Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP i brak obrazu na projektorze.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 iKubik

iKubik
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 16 marca 2015 - 18:37

Dzisiaj spotkała mnie niemiła sytuacja. Miałem na zajęciach robić prezentację. Mam MacBook'a Pro 15" Retina late 2013, w sali był projektor ze złączem VGA, więc wziąłem z domu przejściówkę HDMI na VGA. Nigdy nie testowałem jej na MBP, ale kiedyś podpiąłem za jej pomocą (i jeszcze jednej MicroUSB na HDMI) tablet Sony do podobnego projektora i nie było problemów. Teraz stoję na środku sali, podpinam kabel do adaptera, a ten do złącza HDMI w laptopie, na ekranie zmienia się rozdzielczość, odwracam się i….nic. Projektor nie wykrywa sygnału. Po 5 min walki w stylu odpinanie kabla, restart laptopa itd nic się nie zmienia. Zażenowany pożyczam zwykłego laptopa z VGA od kogoś z sali i robię prezentację.

Może mi ktoś wyjaśnić co się stało? Teraz znalazłem kabel VGA w domu i podłączam laptopa do monitora i obrazu też nie ma (na lapku ładnie rozdzielczość się zmienia, wykrywa nawet model monitora, ale ten nie reaguje, podobnie jak projektor). Zamieniam sprzęt na Sony Tablet Z i działa bez problemu. Czy jedynym wytłumaczeniem tego jest fakt, że to laptop Apple i jest "tak bardzo alternatywny, że aż nie działa"?

EDIT:

Ok, znalazłem odpowiedź na stronie Apple:

"Czy port HDMI umożliwia korzystanie z wyświetlaczy analogowych (takich jak wyświetlacze VGA) za pośrednictwem przejściówek?

Nie. Port HDMI umożliwia stosowanie tylko połączeń cyfrowych — takich jak DVI — przy użyciu przejściówki dołączonej do komputera Mac. Nie jest jednak możliwe użycie portu HDMI do podłączania wyświetlaczy analogowych, takich jak VGA. Istnieje możliwość zakupu sprzedawanej oddzielnie przejściówki Mini DisplayPort/VGA w celu korzystania z wyświetlaczy analogowych."

Czyli jednak nie działa to rozwiązanie dlatego, że jest to Apple. Podłączyłem teraz ten sam kabel VGA z tą samą przejściówką na HDMI i tym samym monitorem do mojego stacjonarnego komputera i obraz z HDMI po VGA jest bez problemu. To samo jest na innym laptopie z portem HDMI (jakiś Dell)-wszystko działa. Kto mi wyjaśni o co tutaj chodzi?!

Użytkownik iKubik edytował ten post 16 marca 2015 - 19:29

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych