Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 5s, deszcz, biała plama

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 teez

teez
  • 21 postów

Napisano 31 marca 2015 - 22:11

I stało się, podczas biegu złapał mnie srogi deszcz. Bardzo szybko wyłączyłem telefon, który przebywał w mojej kieszeni. Wróciłem do domu, przedmuchałem i odpaliłem. Wszystko ok po za tym, że na ekranie pojawija się plama typu: http://myapple.pl/fo...ma-na-ekranie/ tylko mniejsza. Telefon wyłączyłem znowu, póki co leży. Wyciągłem kartę sim i sprawdziłem przy okazji czujnik wilgotności - jest biały.

Co oznacza ta plama? Autor tamtego tematu przeczekał i wszystko było okej. To samo tutaj:

https://discussions..../thread/5282535

generalnie postanowiłem, że jeżeli jutro rano będzie ta plama to wyślę iphona do http://applemobile.pl/ ale też jest jedna sprawa - teraz 4 dni święta więc nie pośpieszę się z tym. :(  Co radzicie?

#2 algeroth

algeroth
  • 45 postów

Napisano 01 kwietnia 2015 - 02:56

Teraz i tak nic nie przyspieszysz przez święta, wrzuć go do ryżu, odpal po świętach i wtedy działaj z serwisami jakby nie ustał problem

#3 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwietnia 2015 - 08:44

Do ryżu i 4 zdrowaśki.... Kuwa ludzie....

Wyślij, zawieź do serwisu. W przypadku wody i tych telefonów, uwierz, nie ma na co czekać.

Ale kto nie ryzykuje ten nie pije szampana więc może będzie jak w powyższych wątkach, czego Ci życzę z całego serca.

• iFan2000 lubi to

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 kwietnia 2015 - 08:51

Takie efekty na ekranie świadczą o tym, że telefon został zamoczony i to dość mocno. Jeśli Ci na nim zależy to oddaj do serwisu.

A Koledze od ryżu gratuluję poczucia humoru :)

• iFan2000 lubi to

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#5 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwietnia 2015 - 09:19

Do ryżu i 4 zdrowaśki.... Kuwa ludzie....

A właśnie, że do ryżu. Poczytaj o jego właściwościach a potem pisz.

Użytkownik Zbig.AppleUser edytował ten post 01 kwietnia 2015 - 09:19

#6 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwietnia 2015 - 09:39

Znam właściwości ryżu.

Wody w iPhone też :P

#7 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 kwietnia 2015 - 10:09

To napisz jakie są te właściwości ryżu? Ja słyszałem tylko o tym, że jest higroskopijny, dlatego wrzuca się go do solniczki. Ale jeśli sądzisz, że obłożenie ryżem iPhona uleczy go po zalaniu to Tobie również gratuluję poczucia humoru.

#8 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 01 kwietnia 2015 - 10:58

Główna właściwość ryżu to taka, że ma dużo węglowodanów i jest dobry do budowania masy mięśniowej. Szkoda go marnować na nieudolne próby ratowania telefonu. Bardziej mogłoby pomóc coś takiego: https://www.reviveap...m/repairkit.php - tylko należałoby się w to zaopatrzyć przed zalaniem. Swoją drogą ciekaw jestem czy to działa, kiedyś widziałem recenzję tego produktu i niby udaje się uratować telefon. 

<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#9 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2015 - 11:18

Telefon zostawiony na całą noc w miseczce ryżu ma sporą szansę na całkowite "uleczenie". Koniecznie jednak trzeba trzymać go w ryżu całą noc. Przez pierwsze 3 godziny działają wspomniane w poprzednich postach właściwości higroskopijne ryżu. "Pije" on wodę szybko i skutecznie. W czwartej godzinie zaczyna się kolejny etap "magicznej" funkcji ryżu. Tenże ryż nasiąknięty wodą rozsyła (nie znany jest jeszcze dokładny mechanizm tego zjawiska ale koreańscy naukowcy prowadzą od dawna szczegółowe badania mające w efekcie wyjaśnic to zagadnienie) coś w rodzaju feromonów unoszonych prądami powietrznymi. Feromony przenoszone są na znaczne odległości i wspomagane siłą Coriolisa zwabiają Azjatów, którzy są w stanie odtworzyć ich tor lotu (też nie wiadomo jakie organy za to odpowiadają ale podejrzewa się, że mogą mieć z tym coś wspólnego tłuszczowe worki pod oczami jak i brak w ciele Azjatów enzymu rozkładającego alkohol) i zlokalizować miseczkę ryżu, w której umieszczony został zawilgocony telefon. Przybędą oni z całą pewnością i usuną wszelkie usterki. Dlatego tak ważne jest aby telefon leżał w ryżu całą noc. Krótszy czas narazi Azjatów na pracę pod presją czasu i usunięcie usterek może nie zakończyć się pełnym sukcesem.

Oczywiście można samemu oddać telefon w ręce Azjatów zanosząc go do serwisu ale każdorazowe użycie metody z ryżem przybliża nas do rozszyfrowania mechanizmów rządzących tym zjawiskiem.
  • Arkhan lubi to

#10 teez

teez
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2015 - 11:32

Noc przeleżał, rano trochę mniejsza plama. Dzisiaj normalnie go używałem ( ale tez nie przesadnie ) i cała plama zniknęła. Praktycznie zostały jeszcze 2 małe punkty.

#11 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwietnia 2015 - 11:34

I fajnie.

Oby też na płytce tak było. 

Trzymam kciuki.

• teez lubi to

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 kwietnia 2015 - 12:37

Ja bym tego tematu nie zamykał, bo za miesiąc, dwa jeszcze będzie potrzebny kiedy telefon od wilgoci skoroduje.

Bardziej mogłoby pomóc coś takiego: https://www.reviveap...m/repairkit.php - tylko należałoby się w to zaopatrzyć przed zalaniem. Swoją drogą ciekaw jestem czy to działa, kiedyś widziałem recenzję tego produktu i niby udaje się uratować telefon. 

Nie mam pewności jak to zadziała, być może jeśli zostanie szybko użyte to uratuje płytę główną ale ekran po takim czyszczeniu pewnie będzie do wyrzucenia. Ekran jest wrażliwy na jakąkolwiek wilgoć, jego zamoczenie objawia się tak jak u Kolegi w tym temacie. Jeśli ten magiczny środek wymaga moczenia całego telefonu to ekran również wciągnie ten płyn, nawet jeśli odparuje to pewnie zostaną jakieś smugi. Nawet izopropanol, który jest prawie 100% alkoholem po odparowaniu potrafi zostawić smugi na takim LCD, a co dopiero płyn, który pewnie zawiera jakąś chemię czyszczącą płytę.

#13 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 01 kwietnia 2015 - 13:07

Ale jakiego? Takiego do sushi, paraboiled? Dzikiego? Która odmiana będzie najlepsza?

#14 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 01 kwietnia 2015 - 13:10

Jaśminowy. 

Ewentualnie coś swojskiego - kasza gryczana.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#15 teez

teez
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2015 - 13:13

W poniedziałek wyślę go do Szczecina, 120zł to nie pieniądze w porównaniu do 2100. Niby już wszystko okej, ale i tak wole dmuchać na zimne. W poniedziałek, bo teraz są święta więc i tak nie dojdzie - do tego czasu mam zamiar normalnie z niego korzystać. Czyli skoro wszystko działa to jedynie mogę obawiać się korozji? W tydzień chyba nie zgwałci mi telefonu?

#16 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 01 kwietnia 2015 - 13:29

68328_latwy-sposob-na-naprawe-telefonu.j

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#17 teez

teez
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2015 - 13:35

Odpuście już z tym ryżem. Za 20 razem nie jest to już śmieszne. Wiem dobrze, że ryż nic nie daje jeżeli chodzi o wilgoć wewnątrz urządzenia.

#18 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 01 kwietnia 2015 - 13:39

ty wiesz my wiemy ale stado baranow i tak bedzie wkladac do ryzu i jeszcze sie uperac przy swoich mongolskich teoriach.

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#19 teez

teez
  • 21 postów

Napisano 01 kwietnia 2015 - 15:20

W poniedziałek wyślę go do Szczecina, 120zł to nie pieniądze w porównaniu do 2100. Niby już wszystko okej, ale i tak wole dmuchać na zimne. W poniedziałek, bo teraz są święta więc i tak nie dojdzie - do tego czasu mam zamiar normalnie z niego korzystać. Czyli skoro wszystko działa to jedynie mogę obawiać się korozji? W tydzień chyba nie zgwałci mi telefonu?

http://imgur.com/RznfmyV

zostały takie "zacieki", widoczne tylko w pasku powiadomień. Normalnie nie do zauważenia, ekran bedzie do wymiany?

#20 iFan2000

iFan2000
  • 331 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 02 kwietnia 2015 - 11:12

Błagam powiedz , że wrzuciłeś tego screen'a jako primaaprilisowy żart ...
  • jasiecki i Andaar lubią to
 iPhone 5s 32 GB Silver  iPad Air 32 GB Space Gray  iPod Shuffle 2 GB Silver

#21 algeroth

algeroth
  • 45 postów

Napisano 02 kwietnia 2015 - 11:54

Hahaha screenshot ;))) wszystko na nim widać kolego ;) wczoraj tez ktoś cos pisał w innym wątku o ekranie i tez wrzucił ss'a;) fajnie ze ryż powciagal wodę ale jest mega ważne to co pisali użytkownicy wyżej, mogą zacząć korodowac elementy, teraz nie bedzie objawów a za dwa miesiące bedzie naprawa za 1000zl, wiec lepiej chyba teraz poświecić 100-150zl na czyszczenie ;) oddaj go jeszcze dzis do serwisu, ryż swoje zrobił trochę wody wciągnął ale na elektronice napewno pozostały jakies nikrokropelki

#22 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 02 kwietnia 2015 - 12:30

Powiedzcie mi, jak można proponować włożenie telefonu do ryżu skoro to tylko pogarsza sytuację?

Ryż sobie nasiąka to fakt, ale faktem jest też że drobinki ryżu przedostają się do telefonu i osiadają jak kurz na płycie głównej co może prowadzić do zwarć lub innych uszkodzeń, ewentualnie zabrudzeń np obiektywu aparatu lub innych miejsc.

Nie ukończyłem studiów na ten temat, po prostu jak ktoś na innym forum parę lat temu proponował komuś włożenie do ryżu to sprawdziłem na internecie jak taki ryż zadziała na telefon. Spędźcie następnym razem 5 minut na przeczytaniu co się może stać jak ktoś zrobi to co mu proponujecie.

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#23 teez

teez
  • 21 postów

Napisano 27 czerwca 2015 - 16:46

po dziś dzień wszystko śmiga bez zarzutów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych