Witam Wszystkich,

Iphone 5 - Nie działające przyciski (home,power) po wymianie baterii
Napisano 20 lutego 2015 - 09:02
Napisano 20 lutego 2015 - 09:26
A taśma jest cała? Bo może taśma tylko jest przerwana? Ale skoro piszesz, że na płycie brakuje elementów to znaczy, że to nie wina samej taśmy.
My naprawiamy takie uszkodzenia.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 20 lutego 2015 - 09:49
A taśma jest cała? Bo może taśma tylko jest przerwana? Ale skoro piszesz, że na płycie brakuje elementów to znaczy, że to nie wina samej taśmy.
My naprawiamy takie uszkodzenia.
Tak, taśma jest cała, na początku właśnie myślałem, że podczas wymiany uszkodziłem taśmę, ale okazało się, że nie działa także przycisk Home, który jest w zupełnie innym miejscu, więc zacząłem szukać podobnych przypadków w internecie. Okazało się, ze to dość standardowy problem wynikający z tego, że przy odklejaniu baterii lubi ona się wypierać akurat wlaśnie o te elementy i je odrywać...
Wygląda to dokładnie tak jak na tym obrazku https://d3nevzfk7ii3be.cloudfront.net/igi/AAApM4hyQSZGJNlP.huge
U mnie odpadły dwa elementy: U3 i DZ101_rf.
Jaki byłby koszt (i czas) naprawy tego uszkodzenia (wiem, że może być to uzależnione od konkretnego przypadku, ale tak +/-) ?
Dziękuję i pozdrawiam,
Paweł
Użytkownik Pawlok edytował ten post 20 lutego 2015 - 09:54
Napisano 20 lutego 2015 - 10:06
Okazało się, ze to dość standardowy problem wynikający z tego, że przy odklejaniu baterii lubi ona się wypierać akurat wlaśnie o te elementy i je odrywać...
To nie jest standardowy przypadek. My wymieniliśmy pewnie z 200 baterii w 5/5S i nigdy nikomu nic się nie uszkodziło. Ty uwaliłeś sobie płytę bo pewnie podważałeś baterię za płytę, a nie za obudowę.
Koszt naprawy płyty zależny jest od strat na niej ale serwis na pewno weźmie za to z 200-400 złotych.
Napisano 20 lutego 2015 - 10:41
To nie jest standardowy przypadek. My wymieniliśmy pewnie z 200 baterii w 5/5S i nigdy nikomu nic się nie uszkodziło. Ty uwaliłeś sobie płytę bo pewnie podważałeś baterię za płytę, a nie za obudowę.
Koszt naprawy płyty zależny jest od strat na niej ale serwis na pewno weźmie za to z 200-400 złotych.
Właśnie podważałem za obudowę, wymieniałem baterię również w iphonie żony w ten sam sposób i nic się nie stało. Ale na pewno musiałem zrobić coś źle - wcale nie kwestionuje tego, że dałem ciała. Po prostu wolałbym się nad sobą nie użalać tylko znaleźć rozwiązanie
A co do standardowości problemu... Patrząc na ilość wątków na forum www.ifixit.com to jest to jednak dość znany przypadek. Google zwraca ponad 150 tysięcy wyników pod hasłem "iphone pry battery damage". Ludzie ogłaszający, że naprawiają takie uszkodzenia piszą, że naprawili już setki tych uszkodzeń. Widocznie jest to problem bardziej powszechny tam, gdzie użytkowników iphonów jest więcej... I może u nas rzadziej ludzie się do tego zabierają sami (na szczęście).
Abstrahując od powyższego... czy ktoś może spotkał sie z podobnym problemem albo może polecić serwis w okolicy warszawy z doświadczeniem w temacie podobnych napraw?
Pozdr,
Paweł
Napisano 25 lutego 2015 - 08:26
Macbook Pro 13" Early 2015 - OnePlus X - iPod Nano 5Gen - Galaxy Tab 4
Napisano 26 lutego 2015 - 23:03
Ja rownież mam takiego iPhone, jednak sam go nie uszkodziłem a zakupiłem uszkodzonego w Niemczech. Tutaj rownież często występuje ten problem, serwis z Berlina bierze za wymianę 85 euro już z wysyłka zwrotna, jedyne czego sie obawiam, co jeśli i to nie pomoże?
Większość serwisów robi płatną lub bezpłatną (zależnie od konkretnego serwisu) diagnostykę przed naprawą. W ramach takiej diagnostyki powinni ustalić co jest do naprawienia i jaki będzie koszt. Może zadzwoń/przejdź się najpierw do jakiegoś serwisu w swoim mieście - być może Ci doradzą...
Pozdr,
Paweł
Napisano 27 lutego 2015 - 11:38
My robimy bezpłatną wycenę naprawy, a dokładną listę wymienionych rzeczy przedstawiamy po naprawie. W takim przypadku trzeba zwyczajnie przyjąć, że do naprawy jest płyta główna, nie ma co zagłębiać się w szczegóły.
Napisano 20 lipca 2015 - 20:57
witam, ile czasu zajmie naprawa usterki o której mowa w temacie? gdzie trzeba wysłać iPhone?
Edit : Adres do macsupport masz w ich stopce. Wystarczy czytać....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych