Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

format dysku przenośnego WD na fat32 - jaki czas?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 anmi_123

anmi_123
  • 1 postów

Napisano 28 lutego 2015 - 18:08

Witam, mam problem ze zbyt długim szacowanym czasem formatowania dysku zewnętrznego WD My Passport. Dysk jest całkowicie nowy i chciałam sformatować go na swój komputer - stary MacBook Pro z 2008 roku, do systemu fat 32. Zrobiłam to tak jak zalecane jest na forach, przez narzędzie dyskowe zaznaczając pożadany format MS-DOS (FAT), a w opcjach zabezpieczeń "wypełnij zerami" (zero out data). Przy pierwszym kliknięciu "wymaż" wyskoczyło okno z informacją, że "nie można odblokować dysku", ale przy drugim klknięciu sie udało i po chwili pojawił się pasek pokazujący postęp w formatowaniu dysku, jednak licznik z boku ocenia czas formatowania na 9h (!!!) Podejrzewam, że czas może być tak długi z powodu tego, że mam zepsuty dysk wewnętrzny (komputer działa, ale w diagnostyce dysku pojawia się informacja, że dysk wymaga naprawy). Czy możecie pomóc? Jaka może być przyczyna tak długiego czasu formatowania i czy oznacza to, że coś poszło nie tak?

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 lutego 2015 - 22:11

Tyle trwa formatowanie, bo wybrałaś zapisywanie zerami. W ogóle po co włączasz zapisywanie zerami, chcesz skasować z niego jakieś poufne dane?

Jeśli dysk jest nowy to wystarczy zwykłe formatowanie bez wypełniania powierzchni zerami, wtedy trwa to 15 sekund.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych