Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[bitmapa] PNG gubi swoja tabele kolorow

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 11:19

Witam, Mam problem, robie sobie stronke www i szablonik ma gotowe pliki png. chcialbym sobie je pozmieniac i dodac np tekst. Jednak w PS nie mam mozliwosci bo plik jest w trybie indexed color. Zmieniam wiec na RGB dodaje text i ponownie zapisuje jako PNG z indexacja kolorow. Jednak odcienie szarosci sie zmieniaja i plik rozni sie kolorem od reszty plikow. Postanowilem w zmienionym pliku wczytac tablice koloru z pliku orginalnego ale to tez nie pomoglo. jak zrobic aby PS nie zmienial kolorystyki? Zapis w jpg tez nie pomaga. Prosze o pomoc.

#2 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 03 grudnia 2007 - 11:23

jak zrobic aby PS nie zmienial kolorystyki?

wg mnie : nie konwertować do RGB, nauczyć sie pracować na stałej palecie kolorów.
ewentualnie znajdź sobie jakiś dobry program do remapowania palety.

#3 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 11:28

Spoko, mam dostep tylko do PS. Jednak nie moge okupowac kompa z PS w nieskonczonosc i kombinowac. Nie jestem specjalista od grafiki, wiec nie wiem jak to zrobic o czym piszesz :-) Mozesz mi podpowiedziec jak dodac tekst do pliku zapisanego w indexed color w PS? Mi sie nie udalo bez konwersji do innego trybu. A jaki polecasz program do remaowania palety? Koniecznie freeware bo nie chcialbym placic za cos co chce wykonac jednorazowo.

#4 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2007 - 12:27

Generalnie można spróbować otworzyć jako indexed color, zapisać paletę do pliku, skonwertować obrazek do RGB i robić co tam się chce po czym wczytać paletę i zapisać jako indexed color...

#5 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 14:58

Niestety to nie pomaga.

---- Dodano 04-12-2007 o godzinie 01:23 ----
Nikt, nie zna inne rozwiazania problemu? Moze jest jakis program, ktory radzi sobie z plikami png.

#6 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 06 grudnia 2007 - 07:20

Generalnie można spróbować otworzyć jako indexed color, zapisać paletę do pliku, skonwertować obrazek do RGB i robić co tam się chce po czym wczytać paletę i zapisać jako indexed color...

Dokładnie tak, sprawdziłem i to działa.
Ja takie rzeczy robiłem na Amidze,Personal Paintem i nadal uważam że do tego jest najlepszy :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych