Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wirus na iPhone ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Meg1108

Meg1108
  • 1 postów

Napisano 21 lutego 2015 - 13:02

Witam. Dzis otwierając przeglądarkę dostałam info o wirusie , ze moj iPhone zawiera 13 wirusów , które spowodują uszkodzenie karty sim. Na końcu jest info kliknij i usuń wirusy. Pierwszy raz z czymś takim sie spotykam. Podejrzewam ze to kolejny przekręt . Czy ktoś miał taki problem ?? Z góry dziekuje za odp

#2 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 21 lutego 2015 - 13:08

Sam sobie odpowiedziales, bo to jest to co podejzewasz ;)

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#3 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 21 lutego 2015 - 14:50

myślałem, że juz nie ma osób, które w to wierzą a jednak.. dla potomnych - nie, nie masz wirusów; nie, nie wygrałaś ipada; nie, nie jesteś pierwsza na stronie; nie, nie przyspieszysz swojego kompa ściągnietymi dopalaczami z sieci :) uff mam nadzieję, że pomogłem
  • cronopioverde, marooo i iFan2000 lubią to

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#4 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 postów

Napisano 21 lutego 2015 - 16:14

gdyby to było na androidzie to można by było wpaść w lekką panikę... ;)

#5 JozekRC

JozekRC
  • 19 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 19:27

a jeżeli u mnie po otwarciu jakiejkolwiek przeglądarki i wpisaniu adresu dowolnej strony, po paru sekundach lawinowo następuje kilka przekierowań i otwierają się dziwne strony to oznacza to wirusa? nie ma różnicy do jakiej sieci wi-fi jestem podłączony, czy też podczas używania sieci komórkowej. hm?

#6 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 20:18

najpierw odpowiedz na pytanie: co mogło to spowodować.. po jakich stronach ja chodze. a potem podłącz do itunes i zrób restore bez kopii (wcześniej ją zróB) i sprawdz czy ten problem zostanie rozwiązany

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#7 JozekRC

JozekRC
  • 19 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 20:31

oczywiscie juz zrobilem restore - problem istnieje dalej

#8 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 21:39

Wszystko zależy na jakie strony wchodzisz, pamiętaj, że tu adblocka nie ma...

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#9 JozekRC

JozekRC
  • 19 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 22:19

zatem, wchodziłem na różne strony i pewnie stąd pojawił się problem, jednak teraz wywala reklamy podczas wejścia na jakąkolwiek zwyczajną stronę typu wp.pl lub allegro.pl , a więc jak pozbyć się problemu?

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 22:36

Ehhh... kolejny szuka nie tam gdzie trzeba. Masz zhackowany router, zrestartuj do ustawień fabrycznych, zaktualizuj firmware skonfiguruj na nowo. Koniec problemu. Na przyszłość dbaj o to, aby nawet routery były zaktualizowane.

A na przyszłość wystarczy szukajka, bo już chyba z 4 raz piszę to samo...

• marooo lubi to
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#11 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 22:36

Jesli korzystasz z safari to niezbyt ci bede mogl pomoc, bo osobiscie korzystam z wiekszosci apek firm 3-cich. W tym przypadku jest to akurat Opera Mini.

Nie pomagam na PW

#12 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 22:41

a jeżeli u mnie po otwarciu jakiejkolwiek przeglądarki i wpisaniu adresu dowolnej strony, po paru sekundach lawinowo następuje kilka przekierowań i otwierają się dziwne strony to oznacza to wirusa? nie ma różnicy do jakiej sieci wi-fi jestem podłączony, czy też podczas używania sieci komórkowej. hm?

Nie oznacza to wirusa, ale może oznaczać jailbreaka. Robiłeś? Jesteś pierwszym właścicielem telefonu?

A procedura restore’a jak u Ciebie wyglądała? Tak nie z ciekawości, a po to, żeby więcej danych wyjściowych uzyskać, zanim ktoś będzie mógł Ci pomóc.

A @Meg1108 nic nie klikaj i ignoruj takie informacje, chyba że też masz jailbreaka, wtedy nie wiem, bo nigdy nie miałem i nie zamierzam.

A właśnie… – dzięki OleYek, bo mnie zaćma chwilowa dopadła – jest jeszcze sprawa routera, chociaż po poście #5 nadal śmiem śmiale podejrzewać jailbreak.

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 23 lutego 2015 - 22:46

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#13 JozekRC

JozekRC
  • 19 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 22:47

nie mam jailbreaka, pisałem, że sytuacja ma miejsce przy korzystaniu z mojego rutera, z innych ruterów oraz poprzez sieć komórkową więc o jakim resecie mówicie? również pisałem, że problem nie tyczy się tylko safari ale też np google chrome lub mercury.

restore procedura - archiwizowałem telefon, odtworzyłem, potem synchronizowałem z kopią zapasową stworzoną chwilę wcześniej.

Użytkownik JozekRC edytował ten post 23 lutego 2015 - 22:49

#14 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 22:49

więc o jakim resecie mówicie?

A procedura restore’a jak u Ciebie wyglądała? Tak nie z ciekawości, a po to, żeby więcej danych wyjściowych uzyskać, zanim ktoś będzie mógł Ci pomóc.

O to pytałem. :)

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.

#15 JozekRC

JozekRC
  • 19 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 22:51

restore procedura - archiwizowałem telefon, odtworzyłem, potem synchronizowałem z kopią zapasową stworzoną chwilę wcześniej.

#16 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 22:52

najpierw odpowiedz na pytanie: co mogło to spowodować.. po jakich stronach ja chodze. a potem podłącz do itunes i zrób restore bez kopii (wcześniej ją zró B) i sprawdz czy ten problem zostanie rozwiązany

Pozwolę sobie zacytować współforumowicza. Sprawdź bez przywracania kopii najpierw (czyli jako nowy iPhone). Jeśli nie będzie tam występowała omawiana w temacie dolegliwość, spróbuj przywrócić kopię. Po jej przywróceniu znów potestuj. Taka droga eliminacji…

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 23 lutego 2015 - 22:55

#17 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 23:03

A właśnie… – dzięki OleYek, bo mnie zaćma chwilowa dopadła – jest jeszcze sprawa routera, chociaż po poście #5 nadal śmiem śmiale podejrzewać jailbreak.

Faktycznie, post piąty (przegapiłem go) wskazuje jakiś syf po JB.

#18 JozekRC

JozekRC
  • 19 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 23:09

po odtworzeniu i skonfigurowaniu jako nowy iphone, problem istnieje dalej, nic się nie zmieniło. JAILBREAKA NIE MA I NIGDY NIE BYŁO, NA 100%.

p.s. co ciekawe, ten sam problem czasem pojawia się na moim PC.

Użytkownik JozekRC edytował ten post 23 lutego 2015 - 23:49

#19 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 23:55

No to wraca opcja z routerem...

#20 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 23:57

Zatem sprawdź PC albo odtwórz telefon bez używania iTunes na PC; odtwórz OTE na połączeniu z innym routerem. Jak wspomniałem chyba już poprzednio – drogą eliminacji dochodzi się do właściwej przyczyny. „A nuż tam tkwi harpun?” – wybaczcie poślednią metaforę.

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 23 lutego 2015 - 23:59

#21 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 24 lutego 2015 - 10:28

Ehhh... kolejny szuka nie tam gdzie trzeba. Masz zhackowany router, zrestartuj do ustawień fabrycznych, zaktualizuj firmware skonfiguruj na nowo. Koniec problemu. Na przyszłość dbaj o to, aby nawet routery były zaktualizowane.

A na przyszłość wystarczy szukajka, bo już chyba z 4 raz piszę to samo...

Dokladnie tak jak pisze Oleyek. Tam bym szukal problemu. Oprocz tego co napisane powyzej, bardzo waznym elementem po zresetowaniu routera do ustawien fabrycznych i jego aktualizacji jest ZMIANA hasla administratora.

Jesli tego nie zrobisz to problem powroci. Jesli w okolicy masz dowcipnisiow to wpieprzą Ci sie znow do routera i zrobia Ci przekierowanie. Domyslne hasla dostepu do administracji routerow mozna znalezc w necie, dlatego ktos latwo Ci moze wszystko pozmieniac.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#22 JozekRC

JozekRC
  • 19 postów

Napisano 24 lutego 2015 - 13:42

rozumiem Wasz tok myślenia odnośnie mojego rutera, tylko czy to normalne, że przy podłączeniu do innej sieci przekierowanie istnieje nadal?

#23 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 lutego 2015 - 13:50

Co rozumiesz za inną sieć, setki miliony routerów na całym świecie padło ofiarami ataków, na forum mieliśmy już kilka przypadków. Zrób najpierw to co mówimy, bo nie ma jako takich wirusów na iPhone, tym bardziej po restore.

#24 JozekRC

JozekRC
  • 19 postów

Napisano 24 lutego 2015 - 14:06

inna sieć - u kolegi np, lub przy korzystaniu z sieci komórkowej LTE.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych