Witam,
odmówiono mi naprawy gwarancyjnej kabla zasilającego do Macbooka Air z 2013 r.
Kabel jeszcze normalnie przewodzi ale zrobiło się zgrubienie i pękła gumowa izolacja tuż przy wtyczce Magsafe2.
Widać też drugie zgrubienie - jeszcze nie pęknięte.
Typowa wada materiałowa kabli apple, widziałem to już w przeszłości (w tym na kablu Lightning do Ipada 2013 - identycznie to wyglądało) ale tym razem specjalnie dokupiłem przedłużoną gwarancje Apple Care, aby nie mieć problemu ze sprzętem psującym się masowo tuż po gwarancji. Moje urządzenia Apple miały/maja bardzo bogatą historię serwisową - gwarancyjna i pogwarancyjną. Po słynnych dyskach SSD Toshiby, które psuły się pare dni przed albo pare dni po gwarancji wolałem nie ryzykować i dokupiłem gwarancję.
Ku mojemu zdziwieniu odmówiono mi naprawy/wymiany kabla zasilającego od ładowarki, powiedziano, że jest to uszkodzenie mechaniczne, bo skręcałem kabel. Jest to mój trzeci Macbook, tak się traktuje wieloletniego klienta. Jeden z pracowników infolinii Apple powiedział mi, że takie same uszkodzenia na kablach z Magsafe1 uwzględniali na gwarancji, ale w przypadku Magsafe2 "poprawili materiały" i już nie naprawiają.
Jest to dla mnie jest to kpina, jakby ktoś napłuł w twarz i się śmiał. Gdyby mi sprzedali metalowy pręt a ja bym go złamał to można powiedzieć, że panie złamałeś pan pręt boś pan go skręcał. Ale do licha, kabel jest elastyczny, po to żeby mógł być poddawany swobodnym ruchom. Nic mu nie zrobiłem, nie ciągnąłem na siłe, nie ciachnąłem nożem, nie testowałem ile wytrzyma, nie skręcałem w ósemkę. Używałem tak jak używam innych kabli. Zwykła praca na kolanach z ładowarką - to wszystko. Kabel poddany naturalnym ruchom, zagięciom, czasem chwilowym naprężeniom itp. Każdy wie, że przy próbie dużego naprężenia - np mocniejszego szarpnięcia (potknięcie) kabel Magsafe wypina się z gniazda więc trudno byłoby go uszkodzić celowo bez ostrych narzędzi. Śladu uszkodzenia ostrym narzędziem nawet mi nie wmawiali, bo byłoby to nacięcie, a tu gumowa izolacja wypycha się sama do zewnąrz i powoli pęka. Jest to ewidentna wada materiałowa a być może nawet celowe "postarzanie" produktu.
Czy ktoś z wykłocił się z nimi w podobnej sprawie? Na razie czekam na pisemne oświadczenie Apple, o ile w ogóle go wystawią. Serwis nie chce wystawiać (uzasadnienia) bo oni nie decydują w sprawie, a z centralą kontakt wiadomo jaki jest - przez formularz kontaktowy i panów którzy "nic nie mogą"
Użytkownik Przemysław Marowski edytował ten post 12 marca 2015 - 10:41