Witam,
Mam problem, robie sobie stronke www i szablonik ma gotowe pliki png. chcialbym sobie je pozmieniac i dodac np tekst. Jednak w PS nie mam mozliwosci bo plik jest w trybie indexed color. Zmieniam wiec na RGB dodaje text i ponownie zapisuje jako PNG z indexacja kolorow. Jednak odcienie szarosci sie zmieniaja i plik rozni sie kolorem od reszty plikow.
Postanowilem w zmienionym pliku wczytac tablice koloru z pliku orginalnego ale to tez nie pomoglo.
jak zrobic aby PS nie zmienial kolorystyki? Zapis w jpg tez nie pomaga.
Prosze o pomoc.

[bitmapa] PNG gubi swoja tabele kolorow
Rozpoczęty przez
Adams
, 03 gru 2007 11:19
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 grudnia 2007 - 11:19
Napisano 03 grudnia 2007 - 11:23
wg mnie : nie konwertować do RGB, nauczyć sie pracować na stałej palecie kolorów.jak zrobic aby PS nie zmienial kolorystyki?
ewentualnie znajdź sobie jakiś dobry program do remapowania palety.
Napisano 03 grudnia 2007 - 11:28
Spoko, mam dostep tylko do PS. Jednak nie moge okupowac kompa z PS w nieskonczonosc i kombinowac. Nie jestem specjalista od grafiki, wiec nie wiem jak to zrobic o czym piszesz :-) Mozesz mi podpowiedziec jak dodac tekst do pliku zapisanego w indexed color w PS?
Mi sie nie udalo bez konwersji do innego trybu.
A jaki polecasz program do remaowania palety? Koniecznie freeware bo nie chcialbym placic za cos co chce wykonac jednorazowo.
Napisano 03 grudnia 2007 - 12:27
Generalnie można spróbować otworzyć jako indexed color, zapisać paletę do pliku, skonwertować obrazek do RGB i robić co tam się chce po czym wczytać paletę i zapisać jako indexed color...
Napisano 03 grudnia 2007 - 14:58
Niestety to nie pomaga.
---- Dodano 04-12-2007 o godzinie 01:23 ----
Nikt, nie zna inne rozwiazania problemu? Moze jest jakis program, ktory radzi sobie z plikami png.
---- Dodano 04-12-2007 o godzinie 01:23 ----
Nikt, nie zna inne rozwiazania problemu? Moze jest jakis program, ktory radzi sobie z plikami png.
Napisano 06 grudnia 2007 - 07:20
Generalnie można spróbować otworzyć jako indexed color, zapisać paletę do pliku, skonwertować obrazek do RGB i robić co tam się chce po czym wczytać paletę i zapisać jako indexed color...
Dokładnie tak, sprawdziłem i to działa.
Ja takie rzeczy robiłem na Amidze,Personal Paintem i nadal uważam że do tego jest najlepszy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych