doskonale, że na mojej tłustej świni Fujitsu-Siemens z XP-Core Duo 1,6 i intel945- taki World of Warcraft hulal na maks detalach az milo, a na papierze moj macbook miazdzy te fujitsu moca: 2,16 ghz, 2gb- nie potrafie tego zrozumiec :)

To chyba nie mam po co już myśleć o zakupie SimCity. Ciekawe czy SC jest przygotowane pod procesory PPC, czy może jest Universal Binary?

A na moim starym PC gra rusza, ale po zainstalowaniu jakichś uaktualnień Windowsa dźwięk piszczy, a gra się przycina. A kiedyś tak ładnie to działało...

#13 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 15 grudnia 2007 - 15:15

To chyba nie mam po co już myśleć o zakupie SimCity. Ciekawe czy SC jest przygotowane pod procesory PPC, czy może jest Universal Binary?

A na moim starym PC gra rusza, ale po zainstalowaniu jakichś uaktualnień Windowsa dźwięk piszczy, a gra się przycina. A kiedyś tak ładnie to działało...

SC4 jest dostępne wyłącznie pod procesory firmy Intel. Dziwne, że się tnie na MacBook'u, ponieważ SC4 działa całkiem nieźle na pecetowych zintegrowanych układach graficznych - np. Radeon X200 Mobile.

#14 bumeck

bumeck
  • 23 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 15:37

No cóz to pod ppc sobie całkiem nie pogramy? Równiez rozwazałem kupno pod ppc (o ile takowa wersja byłaby ) . Trudno . Ale pograłem sobie w LinCity NG. Oczywiście rózni sie od SC , ale polubiłem tą grę .

#15 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 16 grudnia 2007 - 12:22

SC4 jest dostępne wyłącznie pod procesory firmy Intel. Dziwne, że się tnie na MacBook'u, ponieważ SC4 działa całkiem nieźle na pecetowych zintegrowanych układach graficznych - np. Radeon X200 Mobile.

Pierwsze słyszę. Mam PowerBooka i SimCity 4 chodzi mi na najwyższych ustawieniach grafiki.
Uściślijmy: SimCity 4 jest na PPC (czyli na intelach uruchamia się przez rosetę i może się ciąć), a SimCity 4 Deluxe (z dodatkiem "Rush Hour") jest w universal binary, czyli nigdzie nie będzie się ciąć.
BTW. dodatek wnosi sporo nowego.

#16 bumeck

bumeck
  • 23 postów

Napisano 16 grudnia 2007 - 21:32

O to po takim czasie w końcu coś optymistycznego .
Odkąd pokazała się w czasach C64 (oczywiście 1), to jestem fanem do tej pory (obecnie 4 i "rush Hour). Jedynej gry której brakowało mi od przesiadki na maczka był właśnie brak SC .
Rok temu pozbyłem się ostatniego PC w domu (mojeje córki , tez obecnie uzywa maca , co mnie niezmiernie cieszy ) , ale właśnie brakuje mi niezmiernie SC . Córka na szczeście nie miała problemu z Simsami(jej ulubiona gra) .Działają pod maczkiem bez zarzutu .Ale EA (pomyślałem sobie) zapomniało o tatuśku.

---- Dodano 16-12-2007 o godzinie 23:34 ----
Sorry za błędy . Ale pracuję i piszę jednocześnie.

---- Dodano 16-12-2007 o godzinie 23:40 ----
Sorry za błędy.

#17 Julek

Julek
  • 86 postów

Napisano 16 grudnia 2007 - 21:56

No to odpuszczam. Dzięki.

#18 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 17 grudnia 2007 - 17:19

Można kupić tą grę w Polsce. I to wraz z dodatkiem, panowie :)
http://sklep.cenega....t&nr=557&sub=16
http://www.nicolasga...=108&cp_id=1674

#19 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 20 grudnia 2007 - 20:01

A tak z ciekawości zapytam: czy SC4 nie tnie się na nowych iMac'ach?

#20 felipe100

felipe100
  • 84 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 grudnia 2007 - 21:32

A tak z ciekawości zapytam: czy SC4 nie tnie się na nowych iMac'ach?

nie, dziala swietnie, ale... czasem czlowiek teskni do starych wersji 2D... moj Syn jest nowa wersja zachwycony, a w szczegolnosci opcja pozyczek bankowych... staram sie Go uczyc rachunkow domowych i oszczednosci, zaczyna rozumiec o co w tym chodzi ;)

#21 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 28 grudnia 2007 - 20:30

Jakimi klawiszami obracacie budynki? W win było to home i end, ale na makowej klawiaturze ich nie ma.

#22 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 30 grudnia 2007 - 14:15

Powiedzcie mi Panowie. Z tego co czytam SC4 Deluxe powinno na MacBookach chodzić ok. Mam MacBooka z Intelem GMA 3100. Uruchamiałem na razie tylko SC4 bez dodatku. Za pierwszym razem uruchomiło się ale chodziło potwornie. Gdy chciałem załączyć ją ponownie wyświetla mi się komunikat : "SimCity 4 will run with the software when next lunched"

Pytanie zatem, czy to jest spowodowane wersją jaką mam, która nie jest zoptymalizowana pod Intela ? Bo zgłupiałem. Wpierw się uruchomiła, potem taki komunikat. Teraz nie wiem, czy kupować wersję Deluxe, czy nie ? Czy ona będzie chodziła na moim Intelu a jeśli tak to czy będzie chodziła płynnie.

#23 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 30 grudnia 2007 - 15:27

Zdaje się, że coś poprzestawiałeś w ustawieniach grafiki (chyba renderowanie sprzętowe/programowe). Ponowna instalacja (z usunięciem starych plików wcześniej) powinna rozwiązać problem. Podobno dodatek został zoptymalizowany pod intela.

#24 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 30 grudnia 2007 - 17:05

Masz rację. Próbowałem zmienić rozdzielczość w grze by lepiej chodziła. Ale później się już nie uruchomiła. Niestety ponowna instalacja gry nie pomogła. Dalej ten sam komunikat.

---- Dodano 31-12-2007 o godzinie 12:06 ----
Już mam. Zainstalowałem w nową lokalizację i działa. Widać paskuda gdzieś zapamiętała te ustawienia.

Problem płynności działania a raczej jej braku pozostał. Co oczywiście zastanawia mnie nad kupnem wersji Deluxe bo nie mam zamiaru wyrzucić 160 zł w błoto. Proszę o opinie użytkowników MacBook'ów, którzy grają w te grę.

#25 Kasia L

Kasia L
  • 45 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 31 grudnia 2007 - 15:27

wersja deluxe jest universal, czyli przygotowana jest na komputery ppc i intel. standardowe sc4 jest tylko dla ppc i przez emulację tak wolno działa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych