Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

skradziony ipad

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 powier26

powier26
  • 9 posts

Posted 19 February 2015 - 19:12

mam pytanie, kupilem w sklepie ipada 2 i zanim zdazylem dotrzec do domu ktos mi sie wlamal do auta :/ z furu zniknol nowy, zapakowany sprzet wraz z reklamowka z ogolnoznanego sklepu rtv... hczy jest jakas opcja namierzenia 'mojego' ipada?? czy moge startowac po nowego?

#2 nodi32

nodi32
  • 588 posts
  • SkądRadom!

Posted 19 February 2015 - 19:24

Możesz startować po nowego. Jak go nie aktywowałeś to dałeś komuś ładny prezent. :)

#3 powier26

powier26
  • 9 posts

Posted 19 February 2015 - 19:32

Możesz startować po nowego. Jak go nie aktywowałeś to dałeś komuś ładny prezent. :)

no nie gadaj, kurde tak myslalem :/ mialem nadzieje ze sie myle... nawet faktura ktora na niego wziolem nic mi tu nie pomoze??

#4 nodi32

nodi32
  • 588 posts
  • SkądRadom!

Posted 19 February 2015 - 19:35

Masz na fakturze jakieś jego dane typu serial number? Zgłoś na policje ale i tak to nic nie da :) To iPad wifi?

#5 powier26

powier26
  • 9 posts

Posted 19 February 2015 - 19:40

Masz na fakturze jakieś jego dane typu serial number? Zgłoś na policje ale i tak to nic nie da :) To iPad wifi?

no mam serial no. same duże litery... tak to iPad 2 16 GB wi-fi

#6 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 19 February 2015 - 19:50

Jeśli masz fakturę to zgłoś na policję.

#7 powier26

powier26
  • 9 posts

Posted 19 February 2015 - 19:57

ale jest jakas szansa?? nawet jak ten ktos uruchomi go sobie i aktywuje na swoim koncie?? z tego co sie orientuje to tylko w przypadku jesli policja by go akurat kontrolowala i sprawdzila iPoda to bedzie widnial jako skradziony... a tak to chyba lipa

reasumujac, jesli go nie aktywowalem to moge sie w pompke pocalowac, nie namierze skubanca w zaden sposob, chyba ze bede mial farta i policja akurat go bedzie kontrolowala.... w co watpie hehe, tak jak nodi powiedzial, ktos ma fajny prezent, a mi zostaje wstawic szybe w aucie i koniec filmu

• nodi32 likes this

#8 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 19 February 2015 - 22:19

Szansa niewielka, ale byłbyś niemądry gdybyś tego jednak nie zgłosił na policję. Do tego wklej publicznie dane iPada tu na forum w dziale o skradzionym sprzęcie - jak ktoś będzie go próbował sprzedać i potencjalny kupiec będzie chciał sprawdzić nr seryjny urządzenia w Google to trafi do tego tematu. Możesz też napisać do Apple i opisać sytuację i przedstawić im dowód zakupu - być może zgodzą się go zablokować.

#9 powier26

powier26
  • 9 posts

Posted 19 February 2015 - 22:24

tak tez zrobie, czyli jest opcja ze apple zablokuje tego iPada?? a namierzyc go jakos nie moga??

#10 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 19 February 2015 - 22:26

tak tez zrobie, czyli jest opcja ze apple zablokuje tego iPada?? a namierzyc go jakos nie moga??

Jeżeli masz zablokowany iPad i przedstawisz im wiarygodny dowód zakupu to go odblokują - to wiem, bo widziałem na własne oczy. Dlatego myślę, że w drugą stronę też nie powinno być problemu.

Z namierzeniem to ciężko, bo tego bez prośby policji raczej nie zrobią, a nawet jeśli taką prośbę dostaną to iPady w wersji WIFI nie mają wbudowanego GPS.

#11 powier26

powier26
  • 9 posts

Posted 19 February 2015 - 22:32

Jeżeli masz zablokowany iPad i przedstawisz im wiarygodny dowód zakupu to go odblokują - to wiem, bo widziałem na własne oczy. Dlatego myślę, że w drugą stronę też nie powinno być problemu.

Z namierzeniem to ciężko, bo tego bez prośby policji raczej nie zrobią, a nawet jeśli taką prośbę dostaną to iPady w wersji WIFI nie mają wbudowanego GPS.

yhym, a powiedz mi jeszcze jak to jest z ta  funkcja znajdz mojegi iPada, iPhona, skoro nie ma wbudowanego GPS to w jaki sposob mozna wtedy znalezc zagubiony, skradziony produkt??

#12 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 20 February 2015 - 07:02

yhym, a powiedz mi jeszcze jak to jest z ta  funkcja znajdz mojegi iPada, iPhona, skoro nie ma wbudowanego GPS to w jaki sposob mozna wtedy znalezc zagubiony, skradziony produkt??

iPhony oraz iPady w wersji z modemem na kartę sim mają wbudowany GPS. A inne urządzenia (czyli np. ipad wifi) będą odnajdywane po lokalizacji sieci wifi - czyli nie do końca dokładnie i nie zawsze).

#13 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 20 February 2015 - 07:18

Szkoda czasu na policję. Nic kompletnie nie zrobią. Wiem z doświadczenia.

#14 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 20 February 2015 - 10:30

Szkoda czasu na policję. Nic kompletnie nie zrobią. Wiem z doświadczenia.

ja mam inne zdanie - odzyskali mi kIedyś telefon. Z ipadem trudniej, ale warto spróbować

#15 powier26

powier26
  • 9 posts

Posted 20 February 2015 - 13:20

no tak, ale skoro nie zdazylem go aktywowac to w jaki sposob bedzie wiadomo z jaka aktualnie siecia laczy sie moj iPad?? Przeciez nie znam danych osoby ktora mi go zaiwanila to nie bede wiedzial jakiego nicku szukac itp...

#16 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 20 February 2015 - 13:25

A jak by Ci ukradli auto to też byś nie zgłosił, bo nie było aktywowane? A zegarek albo portfel też trzeba gdzieś aktywować? Jakieś absurdalne pytania zadajesz.

Wybili Ci szybę, ukradli rzecz, masz numer seryjny tej rzeczy to możesz zgłosić kradzież odpowiednim służbom. Oczywiście nikt tego nie namierzy, ewentualnie może się znaleźć jeśli jakimś cudem wypłynie na aukcji albo policja skontroluje jakąś dziuplę.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#17 powier26

powier26
  • 9 posts

Posted 20 February 2015 - 13:39

A jak by Ci ukradli auto to też byś nie zgłosił, bo nie było aktywowane? A zegarek albo portfel też trzeba gdzieś aktywować? Jakieś absurdalne pytania zadajesz.

Wybili Ci szybę, ukradli rzecz, masz numer seryjny tej rzeczy to możesz zgłosić kradzież odpowiednim służbom. Oczywiście nikt tego nie namierzy, ewentualnie może się znaleźć jeśli jakimś cudem wypłynie na aukcji albo policja skontroluje jakąś dziuplę.

I wlasnie o to mi kolego chodzilo, czy ja mowilem ze nie zglosze? wiem ze zgloszenie to podstawa i rzecz naturalna, chcialem wiedziec czy jest opcja jakiegos namierzenia, bo w to ze sie znajdzie dzieki policji to watpie, trzeba miec farta w takim wypadku... nie ze zle szukaja, ale to poprostu igla w stogu siana, dziekuje za odpowiedz

#18 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 20 February 2015 - 13:43

Nie masz co nawet liczyć na znalezienie. To musiałby być cud. 

Ciężko namierzyć takie urządzenie to jak z samochodami, są kradzione i rozpływają się w powietrzu. Znajdują się tylko kiedy policja trafi na jakąś dziuplę. 

Z iPadem też tak może być. Zgłosić musisz, kupić nowy i czekać. Jeśli się znajdzie to Ci go oddadzą tam kiedyś. Może przecież tak być, że trafią na grupę złodziei i w jakimś mieszkaniu odnajdą skradzione fanty. Czasem słyszy się takie historie.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#19 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 20 February 2015 - 13:47

Nie masz co nawet liczyć na znalezienie. To musiałby być cud. 

Ciężko namierzyć takie urządzenie to jak z samochodami, są kradzione i rozpływają się w powietrzu. Znajdują się tylko kiedy policja trafi na jakąś dziuplę. 

Z iPadem też tak może być. Zgłosić musisz, kupić nowy i czekać. Jeśli się znajdzie to Ci go oddadzą tam kiedyś. Może przecież tak być, że trafią na grupę złodziei i w jakimś mieszkaniu odnajdą skradzione fanty. Czasem słyszy się takie historie.

Albo jeżeli podasz publicznie numer seryjny tego urządzenia to Google je zaindeksuje i jak ktoś będzie chciał kupić taki tablet od złodzieja to jak wpisze sobie nr seryjny w wyszukiwarce to trafi tutaj - tak też zdarzało się, że ktoś odzyskał sprzęt w ten sposób.

#20 powier26

powier26
  • 9 posts

Posted 20 February 2015 - 13:49

oki, dzieki bardzo za pomoc wszystkim

#21 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 20 February 2015 - 18:40

Albo jeżeli podasz publicznie numer seryjny tego urządzenia to Google je zaindeksuje i jak ktoś będzie chciał kupić taki tablet od złodzieja to jak wpisze sobie nr seryjny w wyszukiwarce to trafi tutaj - tak też zdarzało się, że ktoś odzyskał sprzęt w ten sposób.

To, że ktokolwiek sprawdza, to można między bajki włożyć. Na tyle ile różnych sprzętów sprzedałem tylko raz mnie ktoś zapytał, reszta brała w ciemno.

Najlepiej sprawdzać gumodrzewko i olx... Najszybciej tam wypłynie.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#22 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 24 February 2015 - 10:41

Ja tez sprzedalem wiele sprzetow Apple i chyba tylko w jednym przypadku ktos zapytal ale o numer IMEI.

Najwieksze przekręty ze sprzetem elektronicznym sa wlasnie na tablicy i gumtree. Tam tez bym pokusil sie o sprawdzenie. No chyba, ze zlodziej zachowa sprzet dla siebie.

Wydaje mi sie, ze szansa na jego znalezienie nie jest wieksza niz ta na wygranie w lotto. Niestety.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users