Witam. Mam Maca od niedawna. Tydzień temu wyskoczył mi komunikat że są gotowe uaktualnienia systemu Mavericks. Kliknąłem i zaczęła się aktualizacja. Po kilku sekundach przerwałem aktualizację, ponieważ wystraszyłem się że usuną mi się wszystkie dane. Uruchomiłem laptopa ponownie i wszedłem w przeglądarkę Google Chrome. Zaczęła chodzić bardzo wolno, wiele opcji przestało działać jak np. Tłumacz Google po wpisaniu w Google [ Ten działa : ( https://translate.google.pl/ )], otwieranie zdjęć w grafice, otwieranie wiadomości na mailu oraz zaczęły notorycznie wyskakiwać komunikaty od Mac Keepera że system chodzi wolno. Ta sama sytuacja w Safari. Mam zainstalowanego także windowsa 7 w którym wszystko działa w porządku. Uruchomiłem Onyx, Ccleaner, Narzędzie dyskowe i po 2 krotnym zresetowaniu komputera problem zniknął, ale tylko do ponownego włączenia komputera. Wtedy problem powraca.
1.Czy jest możliwość naprawienia tego błędu?
2.Czy zrobienie kopii zapasowej i przeprowadzenie uaktualnień jeszcze raz coś da? Czy błąd nie zostanie zapisany w kopii zapasowej?
3. Czy jeśli mam zainstalowany Parallels Desktop, FL Studio i inne programy, to czy po przeprowadzeniu uaktualnień i podłączenia dysku z kopią zapasową aby powrócić do stanu dysku z przed aktualizacji, będę musiał od nowa instalować te wszystkie programy?
Zależy mi na tym żeby nie musieć ponownie instalować tego wszystkiego bo było z tym dużo roboty.
Jeśli ma to jakieś znaczenie to jest to MacBook Air 13" 2GHz Intel Core i7 8GB Ram 1600 MHz DDR3 2012 rok
OSX 10.9.5
Z góry dzięki za odpowiedź

Przerwane uaktualnienia systemu Mavericks- problem z przeglądarkami.

Najlepsza odpowiedź cronopioverde , 28 marca 2015 - 17:22
Mam Maca od niedawna.
Widać.
Nie obraź się, ale padłeś ofiarą windowsowej paranoi czyszczenia wszystkiego i wszystkimi sposobami. Odinstaluj jak najszybciej MacKeepera – chciałbym powiedzieć, że to syf, jakich mało, ale niestety, syfu jest wiele .
Nie polecam też CCleanera, warto by się go było pozbyć. Onyx bywa przydatny pod warunkiem, że używamy go z rozwagą.
Tak.
2.Czy zrobienie kopii zapasowej i przeprowadzenie uaktualnień jeszcze raz coś da? Czy błąd nie zostanie zapisany w kopii zapasowej?
Nie robiłeś do tej pory kopii zapasowych? Lepiej zacznij. Prawo Murphy’ego mawia, że wszystkie urządzenia się psują.
Przebuduj sobie indeks Spotlight komendą w Terminalu (aplikację znajdziesz w katalogu Programy>Narzędzia albo, o wiele wygodniej, używając tegoż Spotlight):
sudo mdutil -E /
(Potrwa chwilę, zanim indeks się odbuduje. Daj mu kilkadziesiąt minut, co najmniej). Potem sprawdź i napraw uprawnienia (w razie konieczności też dysk) Narzędziem dyskowym. Następnie zainstaluj combo stąd: https://support.appl...60?locale=en_US. Po zaktualizowaniu możesz uruchomić Mac AppStore i sprawdzić uaktualnienia ponownie.
Tydzień temu wyskoczył mi komunikat że są gotowe uaktualnienia systemu Mavericks.
Skoro tydzień temu, to są to uaktualnienia zabezpieczeń (vide: https://support.appl.../en-lb/HT204413, https://support.appl.../en-lb/HT204560, http://mackozer.myap...i-mountain-lion, http://mackozer.myap...i-mountain-lion). Zainstaluj koniecznie.
3. Czy jeśli mam zainstalowany Parallels Desktop, FL Studio i inne programy, to czy po przeprowadzeniu uaktualnień i podłączenia dysku z kopią zapasową aby powrócić do stanu dysku z przed aktualizacji, będę musiał od nowa instalować te wszystkie programy?
Raczej nie będziesz musiał przywracać kopii sprzed aktualizacji. Sama aktualizacja (ani ta, ani żadne przyszłe) też nie powinna Ci nic usunąć z zainstalowanych programów czy z Twoich prywatnych plików. Mimo tego robienie regularnych kopii zapasowych jest zalecane przez wszystkich i na wszystkich systemach operacyjnych.
Następujące zdanie występuje w tekście tylko jako tzw. „reminder” i – żeby się nie wywyższać – zawrę w nim także siebie: Czytajmy instrukcje obsługi.
Sądzę, że wyczerpująco i pozdrawiam.

Napisano 28 marca 2015 - 12:22
Napisano 28 marca 2015 - 14:26
Ściągnij sobie uaktualnienie zbiorcze ze strony Appla i zainstaluj.
Takie uaktualnienia systemu instalują się często i to jest normalne. Zrobiłeś głupotę, że to przerwałeś i tyle. Nic nie będziesz musiał instalować jeszcze raz, jeśli przed aktualizacją miałeś te programuy zainstalowane. No chyba, że nie bardzo wiem o co ci chodzi.
- Franciszek18 lubi to
Napisano 28 marca 2015 - 17:22 Najlepsza odpowiedź
Mam Maca od niedawna.
Widać.
Nie obraź się, ale padłeś ofiarą windowsowej paranoi czyszczenia wszystkiego i wszystkimi sposobami. Odinstaluj jak najszybciej MacKeepera – chciałbym powiedzieć, że to syf, jakich mało, ale niestety, syfu jest wiele .
Nie polecam też CCleanera, warto by się go było pozbyć. Onyx bywa przydatny pod warunkiem, że używamy go z rozwagą.
Tak.
Nie robiłeś do tej pory kopii zapasowych? Lepiej zacznij. Prawo Murphy’ego mawia, że wszystkie urządzenia się psują.
Przebuduj sobie indeks Spotlight komendą w Terminalu (aplikację znajdziesz w katalogu Programy>Narzędzia albo, o wiele wygodniej, używając tegoż Spotlight):
sudo mdutil -E /
(Potrwa chwilę, zanim indeks się odbuduje. Daj mu kilkadziesiąt minut, co najmniej). Potem sprawdź i napraw uprawnienia (w razie konieczności też dysk) Narzędziem dyskowym. Następnie zainstaluj combo stąd: https://support.appl...60?locale=en_US. Po zaktualizowaniu możesz uruchomić Mac AppStore i sprawdzić uaktualnienia ponownie.
Tydzień temu wyskoczył mi komunikat że są gotowe uaktualnienia systemu Mavericks.
Skoro tydzień temu, to są to uaktualnienia zabezpieczeń (vide: https://support.appl.../en-lb/HT204413, https://support.appl.../en-lb/HT204560, http://mackozer.myap...i-mountain-lion, http://mackozer.myap...i-mountain-lion). Zainstaluj koniecznie.
Raczej nie będziesz musiał przywracać kopii sprzed aktualizacji. Sama aktualizacja (ani ta, ani żadne przyszłe) też nie powinna Ci nic usunąć z zainstalowanych programów czy z Twoich prywatnych plików. Mimo tego robienie regularnych kopii zapasowych jest zalecane przez wszystkich i na wszystkich systemach operacyjnych.
Następujące zdanie występuje w tekście tylko jako tzw. „reminder” i – żeby się nie wywyższać – zawrę w nim także siebie: Czytajmy instrukcje obsługi.
Sądzę, że wyczerpująco i pozdrawiam.
- lfemzwan lubi to
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 03 kwietnia 2015 - 14:52
A ja się zastanawiam, po co używać chrome które jest powolne i żre dużo ramu skoro mamy mega szybką safari, która z gestami gładzika sprawia taką przyjemność użytkowania że wolę wszystko robić na 13 calowym macbooku niż na dużym monitorze kompa stacjonarnego
Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.
Napisano 03 kwietnia 2015 - 19:43
A ja się zastanawiam, po co używać chrome które jest powolne i żre dużo ramu skoro mamy mega szybką safari, która z gestami gładzika sprawia taką przyjemność użytkowania że wolę wszystko robić na 13 calowym macbooku niż na dużym monitorze kompa stacjonarnego
Bo każdy ma prawo używać czego mu się tylko podoba, ba! nawet może przy tym twierdzić, że to jego rozwiązanie jest tym lepszym... <facepalm_off>
Napisano 19 kwietnia 2015 - 20:28
MacKeepera nie mam, po prostu mi wyskakuje nowa karta z propozycją czyszczenia tym dziadostwem. Dzięki wielkie za odpowiedzi. Kupie dysk, zrobię kopie zapasową i będzie git. Pozdrawiam
Napisano 19 kwietnia 2015 - 23:47
MacKeepera nie mam, po prostu mi wyskakuje nowa karta z propozycją czyszczenia tym dziadostwem. Dzięki wielkie za odpowiedzi. Kupie dysk, zrobię kopie zapasową i będzie git. Pozdrawiam
polecam w takim układzie albo jakiś adblocker, albo dodaj sobie to do pliku hostst (z łatwością znajdziesz w sieci co to i jak to dodać):
127.0.0.1 zeobit.com 127.0.0.1 mackeeperapp2.zeobit.com 127.0.0.1 mackeeperapp2.mackeeper.com 127.0.0.1 mackeeperapp.mackeeper.com 127.0.0.1 mackeeper.com
Napisano 19 kwietnia 2015 - 23:59
Ja mam jeszcze: mackeeperapp3.mackeeper.com
- lfemzwan lubi to
Napisano 24 kwietnia 2015 - 16:03
Cronopioverde: Po wpisaniu do terminala tego skrótu "sudo mdutil -E /" wyskoczył mi taki komunikat:
Napisano 24 kwietnia 2015 - 19:19
Cronopioverde: Po wpisaniu do terminala tego skrótu "sudo mdutil -E /" wyskoczył mi taki komunikat:
"Niewłaściwe użycie polecenia sudo może doprowadzić do utraty danychlub usunięcie ważnych plików systemowych. Prosimy o dokładne sprawdzeniewpisując przy użyciu sudo. Wpisz "man sudo", aby uzyskać więcej informacji.Aby kontynuować, wpisz hasło lub wpisz Ctrl-C, aby przerwać."
I bardzo słusznie, że ostrzega, bo polecenie to wymusza wykonanie następującego po nim z prawami roota (superusera), dlatego sam, bez wiedzy o poleceniach unixowych, nie eksperymentuj z nim. Ale akurat mdutil -E to „tylko” przebudowanie indeksu systemowej wyszukiwarki, zaś „/” to Twój dysk, którego indeksowanie chcesz przebudować; Spotlight samo odbuduje indeks. W tym przypadku niczego nie uszkodzisz ani nie utracisz żadnych danych. Spowodować to ma jedynie, żeby wszystkie uaktualnienia były „widziane” przez AppStore. Wpisz lub skopiuj dokładnie komendę, nie robiąc literówek, następnie podaj hasło administratora (jego wpisywanie będzie niewidoczne, trzeba być uważnym) i poczekaj na dokończenie procesu – w tym czasie komputer może być wolniejszy i mniej responsywny – potem combo itd. tak jak powyżej opisałem.
(Jak naprawdę masz bardzo duże uprzedzenia i wątpliwości co do korzystania z Terminala, zrób to bardziej laickim sposobem. Wejdź w preferencje systemowe>Spotlight>Prywatność, za pomocą plusika lub przeciągnięcia w okno dodaj swój dysk do wykluczeń, a następnie go stamtąd sąsiednim minusem usuń – reindeksowanie również powinno się rozpocząć.)
Co jeszcze: przerwane uaktualnienia nie powinny mieć nic wspólnego ani też powodować żadnych wyświetlań reklam MacKeepera czy innego MacCrapa… Zrób, proszę, etrechecka, i pokaż wyniki.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Napisano 23 maja 2015 - 18:15
Zrobiłem indeksowanie i chciałem zainstalować Combo i nie mogę bo "Ten wolumin nie spełnia wymagań dla tego uaktualnienia Combo"
Szukałem w internecie ale nic nie znalazłem. Ktoś wie jaka może być przyczyna? Dzięki za pomoc
A oto wyniki Etrechecka:
Problem description:
Slow system
EtreCheck version: 2.2 (132)
Report generated 5/23/15, 6:59 PM
Download EtreCheck from http://etresoft.com/etrecheck
Click the [Click for support] links for help with non-Apple products.
Click the [Click for details] links for more information about that line.
Click the [Click to remove] links for help removing adware.
Hardware Information: ℹ️
MacBook Air (13-inch, Mid 2012) (Technical Specifications)
MacBook Air - model: MacBookAir5,2
1 2 GHz Intel Core i7 CPU: 2-core
8 GB RAM Not upgradeable
BANK 0/DIMM0
4 GB DDR3 1600 MHz ok
BANK 1/DIMM0
4 GB DDR3 1600 MHz ok
Bluetooth: Good - Handoff/Airdrop2 supported
Wireless: en0: 802.11 a/b/g/n
Battery: Health = Normal - Cycle count = 301 - SN = D8634460TNHF90KAK
Video Information: ℹ️
Intel HD Graphics 4000
Color LCD 1440 x 900
System Software: ℹ️
OS X 10.9.5 (13F1077) - Time since boot: 0:21:45
Disk Information: ℹ️
OWC Aura SSD disk0 : (120,03 GB)
EFI (disk0s1) <not mounted> : 210 MB
Untitled 1 (disk0s2) / : 119.17 GB (22.01 GB free)
Recovery HD (disk0s3) <not mounted> [Recovery]: 650 MB
USB Information: ℹ️
Apple Internal Memory Card Reader
Apple Inc. Apple Internal Keyboard / Trackpad
Apple Inc. BRCM20702 Hub
Apple Inc. Bluetooth USB Host Controller
Apple Inc. FaceTime HD Camera (Built-in)
Thunderbolt Information: ℹ️
Apple Inc. thunderbolt_bus
Configuration files: ℹ️
/etc/sysctl.conf - Exists
Gatekeeper: ℹ️
Anywhere
Adware: ℹ️
Genieo, InstallMac Adware! [Click to remove]
Downlite, VSearch, Conduit, Trovi, MyBrand, Search Protect Adware! [Click to remove]
Kernel Extensions: ℹ️
/Applications/Parallels Desktop.app
[not loaded] com.parallels.kext.hypervisor (10.1.2 28859 - SDK 10.7) [Click for support]
[not loaded] com.parallels.kext.netbridge (10.1.2 28859 - SDK 10.7) [Click for support]
[not loaded] com.parallels.kext.usbconnect (10.1.2 28859 - SDK 10.7) [Click for support]
[not loaded] com.parallels.kext.vnic (10.1.2 28859 - SDK 10.7) [Click for support]
/System/Library/E[redacted]tensions
[not loaded] com.caiaq.driver.NIUSBAudio2DJDriver (2.3.14) [Click for support]
[not loaded] com.caiaq.driver.NIUSBAudio4DJDriver (2.3.14) [Click for support]
[not loaded] com.caiaq.driver.NIUSBHardwareDriver (2.3.14) [Click for support]
[not loaded] com.caiaq.driver.NIUSBTraktorKontrolX1Driver (2.3.14) [Click for support]
Startup Items: ℹ️
HWNetMgr: Path: /Library/StartupItems/HWNetMgr
StartOuc: Path: /Library/StartupItems/StartOuc
Startup items are obsolete in OS X Yosemite
Launch Agents: ℹ️
[loaded] 9ZTHPRB4MV.com.soundradi[redacted].TTLWrapperAgent.plist [Click for support]
[loaded] 9ZTHPRB4MV.com.soundradi[redacted].TTLWrapperAgent.SL.plist [Click for support]
[loaded] 9ZTHPRB4MV.com.soundradi[redacted].TTLWrapperSandbox.plist [Click for support]
[loaded] 9ZTHPRB4MV.com.soundradi[redacted].TTLWrapperSandbox.SL.plist [Click for support]
[running] com.b1f74ed4b2dee6fb.agent.plist [Click for support]
[loaded] com.oracle.java.Java-Updater.plist [Click for support]
[running] HWPortCfg.plist [Click for support]
Launch Daemons: ℹ️
[loaded] com.adobe.fpsaud.plist [Click for support]
[not loaded] com.b1f74ed4b2dee6fb.daemon.plist [Click for support]
[running] com.b1f74ed4b2dee6fb.helper.plist [Click for support]
[loaded] com.macpaw.CleanMyMac2.Agent.plist [Click for support]
[loaded] com.oracle.java.Helper-Tool.plist [Click for support]
User Launch Agents: ℹ️
[unknown] cinema-+-pro1-1.ver [Click for support]
[loaded] cinema-+-pro1-1_updater.plist [Click for support]
[unknown] cinema-+-pro1-1_updater.sh [Click for support]
[running] com.crossrider.wss002454.agent.plist [Click for support]
[loaded] com.google.keystone.agent.plist [Click for support]
[loaded] com.Installer.completer.download.plist [Click for support]
[loaded] com.Installer.completer.ltvbit.plist [Click for support]
[loaded] com.Installer.completer.update.plist [Click for support]
[loaded] com.macpaw.CleanMyMac2Helper.diskSpaceWatcher.plist [Click for support]
[loaded] com.macpaw.CleanMyMac2Helper.scheduledScan.plist [Click for support]
[loaded] com.macpaw.CleanMyMac2Helper.trashWatcher.plist [Click for support]
[unknown] WebSocketServerApp [Click for support]
User Login Items: ℹ️
None
Internet Plug-ins: ℹ️
FlashPlayerDebugger-10.6: Version: 16.0.0.257 - SDK 10.6 [Click for support]
Flash Player: Version: 16.0.0.257 - SDK 10.6 Outdated! Update
QuickTime Plugin: Version: 7.7.3
Default Browser: Version: 537 - SDK 10.9
Unity Web Player: Version: UnityPlayer version 4.6.1f1 - SDK 10.6 [Click for support]
Silverlight: Version: 5.1.30514.0 - SDK 10.6 [Click for support]
JavaAppletPlugin: Version: Java 8 Update 40 Check version
Safari Extensions: ℹ️
Open in Internet Explorer
GoldenBoy
Cinema + pro1.1
Cinema-Plus Pro
MacSpend
macfest
3rd Party Preference Panes: ℹ️
Flash Player [Click for support]
Java [Click for support]
Native Instruments USB Audio [Click for support]
Time Machine: ℹ️
Mobile backups: ON
Auto backup: YES
Volumes being backed up:
Untitled 1: Disk size: 119.17 GB Disk used: 97.16 GB
Destinations:
Backup Mac [Local]
Total size: 150.32 GB
Total number of backups: 1
Oldest backup: 2015-04-23 20:06:15 +0000
Last backup: 2015-04-23 20:06:15 +0000
Size of backup disk: Too small
Backup size 150.32 GB < (Disk used 97.16 GB X 3)
Top Processes by CPU: ℹ️
50% mdworker(7)
30% Google Chrome Helper(3)
16% mds
14% WindowServer
12% mds_stores
Top Processes by Memory: ℹ️
682 MB kernel_task
393 MB Google Chrome Helper(3)
229 MB mds_stores
180 MB com.apple.IconServicesAgent
147 MB Google Chrome
Virtual Memory Information: ℹ️
3.59 GB Free RAM
4.40 GB Used RAM
0 B Swap Used
Diagnostics Information: ℹ️
May 23, 2015, 06:58:16 PM /Library/Logs/DiagnosticReports/mds_2015-05-23-185816_[redacted].crash
May 23, 2015, 06:37:23 PM Self test - passed
May 23, 2015, 01:00:36 AM /Users/[redacted]/Library/Logs/DiagnosticReports/com.apple.WebKit.Plugin.64_2015-05-23-010036_[redacted].crash
May 22, 2015, 01:41:30 PM /Library/Logs/DiagnosticReports/LiveUpd_2015-05-22-134130_[redacted].crash
May 22, 2015, 09:46:04 AM /Library/Logs/DiagnosticReports/LiveUpd_2015-05-22-094604_[redacted].crash
May 21, 2015, 09:57:40 PM /Library/Logs/DiagnosticReports/LiveUpd_2015-05-21-215740_[redacted].crash
May 21, 2015, 01:16:52 PM /Library/Logs/DiagnosticReports/LiveUpd_2015-05-21-131652_[redacted].crash
Napisano 24 maja 2015 - 11:52
Po pierwsze:
Pobierz odpowiedni program, może być np. AdwareMedic, i usuń wszystkie te szkodniki, które sobie pościągałeś (Genieo, InstallMac, Downlite, VSearch, Conduit, Trovi, MyBrand, Search Protect). W przypadku, gdyby nie usunął wszystkich śmieci po nich, czyli po kolejnym wykonaniu EtreChecka nadal zobaczyłbyś wpisy:
com.b1f74ed4b2dee6fb.agent.plist w /Library/LaunchAgents
com.b1f74ed4b2dee6fb.daemon.plist i com.b1f74ed4b2dee6fb.helper.plist w /Library/LaunchDaemons
oraz
com.Installer.completer.download.plist, com.Installer.completer.ltvbit.plist i com.Installer.completer.update.plist w /Users/[Twoja nazwa użytkownika]/Library/LaunchAgents
otwórz aplikację Terminal i wpisz, czy też lepiej skopiuj stąd i wklej, komendę:
sudo rm /Library/LaunchAgents/com.b1f74ed4b2dee6fb.agent.plist /Library/LaunchDaemons/com.b1f74ed4b2dee6fb.daemon.plist /Library/LaunchDaemons/com.b1f74ed4b2dee6fb.helper.plist ~/Library/LaunchAgents/com.Installer.completer.download.plist ~/Library/LaunchAgents/com.Installer.completer.ltvbit.plist ~/Library/LaunchAgents/com.Installer.completer.update.plist
Potwierdź hasłem administratora i zatwierdź returnem. I na przyszłość zwróć większą uwagę na to, co i skąd ściągasz
Po drugie:
Korzystasz nadal z modemu mobilnego Huawei? Jeżeli nie, usuń po nim pozostałości. Odnajdź katalog Biblioteki na dysku głównym, a tam katalog StartupItems. Najlepiej zrobić to otwierając jakiekolwiek okno Findera i z paska menu z pozycji Idź wybrać wpis Idź do katalogu…, w wysuniętym zaś okienku wpisać:
/Library/StartupItems
Z powyższego katalogu przeciągnij do kosza rzeczy o nazwach HWNetMgr oraz StartOuc (jeśli jest tam HWPortDetect, to jego też). Uruchom ponownie komputer.
Ale to wszystko pod warunkiem, że już nie korzystasz z modemu, bo po wykonaniu powyższego ów modem przestanie działać.
Po trzecie:
Opinie są rozbieżne, ale ja osobiście nie polecam trzymania aplikacji o nazwie CleanMyMac2. Jej przewaga w czynieniu złego nad rzeczywistym pomaganiem jest znana w świecie forumowym Jeżeli życzysz sobie ją usunąć kompletnie, daj znać; pomogę.
Po czwarte:
Napraw uprawnienia na dysku za pomocą Narzędzia dyskowego (znajdziesz je, podobnie jak Terminal w katalogu Programy>Narzędzia).
W terminalu wpisz też komendę:
sudo find ~ $TMPDIR.. -exec chflags -h nouchg,nouappnd,noschg,nosappnd {} + -exec chown -h $UID {} + -exec chmod +rw {} + -exec chmod -h -N {} + -type d -exec chmod -h +x {} + 2>&-
Spowoduje ona przywrócenie dostępu do plików i ich właścicielstwa do wartości domyślnych. Może to się okazać kluczowe przy instalowaniu aktualizacji.
Po piąte:
Jeszcze jedna maleńka komenda w Terminalu:
ls /Library/Application\ Support
I podziel się jej wynikiem.
- lfemzwan lubi to
Napisano 26 maja 2015 - 19:59
Dzięki wielkie.
1.Korzystając z AdwareMedic usunąłęm te niepotrzebne rzeczy
2.Usunąłem Huawei,
3.Wpisałem komendę
" sudo find ~ $TMPDIR.. -exec chflags -h nouchg,nouappnd,noschg,nosappnd {} + -exec chown -h $UID {} + -exec chmod +rw {} + -exec chmod -h -N {} + -type d -exec chmod -h +x {} + 2>&-"
i komende " ls /Library/Application\ Support "
wyniki to:
xs-MacBook-Air:~ x$ ls /Library/Application\ Support
Adobe Logic ProApps
App Store Macromedia Script Editor
Apple Microsoft Sound Radix
CrashReporter Native Instruments com.apple.TCC
GarageBand Oracle iLifeMediaBrowser
xs-MacBook-Air:~ x$
i komputer przyspieszył, Google tłumacz działa i w Google chrome i w safari ( z safari były większe problemy ), grafika Google działa, mail działa więc chyba już jest ok.
Tylko Combo się nie instaluje ale to raczej dlatego że na samym początku zamiast najpierw ten Spotlight przebudować to ja najpierw zainstalowałem tą aktualizacje zbiorczą.
Dzięki wszystkim za zaangażowanie, szczególnie Cronopioverde.
Nie wiem czy mogę, chciałem spytać tak na szybko, czy polecacie Yosemite?
Pozdro
Napisano 27 maja 2015 - 00:21
A co do używania Chrome, to używam bo jest szybszy
1.Włącza się szybciej.
2.Strony ładują się szybciej.
3.Otwieranie nowej karty jest wygodniejsze, jest bliżej.
4.Karta otwiera się szybciej.
5.Gesty które działają na Safari, działają także na Chrome, poza tym te gesty nie przyspieszają pracy. Gdyby był gest otwierania nowej karty i przechodzenia pomiędzy nimi to rozumiem, ale takiego czegoś nie ma.
6.Nie odczuwam aby żarło dużo RAM.
7.Jest widocznie wydajniejsza jeśli mam np 15 otwartych kart.
I właśnie twierdze że moje rozwiązanie jest tym lepszym, zdecydowanie
Przynajmniej na moim Laptopie, gdzie Safari jest po prostu ok, a Chrome jest mega szybka, działa automatycznie bez zastanowienia. U was może być inaczej, nie twierdze że nie
Napisano 27 maja 2015 - 10:51
[…]
Tylko Combo się nie instaluje ale to raczej dlatego że na samym początku zamiast najpierw ten Spotlight przebudować to ja najpierw zainstalowałem tą aktualizacje zbiorczą.
Raczej nie dlatego. Spróbuj zainstalować to combo po uruchomieniu komputera w Safe Mode.
Może również ten autocytat będzie Ci w jakiś sposób pomocny. Jest jeszcze ten sposób. Nieco bardziej skomplikowany, więc gdybyś nie czuł się pewnie po przeczytaniu instrukcji użytkownika ranauei, nie wykonuj tego sam, a poszukaj porady u kogoś bardziej obeznanego z tematem. Powodzenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych