Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie chce iCloud! ale sie nie da?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacBartek

MacBartek
  • 49 postów

Napisano 06 marca 2015 - 21:52

Witam,

Poniżej pozwalam sobie zamieścić opis problemu z jakim się zmagam w usłudze iCloud:

Bardziej z ciekawości niż z konieczności skonfigurowałem usługę iCloud. W Preferencje Systemowe>iCloud mam zaznaczone wszystko oprócz „Mail”, „Notatki” i „Zdalnie na moim Macu”. Problem polega na tym że jak chciałem wylogować się z iCloud to pojawiały mi się komentarze np  (jeśli przestaniesz używać iCloud dla Kalendarzy kalendarze przechowywane na iCloud zostaną usunięte z tego Maca + 2 opcje do wyboru: 1. Anuluj / 2.Usuń z Maca). Kiedy raz zdecydowałem się wcisnąć „Usuń z Maca” w ad do kalendarza mój kalendarz na Macu zniknął całkowicie. Po ponownym uruchomieniu kalendarza w iCloud wszystko wróciło, ale pojawiły się dwa dodatkowe kalendarze: Home i Work. Chciałbym całkowicie zrezygnować z korzystania z usługi iCloud ale nie tracąc niczego w swoim Macu – czy to jest możliwe?

PS. Dodatkowo wiesza mi się Mac gdy próbuje anulować komunikaty pojawiające mi się przy odhaczaniu poszczególnych elementów iCloud

dziekuje

#2 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 marca 2015 - 22:11

Kalendarz możesz prowadzić lokalnie bez syncu z icloud, możesz podpiąć kalendarze np z gmail, albo postawić sobie gdzieś sieciowy kalendarz na jakimś serwerze.

Najlepiej mieć jakiś sieciowy jednak bo łatwiej nim zarządzać z wielu urządzeń. Nie wiem czy do kalendarza icloud jest dostęp z urządzeń obcych apple, jak nie to też bym nie uzywał, zawsze może się trafić ochota na nieaplowy tablet, laptop czy coś.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#3 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 06 marca 2015 - 22:56

Witam,

Poniżej pozwalam sobie zamieścić opis problemu z jakim się zmagam w usłudze iCloud:

Bardziej z ciekawości niż z konieczności skonfigurowałem usługę iCloud. W Preferencje Systemowe>iCloud mam zaznaczone wszystko oprócz „Mail”, „Notatki” i „Zdalnie na moim Macu”. Problem polega na tym że jak chciałem wylogować się z iCloud to pojawiały mi się komentarze np  (jeśli przestaniesz używać iCloud dla Kalendarzy kalendarze przechowywane na iCloud zostaną usunięte z tego Maca + 2 opcje do wyboru: 1. Anuluj / 2.Usuń z Maca). Kiedy raz zdecydowałem się wcisnąć „Usuń z Maca” w ad do kalendarza mój kalendarz na Macu zniknął całkowicie. Po ponownym uruchomieniu kalendarza w iCloud wszystko wróciło, ale pojawiły się dwa dodatkowe kalendarze: Home i Work. Chciałbym całkowicie zrezygnować z korzystania z usługi iCloud ale nie tracąc niczego w swoim Macu – czy to jest możliwe?

PS. Dodatkowo wiesza mi się Mac gdy próbuje anulować komunikaty pojawiające mi się przy odhaczaniu poszczególnych elementów iCloud

dziekuje

Wyłącz chwilowo w iCloud synchronizację Kalendarzy. Następnie otwórz aplikację Kalendarz i wybierz z Menu Plik > Nowy Kalendarz. Zostanie utworzony kalendarz bez nazwy w sekcji Na Moim Macu. Włącz ponownie synchronizację. No i teraz niestety musisz sobie poprzeciągać wydarzenia z kalendarza iCloud na ikonę kalendarza w sekcji Na Moim Maku. Inaczej ja nie umiem, może się da skopiować cały kalendarz, ale ja nie wiem jak, zresztą ja mam tam trzy wydarzenia/przypomnienia na krzyż to mi nie zależy.

#4 MacBartek

MacBartek
  • 49 postów

Napisano 06 marca 2015 - 23:42

próbowałem jeszcze zrobić w ten sposób, że w menu Kalendarz zrobiłem eksport kalendarza i wyłączyłem opcje kalendarz w iCloud wciskając opcję"Usuń z Maca". Faktycznie kalendarz zniknął cały po czym zaimportowałem plik do czystego kalendarza ALE tutaj niestety nie było wszystkich wydarzeń (nie wiem czemu) i musiałem ponownie uruchomić iCloud i wszystko wróciło

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych