Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 6 votes

MacBook 12" - Opinie

• Please log in to reply
1906 replies to this topic

#1026 Ament

Ament
  • 505 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 20 September 2016 - 18:13

Aha, tego laptopa trudniej sprzedać, bo on ma taką opinię właśnie - kastrat. Ja wiosną sprzedałem używanego 8-miesięcznego 12 w stanie niemal idealnym za jakoś 4200 czy 4300 zł, a drugiego - znajomego, trochę obitego - za 4 tys. rMBP poszedł szybciej.

Troche juz mialem sprzetu Apple i zauwazylem, ze najlepiej schodza zawsze najmocniejsze configi jesli chodzi o sprzedaz uzywanych.

W Polsce zainteresowanie MB jest generalnie male z uwagi na cene i tak jak napisales - mylna opinie o mozliwosciach sprzetu. Poza tym MB wyprzedzil troche epoke w sensie gniazd urzadzen peryferyjnych no ale z drugiej strony od czegos trzeba bylo zaczac zeby na rynku powstala wystarczajaca ilosc nowych peryferiow czy przejsciowek na czas premiery nowych rMBP.

 Macbook / iPad Pro / iPhone / Watch

#1027 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 20 September 2016 - 18:38

Korzystałeś na co dzień z obydwu? Ja tak. Do codziennej pracy - czyli dla 80-90% użytkowników - MB12 to lepszy wybór. Najwieksza wada to gów**na kamerka.

Konstrukcja stara - tak, ale nie chodziło mi o lepszy procesor (RAM-u jest tyle samo, a bateria w II generacji też IMO podobnie), a o obudowę, wygląd, klawiaturę. Wczoraj byłem w iSpot i zacząłem bawić się rMBP - pomyślałem: o matko, jaka to staroć. Nie mówię, że to zły komputer, tylko po prostu wymaga odświeżenia i dostosowania do 2016 roku. Jak wyjdzie rMBP przypominający w jakiejś mierze 12 - biorę.

Tak... kamerka to akurat najmniejszy problem. Pro 13 zżera 12' na śniadanie.

1. Dostępna jest wersja z 16gb ramu, 12' - nie.

2. Obudowa adekwatna do podzespołów, 12' ma wnętrzności jak jakiś mocniejszy telefon, także nie wymaga zbyt dobrego chłodzenia.

3. Klawiatura jak klawiatura, ta w 12' to bardziej panel dotykowy aniżeli klawiatura, przynajmniej ten skok klawiszy nie pozwala nazwać tego klawiaturą.

4. Wygląd? To ma być potężne, a nie ładne.

Bateria jest zupełnie inna aniżeli w 12', konstrukcyjnie różnią się bardzo...

Poza tym 13' ma opcję z pojemniejszym dyskiem, posiada dużo mocniejsze iGPU, ma normalne chłodzenie, a nie jakieś atrapy, posiada sporo szybszy dysk - zapis i odczyt w 12' to dramat... w porównaniu z 13' i co najważniejsze jest to chyba ostatnia generacja macbooka, która jest wyposażona w normalne porty USB 3.1, a nie jakieś USB C o którym większość użytkowników nie słyszała... To że 10-20% osób nie potrzebuję portów USB nie jest wytłumaczeniem ich brak dyskwalifikuję 12' do normalnej pracy, windowsa na bootcampie łatwo nie zainstalujesz, nie wepniesz pendrive z ważnymi danymi, nie podłączysz laptopa do TV, ogólnie dramat... Oczywiście za "drobną" opłatą możesz kupić HUB'y. 

#1028 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 September 2016 - 18:44

Kurde Panowie, zaraz się tu pozabijacie. :D Ja zapytałem tylko czy za 4k to dobry wybór. Nie chcę na razie wydać więcej bo to mój pierwszy mac. Używam jeszcze i nie mam zamiaru sprzedawać HP Paviliona 15" z 2011 roku. Cały czas jeszcze śmiga, lecz potrzebuję czegoś co nie waży 5kg z zasilaczem a bateria starcza na 2h. :) 

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#1029 kukus11

kukus11
  • 143 posts

Posted 20 September 2016 - 18:51

Przecie ten komputer ma inne zastosowanie. To nie ma być potężne :) 

#1030 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 20 September 2016 - 19:11

Kurde Panowie, zaraz się tu pozabijacie. :D Ja zapytałem tylko czy za 4k to dobry wybór. Nie chcę na razie wydać więcej bo to mój pierwszy mac. Używam jeszcze i nie mam zamiaru sprzedawać HP Paviliona 15" z 2011 roku. Cały czas jeszcze śmiga, lecz potrzebuję czegoś co nie waży 5kg z zasilaczem a bateria starcza na 2h. :)

Za 4k dostaniesz model z 2015 roku z HD 5300 to taki sobie egzemplarz, bo pierwsze modele cierpią na problemy wieku dziecięcego.

Przecie ten komputer ma inne zastosowanie. To nie ma być potężne :)

Przecież ja nie neguję wyglądu obu sprzętów.

#1031 Ament

Ament
  • 505 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 20 September 2016 - 19:37

Tak... kamerka to akurat najmniejszy problem. Pro 13 zżera 12' na śniadanie.

1. Dostępna jest wersja z 16gb ramu, 12' - nie.

2. Obudowa adekwatna do podzespołów, 12' ma wnętrzności jak jakiś mocniejszy telefon, także nie wymaga zbyt dobrego chłodzenia.

3. Klawiatura jak klawiatura, ta w 12' to bardziej panel dotykowy aniżeli klawiatura, przynajmniej ten skok klawiszy nie pozwala nazwać tego klawiaturą.

Bateria jest zupełnie inna aniżeli w 12', konstrukcyjnie różnią się bardzo...

Poza tym 13' ma opcję z pojemniejszym dyskiem, posiada dużo mocniejsze iGPU, ma normalne chłodzenie, a nie jakieś atrapy, posiada sporo szybszy dysk - zapis i odczyt w 12' to dramat... w porównaniu z 13' i co najważniejsze jest to chyba ostatnia generacja macbooka, która jest wyposażona w normalne porty USB 3.1, a nie jakieś USB C o którym większość użytkowników nie słyszała... To że 10-20% osób nie potrzebuję portów USB nie jest wytłumaczeniem ich brak dyskwalifikuję 12' do normalnej pracy, windowsa na bootcampie łatwo nie zainstalujesz, nie wepniesz pendrive z ważnymi danymi, nie podłączysz laptopa do TV, ogólnie dramat... Oczywiście za "drobną" opłatą możesz kupić HUB'y. 

Ty tak serio kolego? Mam wrazenie, ze nie wiesz o czym piszesz. MB wcale nie mial byc konkurencja dla MBP, to raczej uzupelnienie luki przez Apple swoim w portfolio - adekwatnym do polki, na ktorej kroluja od kilku lat ultrabooki z Windowsem. MBP przez ostatnie lata stal sie ociezalym klocem a wiekszosc nowych konstrukcji z tego segmentu (Windows) bija go sprzetowo pod kazdym wzgledem, szczegolnie jesli chodzi o wydajnosc GPU; pomijam juz nawet kwestie wagi czy wymiarow.

Co do samego MB to nie to zebym go bronil ale posiadajac ver. 2016 z M7 i 512 SSD na pokladzie a wczesniej MBP tez praktycznie w max configu (i7, 16GB RAM, 256 SSD) w ogole nie zauwazylem zeby ten drugi zzeral tego pierwszego, przynajmniej w moich zastosowaniach polprofesjonalnych. Szczerze mowiac to nie zauwazylem zadnej roznicy w responsywnosci, komforcie pracy czy nawet czasie potrzebnym na wykonanie zadanych czynnosci. Nawet jezeli musze poczekac kilkanascie sekund wiecej w trakcie tych najbardziej obciazajacych sprzet to jest to w ogole nieodczuwalne. 

Reszta wymienionych przez Ciebie zalet MBP w stosunku do MB jest imho rownie bzdurna, szczegolnie ta z brakiem portow. MB to kwintesencja mobilnosci i praca w chmurze a nie trzymanie na kablu na biurku przez 24h/dobe i zonglowanie piorkami. A nawet jak musisz podlaczyc to i tamto to na rynku jest juz pierdylion odpowiednich przejsciowek i hubow a co wieksi gracze juz dawno wypuscili peryferia zgodne z USB-C.

Poza tym tak jak napisalem wyzej - MB to nie tylko zapelnienie luki u Apple ale tez przygotowanie rynku na nowe MBP, ktore beda wygladaly pewnie tak samo tylko beda adekwatnie wieksze z uwagi na wieksza matryce.

• kukus11 likes this

#1032 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 20 September 2016 - 20:14

Ty tak serio kolego? Mam wrazenie, ze nie wiesz o czym piszesz. MB wcale nie mial byc konkurencja dla MBP, to raczej uzupelnienie luki przez Apple swoim w portfolio - adekwatnym do polki, na ktorej kroluja od kilku lat ultrabooki z Windowsem. MBP przez ostatnie lata stal sie ociezalym klocem a wiekszosc nowych konstrukcji z tego segmentu (Windows) bija go sprzetowo pod kazdym wzgledem, szczegolnie jesli chodzi o wydajnosc GPU; pomijam juz nawet kwestie wagi czy wymiarow.

Co do samego MB to nie to zebym go bronil ale posiadajac ver. 2016 z M7 i 512 SSD na pokladzie a wczesniej MBP tez praktycznie w max configu (i7, 16GB RAM, 256 SSD) w ogole nie zauwazylem zeby ten drugi zzeral tego pierwszego, przynajmniej w moich zastosowaniach polprofesjonalnych. Szczerze mowiac to nie zauwazylem zadnej roznicy w responsywnosci, komforcie pracy czy nawet czasie potrzebnym na wykonanie zadanych czynnosci. Nawet jezeli musze poczekac kilkanascie sekund wiecej w trakcie tych najbardziej obciazajacych sprzet to jest to w ogole nieodczuwalne. 

Reszta wymienionych przez Ciebie zalet MBP w stosunku do MB jest imho rownie bzdurna, szczegolnie ta z brakiem portow. MB to kwintesencja mobilnosci i praca w chmurze a nie trzymanie na kablu na biurku przez 24h/dobe i zonglowanie piorkami. A nawet jak musisz podlaczyc to i tamto to na rynku jest juz pierdylion odpowiednich przejsciowek i hubow a co wieksi gracze juz dawno wypuscili peryferia zgodne z USB-C.

Poza tym tak jak napisalem wyzej - MB to nie tylko zapelnienie luki u Apple ale tez przygotowanie rynku na nowe MBP, ktore beda wygladaly pewnie tak samo tylko beda adekwatnie wieksze z uwagi na wieksza matryce.

Kolejny który dał się omamić Apple. Widocznie twoje "półprofesjonalne" zadania były zbyt mało "profesjonalne", imo facebook, edytowanie zdjęć w paincie i filmy to nie są wymagające zajęcia. Pracuję dość często w Unity 3D i Photoshopie, Air 11' i MBP 2015 13' sobie radziły bardzo dobrze, a 12' ? O matko...

Doskonale zdaję sobie sprawę, że 12' to nie jest sprzęt do pracy, ale następnym razem sprecyzuj "półprofesjonalne" zadania, bo póki co nie wiem czy masz na myśli facebooka czy renderowanie filmów w 4k... Choć sam interfejs także potrafi przyciąć się w 12'.

Jeśli dla ciebie MBP 13' to ociężały kloc to nie chciałbym wiedzieć o twojej ogromnej niedowadze, ja ważąc 57 kg i mierząc 187 nie mam problemu by zabrać pod pachę 5 kg laptopa do gier, a co dopiero ważącego niecałe 2 kg macintosha... Nie znam obecnie żadnej konstrukcji, która przewyższa Macintosha pro 13 w kwestii iGPU, większość wingrozowych laptopów ma układy pokroju HD 510, 515, rzadko kiedy coś lepszego, Iris 6100 mimo że jest grafiką 5 generacji miażdży 99% iGPU w tej klasie ( rozmiar, cena itp. ).

Nie chcę już dłużej na temat 12' polemizować, swoje argumenty przedstawiłem, a dalsza dyskusja będzie polegała raczej na kopiuj-wklej, kto będzie miał olej w głowie zastanowi się dwa razy zanim kupi kastrata za 6.3k o wydajności przeciętnego telefonu.

Dodatkowo naprawdę nie jestem jakimś wielkim hejterem apple, ale serce pęka jak ludzie wybierają takie kastarty jak za IDENTYCZNĄ kwotę mają MBP 13', z lepszą baterią, lepszym ekranem, takim samym gładzikiem i sporo większą mocą obliczeniową ( sprzęt starczy na dużej ) + jako miły dodatek sporo szybszy dysk SSD. Nie wiem czemu ludzie kupują 12' - Dla lansu? Dla USB C? Dla szarego koloru? No kurde po prostu nie kumam... Przecież nawet jeśli ktoś ma anoreksję to różnica pomiędzy 1 kg, a 2 kg nie będzie dla niego przeszkodą nie do przeskoczenia...

Pozdrawiam, żegnam.

Edited by tka11, 20 September 2016 - 20:30.

#1033 soczekpl

soczekpl
  • 3274 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 September 2016 - 20:47

Ale po co mi rMBP, który jest po prostu dużym komputerem? Potrzebuję laptopa od Apple do napisania tekstu, Safari, sms-ów, Slacka i Twittera. Po co mi Pro? Świadomie zmieniłem rMBP na 12 i nie żałuję.

Btw. 57 kg przy wzroście 187 to chyba niedowaga ;) Ja mam ok. 60 przy 175 cm i muszę kupować ubrania w rozmiarach XS. Ale to tak pół żartem pół serio.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1034 Ament

Ament
  • 505 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 20 September 2016 - 20:53

Jeśli dla ciebie MBP 13' to ociężały kloc to nie chciałbym wiedzieć o twojej ogromnej niedowadze, ja ważąc 57 kg i mierząc 187 nie mam problemu by zabrać pod pachę 5 kg laptopa do gier, a co dopiero ważącego niecałe 2 kg macintosha... Nie znam obecnie żadnej konstrukcji, która przewyższa Macintosha pro 13 w kwestii iGPU, większość wingrozowych laptopów ma układy pokroju HD 510, 515, rzadko kiedy coś lepszego, Iris 6100 mimo że jest grafiką 5 generacji miażdży 99% iGPU w tej klasie ( rozmiar, cena itp. ).

Hahaha, tak jak napisales - dalsza dyskusja nie ma sensu ale chociaz sie nie osmieszaj piszac ze 6100 miazdzy 99% innych GPU w tej klasie  :lol:

Dzisiaj, za kwote MBP w srednim configu mozna kupic ultrabooka na Windows np. z 970M nVidii gdzie to nawet nie jest miazdzenie... to jest kilometrowa przepasc w sensie wydajnosci. Apple jako jedna z ostatnich firm nie ma w swojej ofercie laptopa z karta graficzna z prawdziwego zdarzenia, nawet te M370X w 15" to rozwiazania mid-range sprzed 4 lat  :lol:

Na rynku jest w tej chwili wiele laptopow pokroju MBP z pelnoprawnymi 4-rdzeniami (a nie dwurdzeniowym kastratem) i dedykowanym GPU (wbudowana padaczka pokroju 6100 do 2D).

Wyglada na to, ze chyba to Ty jestes omamiony przez Apple.

PS. I Twoj stosunek wagi do wzrostu -> a piszesz o niedowadze  :D  :D  :D

Edited by Ament, 20 September 2016 - 20:55.

#1035 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 September 2016 - 22:41

Kupiłem komputer za 3900zł ostatecznie. Będzie dopiero u mnie w niedzielę. :( Numer seryjny sprawdziłem i faktycznie nieaktywowany. Znajomy który odbierał sprzęt, potwierdził że sam komputer i akcesoria oryginalnie zapakowane. Zastanawia mnie tylko data produkcji. Lipiec 2015.

Czy bateria mogła dostać po tyłku przez to że leżał od lipca 2015 niewłączony? 

Do maja mam czas żeby ogarnąć system i wtedy może zrobię upgrade na nowe pro o ile będzie $. Przejściówkę na zwykłe USB już zamówiłem za 10zł. :) Teraz szukam jeszcze jakiejś tanioszki USB-C - HDMI

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#1036 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 21 September 2016 - 05:13

Bateria mogła dostać po tyłku jeśli doszło do głębokiego rozładowania (o ile pamiętam poniżej poziomu 3.2V na celę)

#1037 zorak

zorak
  • 299 posts
  • SkądToruń

Posted 21 September 2016 - 07:27

Nie wiem czy warto zwłaszcza, że ten "12 to taki kastrat trochę. Brakuje podstawowych złącz.

No tak, przecież trzeba mieć PRO bo bez pro nie popracujesz. Jaki kastrat? To jest fenomenalny komputer, praktycznie mi wystarcza na dzień pracy, fenomenalna klawiatura, głośniki zajebiste. Te w Air były beznadziejne porównując do 12. Mega lekki. Ekran super. A jakbym był grafikiem, czy montował profesjonalnie filmu to miałbym na pewno MacPro.

iPhone14 Pro 256GB // iPad Pro 11 256GB

#1038 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 21 September 2016 - 13:48

No tak, przecież trzeba mieć PRO bo bez pro nie popracujesz. Jaki kastrat? To jest fenomenalny komputer, praktycznie mi wystarcza na dzień pracy, fenomenalna klawiatura, głośniki zajebiste. Te w Air były beznadziejne porównując do 12. Mega lekki. Ekran super. A jakbym był grafikiem, czy montował profesjonalnie filmu to miałbym na pewno MacPro.

I przez takie osoby jak ty Apple "jakościowo" upada, a Steve Jobs przewraca się w głowie, pewnie... Dla ciebie najważniejsze jest logo Apple, dla normalnych osób - nie, sprzęt ma być funkcjonalny, wydajny i dobrej jakości, co otrzymujemy za 6300 PLNów? Jedno USB... w dodatku wraz gniazdem zasilania... Core M3, ssd 256gb... i ładny ekran ( to chyba jedna z nielicznych zalet tego sprzętu ). Co Apple mogłoby tu zmienić? Dać magsafe'a, chociaż jedno USB 3.1 i w podstawowej wersji Core M7, nie wspomnę już o tym, że mogli tu wcisnąć sporo lepszego SSD'eka.

#1039 kukus11

kukus11
  • 143 posts

Posted 21 September 2016 - 13:53

tka11 długo pracowałeś na MB12? Mówisz, że kiepsko wydajnościowo dla podstawowych zastosowań takich jak internet, maila, Pages, amatorska edycja filmów w imovie full hd. 

W sumie tak się zastanawiam i chyba twierdze, że faktycznie z USB to nie pamiętam już kiedy korzystałem, są w zasadzie bezproblemowe przejściówki a lekkość i mobilność robi swoje. 

#1040 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 21 September 2016 - 14:47

tka11 długo pracowałeś na MB12? Mówisz, że kiepsko wydajnościowo dla podstawowych zastosowań takich jak internet, maila, Pages, amatorska edycja filmów w imovie full hd. 

W sumie tak się zastanawiam i chyba twierdze, że faktycznie z USB to nie pamiętam już kiedy korzystałem, są w zasadzie bezproblemowe przejściówki a lekkość i mobilność robi swoje. 

Tak długo aż się nie poddałem, naprawdę... Nie mogę sobie pozwolić na jakiekolwiek zastoję... A zerowa wydajność w tak prostych aplikacjach... naprawdę... żenada... Hipsterzy może nie potrzebują USB, ale ludzie którzy robią coś więcej niż przeglądanie facebooka już go WYMAGAJĄ. Nie wyobrażam sobie pracy bez USB, wyobrażasz sobie gdy człowiek pojedzie do klienta i powie mu "ej ty klient zaloguj się na google drive i pobierz sobie ten projekt, który dla ciebie wykonałem", przenośne nośniki danych to element pracy wielu osób, podkreślam że nie wszyscy kupują laptopa tylko do facebooka, 12' ma potencjał, potencjał który nie został wykorzystany przez Apple, muli potwornie ale jeszcze gorsze jest to, że ma zerową funckjonalność poza facebookiem.  :mellow:

Steve jak jeszcze żył tworzył sprzęt potwornie drogi i potwornie nieopłacalny, jednak za jego czasów sprzęt był o niebo lepszy, a o funkcjonalności nawet nie wspomnę...

Edited by tka11, 21 September 2016 - 14:49.

#1041 kukus11

kukus11
  • 143 posts

Posted 21 September 2016 - 15:07

Tak długo aż się nie poddałem, naprawdę... Nie mogę sobie pozwolić na jakiekolwiek zastoję... A zerowa wydajność w tak prostych aplikacjach... naprawdę... żenada... Hipsterzy może nie potrzebują USB, ale ludzie którzy robią coś więcej niż przeglądanie facebooka już go WYMAGAJĄ. Nie wyobrażam sobie pracy bez USB, wyobrażasz sobie gdy człowiek pojedzie do klienta i powie mu "ej ty klient zaloguj się na google drive i pobierz sobie ten projekt, który dla ciebie wykonałem", przenośne nośniki danych to element pracy wielu osób, podkreślam że nie wszyscy kupują laptopa tylko do facebooka, 12' ma potencjał, potencjał który nie został wykorzystany przez Apple, muli potwornie ale jeszcze gorsze jest to, że ma zerową funckjonalność poza facebookiem.  :mellow:

Steve jak jeszcze żył tworzył sprzęt potwornie drogi i potwornie nieopłacalny, jednak za jego czasów sprzęt był o niebo lepszy, a o funkcjonalności nawet nie wspomnę...

Hmmm,

Dziwie się trochę Twojej opinii, ponieważ czytają różnego rodzaju testy w sieci oraz oglądając filmy na YT to nie zaobserwowałem tak negatywnej opinii jak Twoja, że MB nadaje się tylko do FB itp.

Co do USB to faktycznie mogliby dać jeszcze z 1 wejście już nie mówię o zwykłym. Jednak w dobie przejściówek za 9$ to jakoś można sobie poradzić, jak ktoś pilnie potrzebuje podpiąć zwykłego pendraka :)

#1042 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 September 2016 - 15:47

Lubie te post o matrycy  :rolleyes: Komputer do kawiarni, poczty i słuchania muzyki z YT. 

#1043 soczekpl

soczekpl
  • 3274 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 21 September 2016 - 16:05

Lubie te post o matrycy  :rolleyes: Komputer do kawiarni, poczty i słuchania muzyki z YT. 

Czyli taki, jakiego potrzebuje 80-90% użytkowników. Mogliby dawać przejściówkę na USB-C w zestawie (chociażby do podłączenia iPhone'a), ale jak kogoś stać na laptopa za 6 tys., to stać i na przejściówkę za 90 zł (tok rozumowania Apple, jak sądzę). Btw. MB13 jest dla mnie, i pewnie nie tylko dla mnie, za duży.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1044 zorak

zorak
  • 299 posts
  • SkądToruń

Posted 21 September 2016 - 17:19

I przez takie osoby jak ty Apple "jakościowo" upada, a Steve Jobs przewraca się w głowie, pewnie... Dla ciebie najważniejsze jest logo Apple, dla normalnych osób - nie, sprzęt ma być funkcjonalny, wydajny i dobrej jakości, co otrzymujemy za 6300 PLNów? Jedno USB... w dodatku wraz gniazdem zasilania... Core M3, ssd 256gb... i ładny ekran ( to chyba jedna z nielicznych zalet tego sprzętu ). Co Apple mogłoby tu zmienić? Dać magsafe'a, chociaż jedno USB 3.1 i w podstawowej wersji Core M7, nie wspomnę już o tym, że mogli tu wcisnąć sporo lepszego SSD'eka.

Pieprzysz jak potłuczony Przecież ty możesz sobie kupić najszybsze komputer Apple. Dzięki temu jakościowo Apple będzie lepszy. Ja kupuje to co mi jest wygodne, a pro zupełnie mi jest niepotrzebny

#1045 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 21 September 2016 - 17:45

Pieprzysz jak potłuczony Przecież ty możesz sobie kupić najszybsze komputer Apple. Dzięki temu jakościowo Apple będzie lepszy. Ja kupuje to co mi jest wygodne, a pro zupełnie mi jest niepotrzebny

Niestety wątpię... Większość osób pracujących profesjonalnie w rozmaitych aplikacjach powróciła do nieszczęsnego windowsa... może garstki przeszły na elementary OS. Widać to na forum jak i na zagranicznych forach, nadal Apple robi dobry jakościowo sprzęt, jednak celuję głównie w inny target, głównie osoby mało wymagające, szkoda tylko że obniżają wydajność sprzętu, funkcjonalność, a cenę zostawiają tą samą. :lol:

Chcę już skończyć te dyskusję, bo do niczego mądrego nie prowadzi, a moderacja jak zobaczy ostatnie dwie strony tematu to padnie na zawał.  :P Mam na myśli naszą do niczego nie prowadzącą dyskusję, choć całe 42 strony to identyczna dyskusja.  :lol:

Edited by tka11, 21 September 2016 - 17:48.

#1046 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 September 2016 - 17:46

Czyli taki, jakiego potrzebuje 80-90% użytkowników. Mogliby dawać przejściówkę na USB-C w zestawie (chociażby do podłączenia iPhone'a), ale jak kogoś stać na laptopa za 6 tys., to stać i na przejściówkę za 90 zł (tok rozumowania Apple, jak sądzę). Btw. MB13 jest dla mnie, i pewnie nie tylko dla mnie, za duży.

Do tego fakt, że brak retiny razi jak się ma nos w ekranie. Na pewnej odległości nie ma różnicy. Oko ludzkie jest niezłym i skomplikowany mechanizmem, ale bardzo łatwo oszukać. 

A teraz jest ciśnienie na 4K które i tak jest przejściowe, bo celują w 8k. No ale wracając do 4k, to tam żeby widzieć różnice miedzy 4k, a fullhd, to trzeba siedzieć bliżej TV. 

:rolleyes:

I beka na to wszystko, bo czytając pełno tematów o tym jak większość siedzi na kablu- oszczędzają baterie, to kupują ultramobilnego maca 12 cali  :lol:  A 3/4 i tak używa w domu.

Air to aktualnie bdb konstrukcja, sprawdzona, poprawiona w wielu miejscach (zawiasy) i do tego do czego jest ten komp nadaję się wyśmienicie. 

Ma port ubs, slot na SD i kosztuję prawie połowę 12 calowego.

Niestety wątpię... Większość osób pracujących profesjonalnie w rozmaitych aplikacjach powróciła do nieszczęsnego windowsa... może garstki przeszły na elementary OS. Widać to na forum jak i na zagranicznych forach, nadal Apple robi dobry jakościowo sprzęt, jednak celuję głównie w inny target, głównie osoby mało wymagające, szkoda tylko że obniżają wydajność sprzętu, funkcjonalność, a cenę zostawiają tą samą.  :lol:  

Mało tego, to ciągle czytam jak graficy a szczególnie związany z fotografią nie lubią retiny, bo podobno przekłamuję kolory. Jak tu żyć. 

Edited by luck1985, 21 September 2016 - 17:47.

#1047 zorak

zorak
  • 299 posts
  • SkądToruń

Posted 21 September 2016 - 17:48

Niestety wątpię... Większość osób pracujących profesjonalnie w rozmaitych aplikacjach powróciła do nieszczęsnego windowsa... może garstki przeszły na elementary OS. Widać to na forum jak i na zagranicznych forach, nadal Apple robi dobry jakościowo sprzęt, jednak celuję głównie w inny target, głównie osoby mało wymagające, szkoda tylko że obniżają wydajność sprzętu, funkcjonalność, a cenę zostawiają tą samą. :lol:

Co ty chcesz chłopie udowodnić. Nie pasuje ci 12 to ok. Ale niektórym pasuje. Wiec o co ci biega?

#1048 soczekpl

soczekpl
  • 3274 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 21 September 2016 - 18:07

Do tego fakt, że brak retiny razi jak się ma nos w ekranie. Na pewnej odległości nie ma różnicy. Oko ludzkie jest niezłym i skomplikowany mechanizmem, ale bardzo łatwo oszukać. 

A teraz jest ciśnienie na 4K które i tak jest przejściowe, bo celują w 8k. No ale wracając do 4k, to tam żeby widzieć różnice miedzy 4k, a fullhd, to trzeba siedzieć bliżej TV. 

:rolleyes:

I beka na to wszystko, bo czytając pełno tematów o tym jak większość siedzi na kablu- oszczędzają baterie, to kupują ultramobilnego maca 12 cali  :lol:  A 3/4 i tak używa w domu.

Air to aktualnie bdb konstrukcja, sprawdzona, poprawiona w wielu miejscach (zawiasy) i do tego do czego jest ten komp nadaję się wyśmienicie. 

Ma port ubs, slot na SD i kosztuję prawie połowę 12 calowego.

Zgaduję: Masz Aira?

Miałem Aira do końca 2014 roku, zmieniłem na rMBP. Różnica w ekranie była kolosalna. To naprawdę widać gołym okiem. Wystarczy przejść się do iSpot. Uważam, że Air to archaiczna konstrukcja, która czeka na update (nie wiem, czy się doczeka).

#1049 kukus11

kukus11
  • 143 posts

Posted 21 September 2016 - 18:13

Nie no retina bije na głowę ten wyświetlacz w Air. 

#1050 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 September 2016 - 19:42

Zgaduję: Masz Aira?

Miałem Aira do końca 2014 roku, zmieniłem na rMBP. Różnica w ekranie była kolosalna. To naprawdę widać gołym okiem. Wystarczy przejść się do iSpot. Uważam, że Air to archaiczna konstrukcja, która czeka na update (nie wiem, czy się doczeka).

Miałem rMBP2015 i wymieniłem na Aira :) 

Zmierzam ku 12. 

Bawią mnie te posty nt Aira, nie ma 50 lat różnicy. 

Ten ekran w Airze jest ok i nie róbmy z tego ekranu czegoś upośledzonego. 

• tka11 likes this

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users