Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 [7.1.2] - utknął w bezdennej otchłani Recovery Mode

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 pupin

pupin
  • 4 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 17:18

Witam! 
Rozpocznę od tego, że przejrzałem zarówno to forum jak i kilka innych, o poza forami - jutube i inne ifixy, jednak żadne rozwiązanie nie okazało się być pomocne.
Mój problem rozpoczął się od tego, że potrzebowałem wprowadzić swojego iP4 (nie był po jailbreaku!) w DFU mode. Jako, że mój power button od dłuższego czasu nie działa - skusiłem się by zrobić to za pomocą redsn0w (zastosowałem się do tej instrukcji http://www.iphonehacks.com/2012/07/put-iphone-ipad-ipod-touch-in-dfu-mode-with-broken-home-power-button.html), wszystko przebiegało sprawnie aż w trakcie wprowadzania iP w DFU - wyrzuciło mi błąd 37, wkurzyłem się ale byłem pewny, że telefon zaraz powróci do żywych. Czekałem i czekałem, aż wszedłem w opcje redsn0w i kliknąłem "Recovery fix" (albo Pwned DFU - niestety nie pamiętam dokładnie). Ekran zrobił się czarny i każda próba podłączenia go do iTunesa kończyła się błędem 21, więc zacząłem mu przeciwdziałać, zanim zdążyłem się z nim rozprawić - błąd przeistoczył się w 3194. Z tym również nei mogłem sobie poradzić, wiec postanowiłem zmienić taktykę i spróbować wyprowadzić go z Recovery Mode, przecyztałem o tinyumbrelli i zastosowałem komendę "Fix Recovery": ekran zrobił się biały i pojawiły się na nim napisy. Po tym zabiegu zaczął mnei nękać błąd 4014, a czytając co piszą o nim na forach opadły mi ręce.
Przed chwilą odpaliłem redsn0w i zauważyłem, że tym razem iP4 jest w DFU mode - sprobowałem jailbreaka, ale wywalił jakiś błąd, podpiąłem do iTunesa i wywalił błąd 11, ale o nim wrócił znów recovery mode i błąd 3194... czy ktoś miałby jakiś pomysł jak i czy w ogóle można mi pomóc?

#2 marooo

marooo
  • 628 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lutego 2015 - 18:24

Błąd 3194 - czyżbyś próbował wgrać jakiś inny iOS niż 7.1.2?

#3 pupin

pupin
  • 4 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 19:17

Zdecydowanie nie - żadnego downgrade-u nie próbowałem.
Utknąłem teraz w DFU, próbowałem jakoś wybudzić go z tego stanu, ale żaden program, którego użyłem nie okazał się pomocny. Zacząłem się starać zrobić jailbreake poprzez redsn0w, ale odrzuca każdą wersję 7.1.2 jaką ściągnę tłumacząc się, że "nie jest obsługiwana przez tą wersję programu" (próbowałem najnowszej i kilka wersji wstecz)

#4 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 24 lutego 2015 - 10:04

Mysle, ze najlepszym rozwiazaniem, w pierwszej kolejnosci bedzie naprawa przycisku Power/Sleep. Z opisu wynika, ze nachrzaniłeś wszelkimi dostępnymi metodami a rozwiazaniem Twojego problemu moze byc najprostsze na swiecie wprowadzenie telefonu w tryb recovery lub DFU w "klasyczny" sposob i odtworzenie softu. A do jednej i drugiej metody potrzebny jest sprawny przycisk Power/Sleep.

Ja kiedys uwaliłem swojego iPhona po "klasycznej" probie wprowadzenia w DFU. Na szczescie, ze wzgledu na sprawne przyciski udalo mi sie uczynic tak, ze iTunes w koncu go zobaczyl i odtworzyl oprogramowanie. Udalo mi sie to po kilku probach. Nie mniej jednak wiedzialem, ze robie to poprawnie, majac 2 przyciski do dyspozycji. Bylem pewien, ze telefon jest wprowadzany do DFU poprawnie, bez jakis sotwareowych sztuczek.

Użytkownik radzion edytował ten post 24 lutego 2015 - 10:05

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 lutego 2015 - 12:53

Podłącz go do innego komputera innym przewodem i spróbuj na nim odtworzyć oprogramowanie. To na początek.

Jeśli nie zadziała to trzeba podmienić taśmę przycisku power, zrobić mu normalne DFU i spróbować ponownie.

Rozumiem, że telefon działał normalnie, ale Ty zacząłeś kombinować z softem i to go doprowadziło do takiego stanu?

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 pupin

pupin
  • 4 postów

Napisano 25 lutego 2015 - 10:16

Próbowałem podłączać do innego komputera i wywaliło mi błąd 2005, co do naprawy przycisku to na razie szczerze nie mam na to siły i nie wiem czy jest sens bym wkładał pieniądze w staroć. Spróbowałbym tym jailbreakiem, ale jak wspomniałem redsn0w na soft 7.1.2 (nawet z ich własnej strony) reaguję, że nie jest obsługiwany, inne programy pokroju sn0wbreeze wymiękają przy 7.0. Czy moglibyście mi coś doradzić w tej kwestii? W internetach zapytanie to w odpowiedzi dostaję Pangu, które niestety (albo stety) wykonuje się na odpalonym telefonie...

Chciałem również podziękować za zainteresowanie Panowie

#7 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 lutego 2015 - 10:20

My radzimy naprawę przycisku, DFU i odtworzenie w iTunes.

Jeśli Ty wolisz to robić po swojemu to próbuj dalej szukać jakiegoś cudownego programu ale tutaj podpowiem, że taki nie istnieje.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych