Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Połączenie dwóch domów siecią.

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Adrianns

Adrianns
  • 158 posts

Posted 18 February 2015 - 11:02

Witam, szukam jakiegoś sensownego rozwiązania, żeby połączyć dwa sąsiednie domy siecią. Odległość pomiędzy domami wynosi około 15-20m. Dom A posiada internet, natomiast dom B nie i chciałbym, zeby z jednego domu udostępnić internet na drugi. Myślałem nad zakupem dwóch lepszych routerów i połączenie domów bezprzewodowo, ale nie jestem pewny, czy nie bedzie wtedy za dużych strat i spadku jakości. Druga opcja to poprowadzenie kabla od jednego routera do drugiego. Macie jakieś pomysły? I jeśli kupować jakiś lepszy router to jaki?

#2 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 18 February 2015 - 11:05

20 czy nawet 40 metrów skretki to nie taki wydatek a kabel to kabel

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#3 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 18 February 2015 - 11:06

Zdecydowanie kabel.

#4 Adrianns

Adrianns
  • 158 posts

Posted 18 February 2015 - 11:13

Czytałem gdzieś jescze, zeby kupić kabel z ekranowaniem, szczerze mówiąc kompletnie sie na tym nie znam. Wystarczy tutaj jakiś zwyklak, czy kupić jakiś lepszy przy takiej odległości?

#5 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 18 February 2015 - 11:26

Oczywiście warto kupić porządny kabel z dobrym ekranowaniem, ale to zależy od warunków - na plus jest tutaj odległość, bo 20 metrów to dość blisko i jeżeli  na drodze pomiędzy tymi domami nie ma nic, co generowałoby zakłócenia elektromagnetyczne np. transformatorów albo innych "prądożernych" urządzeń to myślę, że możesz spróbować połączyć się zwykłym tanim kablem - może to być też rozwiązanie tymczasowe jeżeli nie masz pieniędzy na porządny kabel, chociaż szczerze mówiąc nie są one zbyt drogie, a porządny kabel ekranowany przeznaczony do użytku zewnętrznego da Ci spokój ducha, bo nic się nie będzie psuło ;)

#6 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 18 February 2015 - 11:41

Kabel kładzie się raz (chyba, że go ktoś przetnie :P), więc radziłbym dobry ekranowany, żelowany kabel cat.6. Będzie na przyszłość, jak światłowody będą w każdym domu lub do szybkich transferów w sieci wewnętrznej pomiędzy domami.

Za 20m wyjdzie z 50 zł za taki kabel.

 iPhone SE, MBP 2015

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users