problemy z PC i mac w jednej sieci wifi
Napisano 03 grudnia 2007 - 23:02
http://dlink.pl/?go=...DrqxCZK940LAtjm
problem jest taki ze obydwa komputery ( pc na windows xp i macbook) nie chca razem wspolpracowac w sieci
tzn. gry wylaczony jest mak to na pc internet normalnie chodzi jak wlacze maka to mak zabiera caa predkosc i pc co chwile sie rozlacza od rutera i podlacza a jak nie uda mu sie rozlaczyc to szystko jest strasznie wolne.
czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak koniu na miedzy jak zrobic by jednoczesnie obydwa komptery mogly korzystac z sieci bo siostra sie wscieka ze nie ma internetu jak ja odpalam maka, pozatym jak zabezpieczyc siec przed lewym podlaczaniem sie? a no i jak skonfigurowac otoczenie sieciowe zeby mozna bylo pomiedzy 2 kompami wymieniac sie plikami?
Napisano 03 grudnia 2007 - 23:18
Napisano 03 grudnia 2007 - 23:29

Napisano 09 grudnia 2007 - 07:39
Napisano 09 grudnia 2007 - 08:46
Ideologicznie słuszne, boi w końcu po co komu PC, niech siostra wymieni na Maca. :grin: Niestety nie sprawdza się i jak gdziekolwiek wpinam się do sieci z PC nie obserwuję takiego zjawiska może dlatego,że pomiędzy routerem a komputerami jest jeszcze hub, ale głowy nie dam.czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak koniu na miedzy jak zrobic by jednoczesnie obydwa komptery mogly korzystac z sieci bo siostra sie wscieka ze nie ma internetu jak ja odpalam maka, pozatym jak zabezpieczyc siec przed lewym podlaczaniem sie? a no i jak skonfigurowac otoczenie sieciowe zeby mozna bylo pomiedzy 2 kompami wymieniac sie plikami?
Mac widzi dobrze PC-ty o ile na PC udostępnione są katalogi (Uwaga tylko pod XP Home,nie udało mi się nawiązać komunikacji z XP Prof a zwłaszcza jak dysk jest formatowany NTFS. Z Maca możesz udostępniać katalogi poprzez Preferencje systemowe/.Mac/Znów na moim macu.Tyle, e PC nie chce współpracować z dyskiem sformatowanym Mac OS Extended (Journaled) ale podpięty dysk formatowany FAT przez PC jest w pełni widziany. (Leopard widzi i czyta dyski NTFS ,a nie nie udało mi się na takich dyskach nic zapisać.
I tyle z moich doświadczeń. Ale dodam,że się na tym nie znam. I jeszcze tylko dodam: zbliżająsię
---- Dodano 09-12-2007 o godzinie 08:58 ----
Ideologicznie słuszne, bo w końcu po co komu PC jak maci są jakoś tam dostępne. , Niech siostra wymieni na Maca. :grin:czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak koniu na miedzy jak zrobic by jednoczesnie obydwa komptery mogly korzystac z sieci bo siostra sie wscieka ze nie ma internetu jak ja odpalam maka, pozatym jak zabezpieczyc siec przed lewym podlaczaniem sie? a no i jak skonfigurowac otoczenie sieciowe zeby mozna bylo pomiedzy 2 kompami wymieniac sie plikami?
Niestety wmoich warunkach preferowanie Maca przez internet nie sprawdza się i jak gdziekolwiek wpinam się do sieci z PC nie obserwuję takiego zjawiska może dlatego,że pomiędzy routerem a komputerami jest jeszcze hub, ale głowy nie dam czy to jest wyłączna przyczyna.
Mac widzi dobrze PC-ty o ile na PC udostępnione są katalogi (Uwaga tylko pod XP Home,nie udało mi się nawiązać komunikacji z XP Prof a zwłaszcza jak dysk jest formatowany NTFS.
Z Maca możesz udostępniać katalogi poprzez Preferencje systemowe/.Mac/Znów na moim macu.
Tyle, że PC nie chce współpracować z dyskiem sformatowanym Mac OS Extended (Journaled) ale podpięty dysk formatowany na FAT przez PC jest w pełni widziany i w pełni obsługiwany (Leopard widzi i czyta dyski NTFS ,a nie nie udało mi się na takich dyskach nic zapisać.
I tyle z moich doświadczeń. Ale dodam,że się na tym nie znam, zatem mogę wylnie formułować wnioski.
I jeszcze tylko dodam: zbliżają się Święta i to o rodzinne. Może uda Ci się namówić rodziców aby w ramach integracji rodziny kupili dysk sieciowy. Z moich doświadczeń wynika, że w takich warunkach dysk sieciowy sprawdza się najlepiej.
Pozdrawiam Monika.
Napisano 09 grudnia 2007 - 09:04
Napisano 09 grudnia 2007 - 09:41
Przy konfiguracji automatycznej używając DHCP nie powinno się to zdarzyć. IP za routerem winno być przydzielane zgodnie z możliwościami zatem powraca problem z ustawieniami o czym wspominał @misioslawA sprawdzałaś IP komputerów może mają konflikt i dlatego PC sie rozłącza co chwile.
Dla mnie ręczne ustawianie IP to byłoby niebezpieczne, aż strach pomyśleć jak mogłabym narozrabiać.:confused:
Napisano 11 grudnia 2007 - 13:40

Napisano 11 grudnia 2007 - 18:49
Napisano 11 grudnia 2007 - 19:16

Napisano 11 grudnia 2007 - 19:46
U mnie zagrało, to znaczy zadziałało doskonale: MacMini z iBookiem i PC z XP Home, po przyznaniu uprawnień (do dysku) stałych lub czasowych każdy ze swoim laptopem też mógł się "doczepić" nie zależnie od systemu tam zainstalowanego, ale .... nie mam pojęcia co to jest netger.Wiem, że dobrym rozwiązaniem byłoby kupno dysku sieciowego gdzie oboje zrzucalibyśmy dane i następnie z nich korzystali, taki dysk podłączą się routera i już gra gitara czyż nie??
Ale aby "grało" (czytaj hałasowało) to rozwiązanie
Także to spore "przestrzennie" rozwiązanie, ale jak ma willę z ogrodem??? To można to upchnąć gdzieś w ogrodzi lub w komórce.Najtaniej i w sumie najprościej będzie, w Twoim przypadku, postawić router, zrobiony z komputera za 50 zyla z allegro.)
I trzeba pamiętać, o właściwym sformatowaniu, patrycji i innych drobiazgach. Nie wspominając też, że trzeba mieć także śrubokręt, a ja też nie bardzo wiem co to takiego jest..:roll:
Pozdrawiam Monika.
Napisano 11 grudnia 2007 - 20:37
Napisano 11 grudnia 2007 - 21:13
Pozdrawiam Monika.
PS.
Ale jak tak, to pomyśl jeszcze, nadchodzi zima Piec Ci się w garażu przyda.jest garaż i warsztat
Napisano 11 grudnia 2007 - 22:02
podłącza się do dwóch dysków USB ma to FTP, oraz dyski sieciowe. chodzi idealnie pod Mac i PC w sieci podłączone do routera kablem sieciowym.
Napisano 11 grudnia 2007 - 22:20
Monika.
PS,. Proszę tylko odpowiedz szybko, zanim zorientuje się Present-day bo zaraz napisze, że ludziki o dyskach winny pisać w innym Wątku, a ja nawet nie wiem gdzie jest ten Wątek. Zatem wiem wiem ryzykuję i Ciebie narażam na ryzyko, (ale najwyżej też dostaniesz obywatelstwo prześlicznej miejscowości o wdzięcznej nazwie BANOWAN), ale dla mnie to naprawdę ważne.
Napisano 11 grudnia 2007 - 22:24
netgearze jakimś tam
bardzo ładny ten twój "dysk" - Moniko;)
a rzeczywiście w tym garażu ciągle zimą zimo
a latem hmm ciepło...
przydałaby się też klima no nie...
i nie ma komu porządku zrobić,
jakieś dłuta, strugi, młotki, kołki, wkręty...
a śrubokrętu nie ma... ni jednego:confused:
ale jeszcze moglibyście rzec jak podzielić to łącze:roll:
Napisano 11 grudnia 2007 - 23:05
Napisano 11 grudnia 2007 - 23:17
---- Dodano 12-12-2007 o godzinie 01:24 ----
tutaj jes lepszy opis
http://www.medialide...ksys-nslu2.html
Napisano 09 stycznia 2008 - 20:42
ale jeszcze moglibyście rzec jak podzielić to łącze:roll:
Przy pomocy QoS
http://en.wikipedia....lity_of_Service
Napisano 08 sierpnia 2010 - 21:08