Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kradzione telefony na Allegro.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 okmujm

okmujm
  • 154 postów

Napisano 21 marca 2015 - 22:32

Może znacie odpwiedź na pytanie dlaczego Allegro toleruje paserów na swoim portalu i pozwala na sprzedawanie kradzionych iPhonów?

Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę iPhone i po kilku kliknieciach można znaleźć całą masę kradzionego sprzętu.

Przykładowy link, proszę bardzo: http://allegro.pl/ip...5185434836.html

Zglaszal już ktoś z was podobnych sprzedawców na policję? Wiecie może, czy organy ścigania podejmują reakcje?

Wystarczy chwila i kolejne aukcje znalezione: http://allegro.pl/ip...178209737.html#
http://allegro.pl/us...182661796.html#

http://allegro.pl/ap...5173298526.html , a tu reszta kradzionych telefonów od tego osobnika http://allegro.pl/li...?us_id=34521128

Na "ukradłem" teraz się mówi "dostałem"? http://allegro.pl/ip...35.html#thumb/7

Użytkownik okmujm edytował ten post 21 marca 2015 - 22:47

#2 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 21 marca 2015 - 22:46

Allegro zarabia między innymi na prowizji od sprzedawców. Jeśli sprzedawca płaci regularnie to wszystko jest w porządku.

Użytkownik Wodnik Szuwarek edytował ten post 21 marca 2015 - 22:46

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#3 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 21 marca 2015 - 23:19

Ty wiesz, że brak hasła do aktywacji telefonu wskazuje na jego lewe znalezienie się u "sprzedawcy", ja wiem i inni interesujący się tym sprzętem tez wiedzą, ale wiekszość ludzi nie ma o tym zielonego pojęcia.

A przypadki są różne, mam kumpla ktory jest lewy jesli chodzi o wszystko co jest związane z elektroniką, kupil iphona i przez pare lat uzywal, nigdy nie sciągnał ani jednej apki w appstore i tylko raz na poczatku wpisal haslo icloud ktore oczywiscie po tych paru latach zapomnial i telefon mu lezy lol inny przypadek to znajomi w podeszlym juz wieku ktorzy dostali w prezencie ipad'a ktorego uzywaja do sprawdzania konta bankowego, ja im wszystko zakladalem. Dzis jakby chcieli sprzedac to tez by za zlodziei ich wzieli ^^

Użytkownik dredg edytował ten post 21 marca 2015 - 23:49

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 22 marca 2015 - 18:29

Może znacie odpwiedź na pytanie dlaczego Allegro toleruje paserów na swoim portalu i pozwala na sprzedawanie kradzionych iPhonów?

Allegro (tak jak i Ty) nie jest upoważnione ani kompetentne do osądzania czy coś jest kradzione czy nie. Taką władzę ma tylko i wyłącznie sąd. Urządzenie zablokowane przez iCloud nie jest automatycznie ani kradzione, ani nielegalne.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#5 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 22 marca 2015 - 18:44

A skąd wiesz, że to są kradzione telefony? 

In­te­ligen­tni ludzie są często zmusza­ni do pi­cia, by bez­kon­flik­to­wo spędzać czas z idiotami. - Ernest Hemingway

#6 Legrys

Legrys
  • 35 postów

Napisano 04 maja 2015 - 23:43

Pochodzenia możemy sie domyślać ale Allegro musiało by najpierw sie sądzić żeby móc usuwać takie aukcje a koleś może być niewinny... Nie ma dowodów. Ale raz widziałem aukcje komisu, że tel z blokadą a wyświetlała sie informacja w języku niemieckim, że telefon zgubiony i prosi się znalazcę o zwrot na adres :) To już przesada z takimi zdjęciami.

#7 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 05 maja 2015 - 08:56

A skąd pewność że tamte telefony są kradzione - jakieś bzdury. Musiałbyś mieć imei każdego z telefonów i sprawdzić na policji w danym kraju czy został zgłoszony jako kradziony.

Tamte telefony to prostu bezużyteczny złom na części.

Tu masz przykład kradzionego telefonu:

http://allegro.pl/sh...item=5322562240

zablokowany imei nie łapie zasięgu ale ..... można ściągnąć simlocka i wysłać do UK czy na Ukraine i już będzie śmigał - i wszystkie czarne listy itp będą pokazywać ze telefon jest czysty.

Tak więc zanim zarzucimy komuś że sprzedaje kradziony telefon to albo musimy go złapać za rękę na kradzieży albo sprawdzić na policji w kraju gdzie miałby zostać skradziony. 

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 maja 2015 - 09:03

Ale dla własnego bezpieczeństwa i świętego spokoju należy przyjąć, że jak coś jest zablokowane to jest lewe. Hasło do iCloud odzyskuje się w 2 minuty, a wszelkie durne historie o braku dostępu do maila, babci, cioci itp. tylko potwierdzają, że to jakiś wałek.

• 6c1fb0760d lubi to

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#9 Minoritatoj

Minoritatoj
  • 71 postów
  • SkądErgoldsbach , D

Napisano 13 maja 2015 - 11:48

Ale dla własnego bezpieczeństwa i świętego spokoju należy przyjąć, że jak coś jest zablokowane to jest lewe. Hasło do iCloud odzyskuje się w 2 minuty, a wszelkie durne historie o braku dostępu do maila, babci, cioci itp. tylko potwierdzają, że to jakiś wałek.

No to pojechałeś.

Ja kupiłem parę lat temu iPada2, potem zgubiłem fakturę, salon, który mi sprzedał też przestał istnieć. Przez lata był na moim koncie, potem przepisałem go na konto żony, a ona łaskawie zapomniała hasła. Kiedyś zrobiłem aktualizację na 8.0 i ... 6 miesięcy miałem to na tapecie. Ty wiesz jak kobieta może być wredna tylko, że to ona zapomniała hasła, a Ty go nie zapisałeś???

Dziesiątki telefonów do Apple i nic. Dobrze, że kombinacji z odzyskaniem hasła było możliwych tylko z 15 (brak e-maila ratunkowego), ale i tak cudem go odblokowałem...zajęło mi to 6 miesięcy!!! I niech nie pierniczą, że ma być jedna prawidłowa odpowiedź. Mają być dwie i literówka też się liczy, więc też jestem złodziejem? Okradłem siebie.

Fakt taki sprzęt należy unikać jak ognia, bo jest to nie do przejścia. Najlepiej wyłączyć usługę "znajdź mój ipad" bo to on to zamieszanie robi (oficjalne stanowisko AppleStore Polska )

Z kobietą o rudych włosach jest jak z domem : im bardziej rdzawy dach, tym bardziej piwnica mokra. 

Jest to wyłącznie moja subiektywna ocena i w żadnym wypadku nie ma na celu urazić Panie.

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 maja 2015 - 12:52

Z czym pojechałem? Zrozumiałeś co napisałem? Bo chyba nie.

To jeszcze raz: napisałem, że dla własnego bezpieczeństwa należy przyjąć, że jak coś jest zablokowane to jest lewe. Wiadomo, że zdarzają się dziwne przypadki jak w Tobie ale to o niczym nie świadczy. Lepiej takich urządzeń nie kupować i to jest moje zdanie. Jesli ktoś uważa inaczej to przecież ja nie zabraniam mieć odmiennie zdanie.

Twój przypadek potwierdza tylko to, że to użytkownicy przez swoje roztargnienie, czy może głupotę są sami sobie winni. System jest świetny tylko jak mozna nie mieć dostępu do maila w celu odzyskania zapomnianego hasła? Po to jest drugi mail zapasowy, jeśli go ktoś nie wpisał to niech teraz nie płacze. 

Poza tym są pytania pomocnicze, więc mail też nie jest potrzebny do resetowania hasła, tylko, że wszyscy to uzupełniają byle jak i nie pamiętają co wpisali.

A Apple ma procedurę zdejmowania blokady, potrzebna jest do tego faktura zakupu od autoryzowanego sprzedawcy. Tutaj nasuwa się kolejne pytanie jak można zgubić fakturę, przecież takie dokumenty trzyma się schowane w domu.

Nie ma co robić offtopu bo o tym też tutaj już było wiele razy.

• OleYek i 6c1fb0760d lubią to

#11 Minoritatoj

Minoritatoj
  • 71 postów
  • SkądErgoldsbach , D

Napisano 13 maja 2015 - 13:32

a wszelkie durne historie o braku dostępu do maila, babci, cioci itp. tylko potwierdzają, że to jakiś wałek.

Twój przypadek potwierdza tylko to, że to użytkownicy przez swoje roztargnienie, czy może głupotę są sami sobie winni. System jest świetny tylko jak mozna nie mieć dostępu do maila w celu odzyskania zapomnianego hasła? Po to jest drugi mail zapasowy, jeśli go ktoś nie wpisał to niech teraz nie płacze. 

Poza tym są pytania pomocnicze, więc mail też nie jest potrzebny do resetowania hasła, tylko, że wszyscy to uzupełniają byle jak i nie pamiętają co wpisali.

A Apple ma procedurę zdejmowania blokady, potrzebna jest do tego faktura zakupu od autoryzowanego sprzedawcy.

Tutaj nasuwa się kolejne pytanie jak można zgubić fakturę, przecież takie dokumenty trzyma się schowane w domu.

Nie ma co robić offtopu bo o tym też tutaj już było wiele razy.

Pojechałeś w tej pierwszej części, w 90 % się zgadzam z Tobą, ale z tą fakturą to znowu odleciałeś : Ty oczywiście trzymasz wszystkie paragony, faktury przez 10 lat. 

Z kobietą o rudych włosach jest jak z domem : im bardziej rdzawy dach, tym bardziej piwnica mokra. 

Jest to wyłącznie moja subiektywna ocena i w żadnym wypadku nie ma na celu urazić Panie.

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 maja 2015 - 13:54

Pojechałeś w tej pierwszej części, w 90 % się zgadzam z Tobą, ale z tą fakturą to znowu odleciałeś : Ty oczywiście trzymasz wszystkie paragony, faktury przez 10 lat. 

Tak. Może nie przez 10 ale mam pudło do którego wkładam faktury i paragony za wszystie urządzenia, buty, droższe ciuchy. Nie widzę w tym nic dziwnego.

A to co cytujesz wyżej to też racja, tutaj ciągle pojawiają się tematy nowych osób, które pytają o zdjęcie blokady i motywują to tym, że nie mają już kontaktu z kolegą, babcią lub ostatnio ciotką. Takie bajki właśnie sugerują, że to jakiś przekręt.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych