Użytkowałem A1181 i miałem nawet do niego zakupioną oryginalną płytę Snow Leopard - działał bardzo dobrze. Niestety największym problemem był brak dalszego wsparcia dla systemu przez Apple i aplikacje, co przejawiało się przede wszystkim belkami informacyjnymi w przeglądarce "Ta wersja systemu nie jest już dłużej wspierana" itd. Chciałem zainstalować iZip do archiwów .ZIP/.RAR, to analogiczna sytuacja - aplikacja nie jest obsługiwana przez Snow Leopard.
Zrobiłem aktualizacje do Lion (na A1181) i część problemów zniknęła - belki z przeglądarki, niektóre programy zaczęły działać, ogólnie rewelacji nie było ale już lepszy ten krok bliżej cywilizacji niż zamykanie się w przeszłości - do czego notabene zmusza nasz polityka koncernu Apple. Chcesz mieć nowe wersje - kup najnowszy komputer.
Co prawda rozwiązaniem jest jeszcze jedna opcja - szukanie w Internecie aplikacji z daty wydania wcześniejszej aniżeli najnowsze - czyli zamiast odwiedzać stronę producenta i ściągać na dysk plik instalacyjny najnowszej wersji (która od razu wiadomo, że nam się wcale nie zainstaluje) musimy śmigać po stronach, gdzie kilka lat wcześniej opublikowano którąż z wtedy-aktualnych, wersji. Jest to zawsze jakieś rozwiązanie :-)
Lion na A1181 chodził płynnie, chociaż wiadomo - zalecano dołożenie RAMu (ja miałem wtedy 2x1GB) więc polecam instalację i rozbudowę pamięci.
Dobrym pomysłem jest również zmiana dysku twardego na SSD - naprawdę przyśpiesza to pracę komputera - musiałbyś się tylko dowiedzieć jaki byłby dla Ciebie najodpowiedniejszy.