Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem przy instalacji Lion - wymazany dysk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 epyl

epyl
  • 35 postów

Napisano 11 marca 2015 - 15:15

Cześć

Mam mega problem z Mac Mini, a konkretniej z systemem Lion (10.7) 

Mac zaczął już totalnie siadać więc zgrałam wszystkie pliki na dysk zewnętrzny, zresetowałam z wciśniętym cmd+R. Po pokazaniu się okna weszłam w Narzędzie systemowe - zaznaczyłam dysk - wzięłam Wymaż. Ponownie wróciłam do okna głównego i kliknęłam "Instaluj ponownie Max OS X", klikam dalej, pojawia się komunikat: "Przed pobraniem i odtworzenie systemu Mac OS X, firma Apple musi sprawdzić, czy ten komputer kwalifikuje się do tego." - klikam dalej - wczytuje informacje o instalacji i nagle wyskakuje błąd: 

WYSTĄPIŁ BŁĄD PODCZAS PRZYGOTOWANIA INSTALACJI. SPRÓBUJ URUCHOMIĆ PROGRAM PONOWNIE.

Ponowne uruchamianie nic nie da, cały czas to samo. Dyski mam wyczyszczone.

Co robić? 

Pozdrawiam

#2 Auslander

Auslander
  • 128 postów

Napisano 11 marca 2015 - 16:04

Po części odpowiedziałaś sobie na pytanie. Co zrobiłaś: uruchomiłaś komendę przywrócenia z internetu ostatniej znanej wersji OS. Co do kwestii czy można przywrócić, aż tak wiekową wersję to nie mm pojęcia, ale spróbuj uruchomić przez opcja+cmd+R i jeżeli masz taką opcję to musisz otrzymać wersję, która była zainstalowana na tym komputerze w chwili opuszczenia linii produkcyjnej. Nie wiem od jakiego momentu mają taką możliwość komputery, ale skoro uruchomiłaś Base System to raczej musi zadziałać. Czemu nie otrzymujesz wersji takiej jaką miałaś zainstalowaną? Widocznie serwery uznały, że nie Twój komputer nie ma do tego prawa. Spróbuj po mojemu i potem po instalacji, będziesz kombinować dalej - tak myślę.

#3 epyl

epyl
  • 35 postów

Napisano 11 marca 2015 - 16:38

Mac próbuje zainstalować mi system, który był w momencie produkcji - czyli Lion. Ja w momencie wymazania dysków miałam Maverick, czyli komputer sam wrócił do pierwotnej wersji.

Po wciśnięciu opcja+cmd+R zamiast Lion pokazuje się już Mountain Lion, tutaj nie wyskakuje żaden błąd, akceptuje zasady i… Wybierz dysk, na którym chcesz zainstalować OS X - mam do wyboru tylko jeden dysk o nazwie MAC OS X Install ESD i wyswietla sie kompunikat "TEN DYSK JEST ZABLOKOWANY". Czyli systemu nie mogę zainstalować nadal…

W Narzędziach systemowych pokazują mi się dwa dyski, jak na zdjęciu niżej: 

14607838.jpg?1426088241

Żadnego z nich nie mogę wymazać. Nie mogę takze utworzyć dodatkowej partycji. Nie wiem dlaczego jest zablokowany.

EDIT 

Teraz wzięłam głównym dysku Toshiba zakładkę Partycje, usuń partycję Mac OS X Install ESD. Od 5 minut "Przygotowuję usunięcie partycji" i nic więcej. Nie wiem czy da radę ją usunąć.

Użytkownik epyl edytował ten post 11 marca 2015 - 16:54

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 11 marca 2015 - 19:46

Cześć

Mam mega problem z Mac Mini, a konkretniej z systemem Lion (10.7) 

Mac zaczął już totalnie siadać więc zgrałam wszystkie pliki na dysk zewnętrzny, zresetowałam z wciśniętym cmd+R. Po pokazaniu się okna weszłam w Narzędzie systemowe - zaznaczyłam dysk - wzięłam Wymaż. Ponownie wróciłam do okna głównego i kliknęłam "Instaluj ponownie Max OS X", klikam dalej, pojawia się komunikat: "Przed pobraniem i odtworzenie systemu Mac OS X, firma Apple musi sprawdzić, czy ten komputer kwalifikuje się do tego." - klikam dalej - wczytuje informacje o instalacji i nagle wyskakuje błąd: 

WYSTĄPIŁ BŁĄD PODCZAS PRZYGOTOWANIA INSTALACJI. SPRÓBUJ URUCHOMIĆ PROGRAM PONOWNIE.

Ponowne uruchamianie nic nie da, cały czas to samo. Dyski mam wyczyszczone.

Co robić? 

Pozdrawiam

Dziś parę rzeczy nie działa. Może i instalacja przez sieć nie jest możliwa? Tu info: http://mackozer.myap...em-swoich-uslug

#5 Auslander

Auslander
  • 128 postów

Napisano 12 marca 2015 - 09:39

Mac próbuje zainstalować mi system, który był w momencie produkcji - czyli Lion. Ja w momencie wymazania dysków miałam Maverick, czyli komputer sam wrócił do pierwotnej wersji.

Po wciśnięciu opcja+cmd+R zamiast Lion pokazuje się już Mountain Lion, tutaj nie wyskakuje żaden błąd, akceptuje zasady i… Wybierz dysk, na którym chcesz zainstalować OS X - mam do wyboru tylko jeden dysk o nazwie MAC OS X Install ESD i wyswietla sie kompunikat "TEN DYSK JEST ZABLOKOWANY". Czyli systemu nie mogę zainstalować nadal…

W Narzędziach systemowych pokazują mi się dwa dyski, jak na zdjęciu niżej: 

14607838.jpg?1426088241

Żadnego z nich nie mogę wymazać. Nie mogę takze utworzyć dodatkowej partycji. Nie wiem dlaczego jest zablokowany.

EDIT 

Teraz wzięłam głównym dysku Toshiba zakładkę Partycje, usuń partycję Mac OS X Install ESD. Od 5 minut "Przygotowuję usunięcie partycji" i nic więcej. Nie wiem czy da radę ją usunąć.

No przecież chcesz sformatować plik instalacyjny :-) (Oznaczenie Mac Install …) Pewnikiem to zaznaczasz i chcesz kliknąć wymaż. To jak ma sam siebie usunąć? Na fotce masz toschiba 320 i ten dysk ma być zaznaczony (jak w tej chwili) i jego sformatuj. Potem wyjdź z narzędzia dyskowego i przejdź do instalatora. 

Ten plik .dmg (Mac Install…) jest pozostałością po Twoich wcześniejszych kombinacjach - usuń go , albo zlekceważ.

Co do wersji OS X, skoro daje Ci 10.8.5 czyli był 10.8.5, a wersja 10.7 była nadpisana przez użytkownika.

Użytkownik Auslander edytował ten post 12 marca 2015 - 09:37

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych