Ty tak serio kolego? Mam wrazenie, ze nie wiesz o czym piszesz. MB wcale nie mial byc konkurencja dla MBP, to raczej uzupelnienie luki przez Apple swoim w portfolio - adekwatnym do polki, na ktorej kroluja od kilku lat ultrabooki z Windowsem. MBP przez ostatnie lata stal sie ociezalym klocem a wiekszosc nowych konstrukcji z tego segmentu (Windows) bija go sprzetowo pod kazdym wzgledem, szczegolnie jesli chodzi o wydajnosc GPU; pomijam juz nawet kwestie wagi czy wymiarow.
Co do samego MB to nie to zebym go bronil ale posiadajac ver. 2016 z M7 i 512 SSD na pokladzie a wczesniej MBP tez praktycznie w max configu (i7, 16GB RAM, 256 SSD) w ogole nie zauwazylem zeby ten drugi zzeral tego pierwszego, przynajmniej w moich zastosowaniach polprofesjonalnych. Szczerze mowiac to nie zauwazylem zadnej roznicy w responsywnosci, komforcie pracy czy nawet czasie potrzebnym na wykonanie zadanych czynnosci. Nawet jezeli musze poczekac kilkanascie sekund wiecej w trakcie tych najbardziej obciazajacych sprzet to jest to w ogole nieodczuwalne.
Reszta wymienionych przez Ciebie zalet MBP w stosunku do MB jest imho rownie bzdurna, szczegolnie ta z brakiem portow. MB to kwintesencja mobilnosci i praca w chmurze a nie trzymanie na kablu na biurku przez 24h/dobe i zonglowanie piorkami. A nawet jak musisz podlaczyc to i tamto to na rynku jest juz pierdylion odpowiednich przejsciowek i hubow a co wieksi gracze juz dawno wypuscili peryferia zgodne z USB-C.
Poza tym tak jak napisalem wyzej - MB to nie tylko zapelnienie luki u Apple ale tez przygotowanie rynku na nowe MBP, ktore beda wygladaly pewnie tak samo tylko beda adekwatnie wieksze z uwagi na wieksza matryce.
Kolejny który dał się omamić Apple. Widocznie twoje "półprofesjonalne" zadania były zbyt mało "profesjonalne", imo facebook, edytowanie zdjęć w paincie i filmy to nie są wymagające zajęcia. Pracuję dość często w Unity 3D i Photoshopie, Air 11' i MBP 2015 13' sobie radziły bardzo dobrze, a 12' ? O matko...
Doskonale zdaję sobie sprawę, że 12' to nie jest sprzęt do pracy, ale następnym razem sprecyzuj "półprofesjonalne" zadania, bo póki co nie wiem czy masz na myśli facebooka czy renderowanie filmów w 4k... Choć sam interfejs także potrafi przyciąć się w 12'.
Jeśli dla ciebie MBP 13' to ociężały kloc to nie chciałbym wiedzieć o twojej ogromnej niedowadze, ja ważąc 57 kg i mierząc 187 nie mam problemu by zabrać pod pachę 5 kg laptopa do gier, a co dopiero ważącego niecałe 2 kg macintosha... Nie znam obecnie żadnej konstrukcji, która przewyższa Macintosha pro 13 w kwestii iGPU, większość wingrozowych laptopów ma układy pokroju HD 510, 515, rzadko kiedy coś lepszego, Iris 6100 mimo że jest grafiką 5 generacji miażdży 99% iGPU w tej klasie ( rozmiar, cena itp. ).
Nie chcę już dłużej na temat 12' polemizować, swoje argumenty przedstawiłem, a dalsza dyskusja będzie polegała raczej na kopiuj-wklej, kto będzie miał olej w głowie zastanowi się dwa razy zanim kupi kastrata za 6.3k o wydajności przeciętnego telefonu.
Dodatkowo naprawdę nie jestem jakimś wielkim hejterem apple, ale serce pęka jak ludzie wybierają takie kastarty jak za IDENTYCZNĄ kwotę mają MBP 13', z lepszą baterią, lepszym ekranem, takim samym gładzikiem i sporo większą mocą obliczeniową ( sprzęt starczy na dużej ) + jako miły dodatek sporo szybszy dysk SSD. Nie wiem czemu ludzie kupują 12' - Dla lansu? Dla USB C? Dla szarego koloru? No kurde po prostu nie kumam... Przecież nawet jeśli ktoś ma anoreksję to różnica pomiędzy 1 kg, a 2 kg nie będzie dla niego przeszkodą nie do przeskoczenia...
Pozdrawiam, żegnam.
Edited by tka11, 20 September 2016 - 20:30.