Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Monitor Philips BDM3470UP/00 - problem z odświeżaniem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 JohnSteward

JohnSteward
  • 11 postów

Napisano 14 marca 2015 - 22:14

Cześć,

jestem posiadaczem świeżo zakupionego monitora Philips BDM3470UP/00. 
Problem pojawił się gdy podpiąłem go do Mojego Mac Pro 5.1. Karta graficzna: NVIDIA Quadro 4000. Przy podłączeniu przez DisplayPort obsługuje pełną rozdzielczość (3440 x 1440) ale za to tylko 30 Hz. Nie da się to patrzeć bo po kilku minutach pracy oczy zaczynają boleć od tego odświeżania. W instrukcji jest informacja że przy takim połączeniu powinien obsługiwać 60 Hz więc dużo lepiej. Niestety w ustawieniach nie da się tego zmienić. 

Pomyślałem że być może chodzi o sterowniki. Z monitorem dostałem płytę ze sterownikami - niestety tylko dla Windows... Szukałem na stronie Philipsa ale najwidoczniej nie przewidują opcji podłączania ich produktów pod urządzenia ze stajni Apple bo wszystkie sterowniki są tylko pod Windows. Co ciekawe wypuścili własny program do zarządzania ustawieniami monitora - Smart Control. Super... ale niestety tylko na Windows... 

Ktoś miał podobny problem albo ma pomysł jak go rozwiązać? 

Od razu uprzedzę że instalacja Windowsa nie wchodzi w grę :)

PHL BDM3470:

Rozdzielczość: 3440 x 1440 @ 30 Hz

Głębia kolorów: Kolor 32 bitowy (ARGB8888)

Monitor główny: Tak

Odbicie lustrzane: Wył.

Aktywny: Tak

Obrót: Obsługiwany

Typ połączenia: DisplayPort

Telewizor: Tak

#2 Darson

Darson
  • 173 postów

Napisano 14 marca 2015 - 22:53

Najnowszy system?

Google mówi, że karta graficzna nie wyrabia. Max co obsługuje w 60 Hz to 2560x1600

Nie wiem, być może można coś kombinować jakimś programem, aby manualnie ustawić więcej Hz.

Jak kupowałeś komputer, jeszcze nie było takich monitorów. Zainteresuj się nowszą kartą graficzną (jeśli w ogóle jest obsługująca 4K w 60 Hz).

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 marca 2015 - 23:08

W instrukcji na stronie 30 jest napisane jak byk: w OSD zmień ustawienia na DP v1.2 oraz upewnij się że karta graficzna obsługuje DP v1.2 

#4 JohnSteward

JohnSteward
  • 11 postów

Napisano 14 marca 2015 - 23:11

Najnowszy system?

Google mówi, że karta graficzna nie wyrabia. Max co obsługuje w 60 Hz to 2560x1600

Nie wiem, być może można coś kombinować jakimś programem, aby manualnie ustawić więcej Hz.

Jak kupowałeś komputer, jeszcze nie było takich monitorów. Zainteresuj się nowszą kartą graficzną (jeśli w ogóle jest obsługująca 4K w 60 Hz).

Tak, system najnowszy. 
Hm... mam jeszcze sflashowaną GEFORCE GTX 680 ale na niej jest to samo... Rozdzielczość pełna ale odświeżanie takie samo. Tylko 30 Hz. 

#5 Darson

Darson
  • 173 postów

Napisano 14 marca 2015 - 23:12

Aaa to nie jest 4K, coś mi się przewidziało :P To bardzo możliwe, że będzie chodziło.

Nie wiem czemu producenci monitorów tak utrudniają życie i w każdym trzeba wyklikać jakieś opcje, jeszcze je różnie nazywają w różnych monitorach.

Sprawdź to co napisał @madmax332

Użytkownik Darson edytował ten post 14 marca 2015 - 23:13

#6 JohnSteward

JohnSteward
  • 11 postów

Napisano 15 marca 2015 - 00:02

Widziałem. Dzięki. 

Już próbowałem opcję ze zmianą i nic to nie dało.
W jaki sposób stwierdzić czy karta wspiera DP v1.2? Czy to kwestia oprogramowania czy całkiem inna wtyczka? 

Mam, znalazłem rozwiązanie - SwitchResX. 
No i zmiana karty na drugą - czyli GEFORCE GTX 680. 

Dzięki za pomoc. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych