Witam, mam problem z dyskiem WD My Book Premium 320 GB, temat poruszam tutaj na myapple.pl ponieważ nie chce mi się wchodzić w dziwne dyskusje z ekspertami od tuningowanych PC na PC-forach.
Według raportu programu (trochę się na tym mało znam) od s.m.a.r.t. wyskakuje błąd 07 co znaczy wg Wikipedii:
"Seek Error Rate
Rate of seek errors of the magnetic heads. If there is a failure in the mechanical positioning system, a servo damage or a thermal widening of the hard disk, seek errors arise. More seek errors indicates a worsening condition of a disk surface and the mechanical subsystem."
Dane widać na dysku, problem dopiero pojawia się przy próbie kopiowania lub uruchomienia danych. Myślę że już danych z dysku nie da się odzyskać, ale pisze, może ktoś pomoże.
Jeżeli ktoś z użytkowników forum spodkał się z podobnym problemem lub ma jakieś propozycje rozwiązania tego problemu, proszę o pomoc lub jeżeli wie jak wymienić dysk z obudowy WD My Book, też zachęcam do odpowiedzi

Problem z dyskiem zewn. WD My Book. Błąd S.M.A.R.T. "07"
Started by
Finn
, 04 Dec 2007 00:52
6 replies to this topic
Posted 04 December 2007 - 00:52
Posted 04 December 2007 - 01:14
Jedyne czego można spróbować to wymontować dysk z obudowy i podłączyć "po staremu" czyli bezpośrednio do kontrolera w... desktopie. Jeśli był sformatowany w FAT lub NTFS to powinien to być PC i może być konieczne użycie programu do odzyskiwania danych. Analogicznie w przypadku formatu pod Mac OS, przy czym wiadomo - znalezienie Maka Pro może być kłopotliwe.
Rozebranie obudowy My Book nie powinno stanowić większego problemu, a w środku znajdziesz standardowy dysk SATA lub IDE.
powodzenia
Posted 04 December 2007 - 02:12
Dzięki za odpowiedź, dysk był sformatowany w NTFS, akurat mam możliwość skorzystania z PC
chociaż obudowę My Book jakoś dziwnie się rozbiera, ale warto spróbować.
Pozdrawiam
Posted 04 December 2007 - 06:27
To sa bledy spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi wiec sposob podlaczenia nie ma tu znaczenia.
Posted 04 December 2007 - 06:42
Tak też myślałem. Akurat do mojego peceta i tak nie da się podłączyć SATA.
No nic, wymienię dysk na większy co by obudowa nie poszła na marne. No i częstszy backup zdecydowanie. Chociaż tam sama muzyka była.
Pozdrawam i dzięki za pomoc.
Posted 04 December 2007 - 06:47
Komunikat faktycznie wskazuje na uszkodzenie mechaniczne systemu pozycjonowania głowic więc "kiszka". Można ewentualnie spróbować odzyskać sam dysk poprzez przeprowadzenie wipe z weryfikacją, jeżeli operacja nie da się przeprowadzić do końca, lub będzie trwała "kilka dni" to dysk o wyrzucenia. Zapominałem dodać, że taka operacja zniszczy wszystkie dane na dysku.
Posted 04 December 2007 - 19:40
Ten "wipe z weryfikacja" to moglby ewentualnie pomoc na blednie realokowane sektory. Jak servo nie moze sie utrzymac nad sciezka to jest juz wiekszy problem.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users