Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

DARWINE - darmowy zamiennik Crossover

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 03 December 2007 - 15:47

Trochę OffTop ale generalnie w temacie ;) Jak Darwine sobie radzi z DirectX? W ogóle czy może jednak trochę obsługuje? ;)

#2 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 03 December 2007 - 15:57

Nie obsługuje. Próba uruchomienia czegokolwiek skutkuje crashem. Nie tyle chodzi o cały DirectX, co bardziej zaawansowaną grafikę. Akceleracja nie działa wcale. Praktycznie tylko programy użytkowe. To i tak dużo. Nic nie zastąpi prawdziwego Windows ! Mimo wszystko fajnie, że można uruchamiać chociaż część programów.

#3 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 03 December 2007 - 16:21

Nie obsługuje.
Próba uruchomienia czegokolwiek skutkuje crashem.
Nie tyle chodzi o cały DirectX, co bardziej zaawansowaną grafikę. Akceleracja nie działa wcale.
Praktycznie tylko programy użytkowe.

To i tak dużo.
Nic nie zastąpi prawdziwego Windows !
Mimo wszystko fajnie, że można uruchamiać chociaż część programów.

Generalnie to chodziło mi o stare wersje DirectX.
Heroes of M&M 1 i 2 chciałem uruchomić :)

#4 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 03 December 2007 - 17:37

Marnie to widzę ale kombinuj. Pod Crossover dało się uruchomić parę gier to na bank da się i w Darwine, tylko nie wiem co trzeba pokombinować, aby to zadziało. Może spróbuj po chamsku Directa zainstalować ??

#5 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 03 December 2007 - 17:42

Marnie to widzę ale kombinuj. Pod Crossover dało się uruchomić parę gier to na bank da się i w Darwine, tylko nie wiem co trzeba pokombinować, aby to zadziało. Może spróbuj po chamsku Directa zainstalować ??

Taki mam plan, jakąś szóstke może da radę wcisnąć :)

#6 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 03 December 2007 - 18:01

Możesz spróbować jeszcze metody "Na Crossover". Ściągasz Crossover, instalujesz grę i jak sprawdzisz, że działa to synchronizujesz katalogi butelki Crossover z katalogami Drive_c w Darwine i powinno zadziałać (teoretycznie) Tylko tak w ogóle to po co ? Nie prościej po prostu zainstalować Windows na Macu ? Mniej nerwów, chyba, że jesteś taki sam kombinator, jak ja, który lubi sobie robić problemy dla samej satysfakcji ich rozwiązania i podzielenia się tym na forum :lol:

#7 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 03 December 2007 - 18:10

Możesz spróbować jeszcze metody "Na Crossover". Ściągasz Crossover, instalujesz grę i jak sprawdzisz, że działa to synchronizujesz katalogi butelki Crossover z katalogami Drive_c w Darwine i powinno zadziałać (teoretycznie)

Tylko tak w ogóle to po co ?
Nie prościej po prostu zainstalować Windows na Macu ? Mniej nerwów, chyba, że jesteś taki sam kombinator, jak ja, który lubi sobie robić problemy dla samej satysfakcji ich rozwiązania i podzielenia się tym na forum :lol:

raptou, spójrz na moją sygnaturę to zobaczysz czy jestem kombinator ;)

Tak w ogóle to wydzielę nasz OffTop do nowej dyskusji.

#8 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 03 December 2007 - 18:19

Z tego, co czytalem wersja wine, ktora dziala z X11 Tigerowym nie ma akceleracji. Ma ja dopiero wersja Leo. Wina lezy z X11, ktore jest z Tigerem, trzeba wine przekompilowac z innym XServerem, zeby dzialalo.
Wiecej info tutaj:
http://thisismyinter.net/?p=21

#9 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 posts

Posted 03 December 2007 - 19:48

Odpalał ktoś pod tym lexa?

#10 pao

pao
  • 138 posts

Posted 18 January 2008 - 15:31

A gdzie fizycznie na macu jest katalog Drive_c? Czy tylko przez Darwine SDK można wgrać (stworzyć) aplikację dla darwine'a? Mam soft do analizy ścieżek (wyższa statystyka) i chciałbym z niego móc korzystać. Działa bez instalacji na winde, ale nie wiem gdzie go wgrać.

#11 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 18 January 2008 - 15:39

Darwine trzyma swoje pliki w katalogu domowym, w katalogu ukrytym o nazwie .wine

#12 Morou

Morou
  • 84 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 January 2008 - 22:46

A jak sie dostac do tego katalogu? Nie wiem jak w finderze pokazac ukryte pliki. Jak usunac poszczegolne programy zainstalowane poprzez darwine? Pozdrawiam

#13 pao

pao
  • 138 posts

Posted 21 January 2008 - 09:04

A jak sie dostac do tego katalogu? Nie wiem jak w finderze pokazac ukryte pliki.

najprosciej przez darmowy muCommander - przydaje sie co jakis czas ;-)

Ja mam nieciekawe doświadczenia z Darwine - nie uciągnął żadnego z potrzebnych mi programów statystycznych. Ale nie ma tego złego... Przesiadłem się na dostępny na MacOsX "R" i mam więcej niż chciałem ;-)

#14 Morou

Morou
  • 84 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 January 2008 - 21:56

Jak to sie nazywa?? "R"?? Skad to sciagnac? jest darmowy?:)

#15 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 21 January 2008 - 22:19

Zakładam, ze stad:

http://cran.r-project.org/bin/macosx/

#16 Morou

Morou
  • 84 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 January 2008 - 23:02

Dzieki... brakowalo mi Commandera, znalazlem jakiegos ale platny byl. Sciagnalem sobie to "R" ale nie bardzo wiem jak tego uzywac. Jak za jego pomoca wlaczac te programy windowsowe? Gdzie sie one instaluja? i jak je podetm ewentualnie usuwac?

#17 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 21 January 2008 - 23:09

R sluzy do liczenia problemow statystycznych, nie odpalania programow windowsowych : )

#18 Morou

Morou
  • 84 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 January 2008 - 23:37

Ja mam nieciekawe doświadczenia z Darwine - nie uciągnął żadnego z potrzebnych mi programów statystycznych. Ale nie ma tego złego... Przesiadłem się na dostępny na MacOsX "R" i mam więcej niż chciałem ;-)

hmmm myslalem ze R to alternatywa Darwine opierajac sie na wypowiedzi pao

#19 pao

pao
  • 138 posts

Posted 28 June 2008 - 10:03

Najnowsza wersja Darwine działa dużo lepiej, ale jeśli chcesz uruchamiać programy Windowsowe to lepiej jakiś wirtualny PCet - polecam Virtualbox (VirtualBox)

R to platforma programistyczna dla matematyków, także do statystyki.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users