Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problemy z PC i mac w jednej sieci wifi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 MarcinJ

MarcinJ
  • 49 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 03 grudnia 2007 - 23:02

hej od dluzszego czasu uzywam rutera wifi dlink dokladnie taki:

http://dlink.pl/?go=...DrqxCZK940LAtjm

problem jest taki ze obydwa komputery ( pc na windows xp i macbook) nie chca razem wspolpracowac w sieci

tzn. gry wylaczony jest mak to na pc internet normalnie chodzi jak wlacze maka to mak zabiera caa predkosc i pc co chwile sie rozlacza od rutera i podlacza a jak nie uda mu sie rozlaczyc to szystko jest strasznie wolne.

czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak koniu na miedzy jak zrobic by jednoczesnie obydwa komptery mogly korzystac z sieci bo siostra sie wscieka ze nie ma internetu jak ja odpalam maka, pozatym jak zabezpieczyc siec przed lewym podlaczaniem sie? a no i jak skonfigurowac otoczenie sieciowe zeby mozna bylo pomiedzy 2 kompami wymieniac sie plikami?

#2 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 03 grudnia 2007 - 23:18

Zacznij może od czytania instrukcji obsługi i skorzystaj z supportu d-linka.

#3 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 03 grudnia 2007 - 23:29

No patrz pan jakie te Maki są zachłanne wszystko dla siebie nic dla tych PC-tów :D :D :D

#4 hubert406

hubert406
  • 147 postów
  • Skądgreat britain/chase terrace

Napisano 09 grudnia 2007 - 07:39

hmm mam podobny problem tyle ze router Netgear. Nie mam pojecia jak zrobic sobie mala domowa siec. moglby ktos krok po kroku wytlumaczyc? Bylbym bardzo wdzieczny

#5 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 09 grudnia 2007 - 08:46

czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak koniu na miedzy jak zrobic by jednoczesnie obydwa komptery mogly korzystac z sieci bo siostra sie wscieka ze nie ma internetu jak ja odpalam maka, pozatym jak zabezpieczyc siec przed lewym podlaczaniem sie? a no i jak skonfigurowac otoczenie sieciowe zeby mozna bylo pomiedzy 2 kompami wymieniac sie plikami?

Ideologicznie słuszne, boi w końcu po co komu PC, niech siostra wymieni na Maca. :grin: Niestety nie sprawdza się i jak gdziekolwiek wpinam się do sieci z PC nie obserwuję takiego zjawiska może dlatego,że pomiędzy routerem a komputerami jest jeszcze hub, ale głowy nie dam.
Mac widzi dobrze PC-ty o ile na PC udostępnione są katalogi (Uwaga tylko pod XP Home,nie udało mi się nawiązać komunikacji z XP Prof a zwłaszcza jak dysk jest formatowany NTFS. Z Maca możesz udostępniać katalogi poprzez Preferencje systemowe/.Mac/Znów na moim macu.Tyle, e PC nie chce współpracować z dyskiem sformatowanym Mac OS Extended (Journaled) ale podpięty dysk formatowany FAT przez PC jest w pełni widziany. (Leopard widzi i czyta dyski NTFS ,a nie nie udało mi się na takich dyskach nic zapisać.
I tyle z moich doświadczeń. Ale dodam,że się na tym nie znam. I jeszcze tylko dodam: zbliżająsię

---- Dodano 09-12-2007 o godzinie 08:58 ----

Ideologicznie słuszne, bo w końcu po co komu PC jak maci są jakoś tam dostępne. , Niech siostra wymieni na Maca. :grin:
Niestety wmoich warunkach preferowanie Maca przez internet nie sprawdza się i jak gdziekolwiek wpinam się do sieci z PC nie obserwuję takiego zjawiska może dlatego,że pomiędzy routerem a komputerami jest jeszcze hub, ale głowy nie dam czy to jest wyłączna przyczyna.

Mac widzi dobrze PC-ty o ile na PC udostępnione są katalogi (Uwaga tylko pod XP Home,nie udało mi się nawiązać komunikacji z XP Prof a zwłaszcza jak dysk jest formatowany NTFS.

Z Maca możesz udostępniać katalogi poprzez Preferencje systemowe/.Mac/Znów na moim macu.
Tyle, że PC nie chce współpracować z dyskiem sformatowanym Mac OS Extended (Journaled) ale podpięty dysk formatowany na FAT przez PC jest w pełni widziany i w pełni obsługiwany (Leopard widzi i czyta dyski NTFS ,a nie nie udało mi się na takich dyskach nic zapisać.

I tyle z moich doświadczeń. Ale dodam,że się na tym nie znam, zatem mogę wylnie formułować wnioski.
I jeszcze tylko dodam: zbliżają się Święta i to o rodzinne. Może uda Ci się namówić rodziców aby w ramach integracji rodziny kupili dysk sieciowy. Z moich doświadczeń wynika, że w takich warunkach dysk sieciowy sprawdza się najlepiej.
Pozdrawiam Monika.

#6 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2007 - 09:04

A sprawdzałaś IP komputerów może mają konflikt i dlatego PC sie rozłącza co chwile. Ja IP mam ustawione w sieci ręcznie, sieć mam na routerze linksysa, Mak widzi PC, ale PC nie widzi maka bo niema dysku FAT tylko format Mac OS Extended (Journaled). Po za ty, wszystko chodzi idealnie do tego mam jeszcze dwa telefony Voip na które mam ustawiony najwyższy priorytet w routerze by nierwało rozmów.

#7 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 09 grudnia 2007 - 09:41

A sprawdzałaś IP komputerów może mają konflikt i dlatego PC sie rozłącza co chwile.

Przy konfiguracji automatycznej używając DHCP nie powinno się to zdarzyć. IP za routerem winno być przydzielane zgodnie z możliwościami zatem powraca problem z ustawieniami o czym wspominał @misioslaw
Dla mnie ręczne ustawianie IP to byłoby niebezpieczne, aż strach pomyśleć jak mogłabym narozrabiać.:confused:

#8 Porter

Porter
  • 62 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 13:40

A, to się wtącę... ;) Najpierw zlokalizuj problem. Niesty dlinki mają jakieś kłopoty z dhcp i nie zawsze wszystko hula tak jak powinno. Ustaw stałe adresy IP z tej samej puli na windowsie i maku, zgodne z IP routera (o ile dobrze pamiętam to w dlinku to 192.168.0.X); nie bój się, najwyżej nie będzie działać. ;) Jako adres routera podajesz, oczywiście, IP swojego dlinka. Niestety, przy ręcznym ustawieniu sieci musisz też podać adresy dns, zależne od providera. Do podejrzenia w windowsie przez ipconfig /all (nie mam pojęcia jakiej komendy trzeba użyć w macosie). Ustawiasz grupę roboczą w windzie i w maku na potrzeby współdzielenia plików (preferencje -> sieć -> zaawansowane -> wins -> grupa robocza). Na wszelki wypadek restart obu komputerów. I musi działać. Jeśli nie, to wina leży po stronie routera. U mnie w sieci chodzą trzy systemy - win2003 jako serwer, linux po kablu podpięty pod serwer-router i macos przez wifi do AP, właśnie d-linka. I, o dziwo, internet hula i z poziomu macosa mam uprawnienia read/write zarówno na linuxie, jak i windowsie z NTFS, tak więc jest to do zrobienia. :)

#9 Rebelius

Rebelius
  • 45 postów
  • SkądWINTERLEY

Napisano 11 grudnia 2007 - 18:49

no to teraz ja się wtręce, ale pytaniem. Mam NetGear'a i swojego maczka z Tigerem oraz Lapa z Vistą (znaczy brat sobie kupił, bo nie chciał posłuchać starszego... no ale z młodymi tak już jest). W ustawieniach routera mam podany własny i brata adres MAC i tylko te dwie karty mogą się łączyć z routerem. Mam łącze 4Mb DSL i oboje z niego korzystamy. Jednak gdy ja się dosse do czegoś, że aż "kable" się rozgrzewają do czerwoności to "u bratniego" PeCeta laguje aż miło. I bywa też na odwrót, choć rzadziej:) Zapytuje więc łaskawie jakim programem mógłbym ustawić dostępne prędkości łącza dla poszczególnych komputerów?, tak powiedzmy 1Mb dla brata PeCetowca, (niech zna dobre serce brata Makowca:rolleyes: ) a reszte dla jabcoka I jeszcze jedno: jak mam to zrobić, chcę udostępnić w sieci katalog na moim (makowym) dysku powiedzmy z filmami, aby młody siedzący w salonie ze swoim nowym "niebieskim" nabytkiem, mógł z niego po sieci WiFi odpalić owy "film" na salonowym dużym TiViku? Wiem, że dobrym rozwiązaniem byłoby kupno dysku sieciowego gdzie oboje zrzucalibyśmy dane i następnie z nich korzystali, taki dysk podłączą się routera i już gra gitara czyż nie?? Pytam bo jak kupiłbym taki dysk,a on nie chciałby grać z Makiem (co raczej mało prawdopodobne) lub z PeCetkiem i dopiero by była draka. Pozdrawiam

#10 Porter

Porter
  • 62 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 19:16

Czyż nie. :) A jakiego netgeara masz? Bo, podejrzewam, że bez możliwości, których potrzebujesz... Najtaniej i w sumie najprościej będzie, w Twoim przypadku, postawić router, zrobiony z komputera za 50 zyla z allegro. Na tym stawiasz linuxa z odpowiednimi uprawnieniami w http.access (wersja dla hardcorowców), bądź windowsa z zewnętrznym oprogramowaniem. Wtedy inwestycja w dysk sieciowy jest niepotrzebna. Wkładasz do tego czegoś dowolny dysk i go udostępniasz. A już najprościej i najtaniej to ustawić w torrentach limit prędkości ściągania. ;)

#11 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 11 grudnia 2007 - 19:46

Wiem, że dobrym rozwiązaniem byłoby kupno dysku sieciowego gdzie oboje zrzucalibyśmy dane i następnie z nich korzystali, taki dysk podłączą się routera i już gra gitara czyż nie??

U mnie zagrało, to znaczy zadziałało doskonale: MacMini z iBookiem i PC z XP Home, po przyznaniu uprawnień (do dysku) stałych lub czasowych każdy ze swoim laptopem też mógł się "doczepić" nie zależnie od systemu tam zainstalowanego, ale .... nie mam pojęcia co to jest netger.
Ale aby "grało" (czytaj hałasowało) to rozwiązanie

Najtaniej i w sumie najprościej będzie, w Twoim przypadku, postawić router, zrobiony z komputera za 50 zyla z allegro.)

Także to spore "przestrzennie" rozwiązanie, ale jak ma willę z ogrodem??? To można to upchnąć gdzieś w ogrodzi lub w komórce.
I trzeba pamiętać, o właściwym sformatowaniu, patrycji i innych drobiazgach. Nie wspominając też, że trzeba mieć także śrubokręt, a ja też nie bardzo wiem co to takiego jest..:roll:
Pozdrawiam Monika.

#12 Rebelius

Rebelius
  • 45 postów
  • SkądWINTERLEY

Napisano 11 grudnia 2007 - 20:37

mój model netgear'a to WPN 824 i niebardzo mnie się uśmiecha oglądać kolejnego Pieca w moim domku eee przepraszam wilii, bo sypialnie trzy, ogrody dwa - pierwszy, mniejszy z przodu - drugi z tyłu, większy jest garaż i warsztat więc byłoby gdzie trzymać jakby trzeba było, ale nie trzeba, bo nie chodzi tu o pieniądze, a bardziej o prostote i wygode użytkowania. A tu radzicie kolejny komp ..... eee odpada:grin: więc jak da rade cuśik zrobić z tym co mamy czy nie bardzo ? Imac z Tigerem + Lap Toshiba z Vistą + NetGearWPN824 Pozdro i dzięki

#13 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 11 grudnia 2007 - 21:13

I tak nie wiem co to jest i do czego służy ten NetGear, ale dysk sieciowy działa jak net Można poprzedzielać przestrzeń ustanowić katalogi wspólne. W zasadzie ustanowi pełną administrację. ja używam coś takiego http://www.lacie.com...t.htm?pid=10844 Ale już są i takie które mają swój adres internetowy. Ale jeszcze nie miałam, więc nie mam się co wymądrzać. Raczej czekam, aż ktoś opisze z czym to się je bo ceny na takie cacka już dają do myślenia a geniuszem komputerowym nie jestem (raczej przeciwnie). Zatem jak ja sobie poradziłam, to spokojnie mogę to polecić.
Pozdrawiam Monika.
PS.

jest garaż i warsztat

Ale jak tak, to pomyśl jeszcze, nadchodzi zima Piec Ci się w garażu przyda.

#14 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudnia 2007 - 22:02

Ja używam tego http://www.pcplus.co...u2_storage_link
podłącza się do dwóch dysków USB ma to FTP, oraz dyski sieciowe. chodzi idealnie pod Mac i PC w sieci podłączone do routera kablem sieciowym.

#15 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 11 grudnia 2007 - 22:20

To piękne, ale na pewno Mac widzi dyski USB? przez to cudo? W moim dysku sieciowym w instrukcji, jest też, że mogę sobie podłączyć jeszcze dysk USB czy nawet dyski przez hub USB, ale nic z tego Piec z Windą widzi doczepione dyski USB, ale Mac niestety nie. Naprawdę mam problem bo ilość zasobów na dyskach USB jest dość pokaźna. I czy instalują się osobno, czy działa to jak macież dyskowa? Proszę sprawdź i napisz, że na pewno. To kupuję natychmiast.
Monika.
PS,. Proszę tylko odpowiedz szybko, zanim zorientuje się Present-day bo zaraz napisze, że ludziki o dyskach winny pisać w innym Wątku, a ja nawet nie wiem gdzie jest ten Wątek. Zatem wiem wiem ryzykuję i Ciebie narażam na ryzyko, (ale najwyżej też dostaniesz obywatelstwo prześlicznej miejscowości o wdzięcznej nazwie BANOWAN), ale dla mnie to naprawdę ważne.

#16 Rebelius

Rebelius
  • 45 postów
  • SkądWINTERLEY

Napisano 11 grudnia 2007 - 22:24

a tu coś piszą o tym jak mu tam??
netgearze jakimś tam

bardzo ładny ten twój "dysk" - Moniko;)
a rzeczywiście w tym garażu ciągle zimą zimo
a latem hmm ciepło...
przydałaby się też klima no nie...
i nie ma komu porządku zrobić,
jakieś dłuta, strugi, młotki, kołki, wkręty...
a śrubokrętu nie ma... ni jednego:confused:

ale jeszcze moglibyście rzec jak podzielić to łącze:roll:

#17 Porter

Porter
  • 62 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 23:05

IMHO, z tego co przejrzałem instrukcję do tego netgeara, to się nie da. Musisz mieć router z możliwością przydzielenia właściwej przepustowości danemu klientowi w sieci. Podobno (nie sprawdzałem) ma to Asus WL-500g Premium.

#18 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudnia 2007 - 23:17

To cudo formatuje je do linuxa ma swoj sys linuxowy i wtedy je widzi ale to juz niejet dysk USB ktory bedzie widziany po odłaczeniu od tego i podlaceniu bezposrednio do kompa.

---- Dodano 12-12-2007 o godzinie 01:24 ----
tutaj jes lepszy opis

http://www.medialide...ksys-nslu2.html

#19 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 stycznia 2008 - 20:42

ale jeszcze moglibyście rzec jak podzielić to łącze:roll:

Przy pomocy QoS

http://en.wikipedia....lity_of_Service

#20 acmeus

acmeus
  • 149 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 08 sierpnia 2010 - 21:08

Z tego wątku nie wynika żadne rozwiązanie dla posiadaczy zwykłego routera ADSL. W moim przypadku wygląda sprawa następująco: zamontowałem dziewczynie router PENTAGRAM P 6331-4A. Standardowe ustawienie z automatu przypisuje IP, korzysta z TOSHIBY z VISTĄ, ja czasem podłączam MINIACZA z SL i właśnie wtedy przy równoczesnym korzystaniu obu komputerów, na Viscie co chwilkę włącza się i rozłącza net. Próbowałem ustawiać na obu kompach automatyczne IP oraz przypisywałem na stałe. Nic nie pomogło :/ Jakieś rozwiązania?

#21 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 08 sierpnia 2010 - 21:12

ja mam linksysa wrt54gl i podłączony na stałe pc z win 7 a przez wifi łączy się routerem macbook - nie zanotowałem żadnych problemów z komputerami. ale to u mnie mój znajomy zakupił d- linka i od początku ma mniejsze i większe problemy z połączeniem komputerów

#22 acmeus

acmeus
  • 149 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 08 sierpnia 2010 - 21:18

@Therioon W domu mam LINKSYSA nie pamiętam modelu (czarny bez antenek). W domu pracuje mój MINIACZ oraz PC od brata. Brat nie narzeka na jakieś utraty sieci czy cokolwiek sieć jednak ma połączoną za pomocą kabla nie WiFi. Mi czasem się zdarzy, że mimo iż łącze się z siecią WiFi to nie mam neta jakieś takie komplikacje :/

#23 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 08 sierpnia 2010 - 21:24

dziwna sprawa z tym routerem u ciebie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych