Witam, wczoraj odebrałem swojego iMaca z naprawy, nie wyświetlał od kompletnie nic na swoim monitorze, zapłaciłem jakoś 700zł i wszystko działa. Ale jak wszedłem uśmiechnięty do serwisu odebrać maczka to uśmiechnięta pani do mnie mówi "czy wie pan że na pańskim ekranie są takie jakby smugi". Normalnie aż mnie w krzesło wbiło, nie wiem czy to wina tego że wcześniej się popsuł czy może w serwisie mi matrycę podmienili. Czytałem trochę na necie na ten temat i że to dosyć popularny problem jednak nikt nie ma dokładnie tego samego co ja. Większość ludzi na necie ma jakby całe pół ekranu zaciemnione (), a ja mam wyraźne plamki (dodaje zdjęcie, specjalnie zdjąłem przednia szybę żeby było lepiej widać).
I teraz pytanie, czy mogę to sam jakoś spróbować naprawić, czy nie ma wyjścia i muszę kupić "nową" (używaną) matrycę na allegro?

iMac 21,5 (mid 2010) - Plamy na matrycy
Posted 03 March 2015 - 11:47
Posted 03 March 2015 - 12:00
Gość ma problem z podświetlaniem, a u Ciebie widać kurz (częsty przypadek) lub przegrzanie białej warstwy w matrycy, która od ciepła żółknie (serwisanci ogłaszający sie na forum na pewno bardziej fachowo Ci to opiszą).
Są filmiki na Youtube jak rozkleja się matrycę i czyści z kurzu lecz chyba lepiej poszukać kogoś kto robi to profesjonalnie.
Posted 03 March 2015 - 12:08
Te plamy to kurz wewnątrz matrycy. My to czyścimy w iMacach 21,5" oraz 27". Sam lepiej się za to nie bierz.
Poza tym te plamy nie mogły się od tak pojawić, to długotrwały proces. Wcześniej przed oddaniem do serwisu tych plam nie było?
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Posted 03 March 2015 - 16:48
Dobra dzięki bardzo znalazłem taki filmik i spróbuje sam to jakoś ogarnąć
[CIACH]
Do pytań o pamięci jest specjalny temat.
Posted 03 March 2015 - 21:02
Uwielbiam takie filmiki Szkoda że gość nie pokazał na końcu ile kurzu ma za matrycą
Pogwarancyjny serwis urządzeń Apple - naprawa Macbook, iMac, iPhone, iPad itp.
kom: 605-660-548, tel: (12) 444 14 99, ul. Wybickiego 17/3, 31-302 Kraków
www.serwisapple.pl
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users