Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dokladnosc myszki pod MAC OSem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 capricorn

capricorn
  • 38 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 11:39

nie wiem na ile jest to tylko moj problem a na ile dotyczy on reszty uzytkownikow MACow. Mam Maca mini na Intelu. Problem jaki mam dotyczy dzilania myszki.. otoz duzo lepiej dziala on pod windowsem.. jakos plynniej, jest bardziej precyzyjna. Myszka z jakiej kozystam to Logitech MX500, oczywiscie sterowniki sa zainstalowane. Mimo to mam wrazenie ze pod winXP na BootCampie dziala ona jakosc lepiej. Problem raczej nie dotyczy samej myszki bo wczesniej mialem MX900 na BlueToothie i bylo dokladnie to samo.. czy ktos ma podobne doswiadczenia? Jeszcze jedno spostrzezenie.. wlasnie jezeli chodzi o dzialanie mychy, w WinXP na Pararells i VMware.. myszka traci bardzo mocno na dokladnosci, jest to wyjatkowo irytujace.. dlatego tez bardzo nie lubie kozystac z tych programow.. ale to juz tak przy okazji pisze..

#2 NuLL

NuLL
  • 186 postów
  • SkądSopot

Napisano 02 grudnia 2007 - 11:55

Ja mam taki sam problem - i bardzo mnie to wkurza :| Wiem ze Mighty chodzi ladnie ale ja jej nie chce. Czy isnieje jakas plynna, normalna myszka ? Czy trzeba cos instalowac ?
  • LASERman lubi to

#3 mattek

mattek
  • 391 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2007 - 12:50

To nie jest problem konkretnej myszki, lecz sposobu akceleracji kursora w OS X. Wiecej do poczytania tutaj, wraz z poradami jak to zmienic, a raczej jak upodobnic do tego, jak zachowuje sie mysz w Win.

#4 NuLL

NuLL
  • 186 postów
  • SkądSopot

Napisano 02 grudnia 2007 - 16:38

@mattek - wielkie dzieki :)

#5 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 02 grudnia 2007 - 16:43

ja sie posilkuje usb overdrive. ala i tak nie jestem super usatysfakcjonowany. Aczkolwiek jest przynajmniej znosnie :)

#6 blackdog

blackdog
  • 205 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 grudnia 2007 - 16:49

USB Overdrive jest shareware, więc nie miałem ochoty codziennie przy starcie systemu oglądać komunikatów o konieczności opłacenia programu a i tak nie uważam, abo cokolwiek zmienił w działaniu myszy, która i tak działa w porządku. Używam myszy na bluetutch Logitech V470 i ona działa dobrze, w zasadzie nawet nie trzeba, lub nawet nie należy instalować oprogramowania i sterowników dostarczanych pod OSX, Po podłączeniu i włączeniu wykrywania mysz się paruje z MBP i działa bez dodatkowych sterowników i można preferencje myszy ustawić sobie w panelu preferencji systemowych.

#7 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 02 grudnia 2007 - 16:56

ja posiadam Logitech V470 i niestety na windowsie jakoś to płynniej działa a na mac os wszystkie lasery jakoś inaczej :(

#8 blackdog

blackdog
  • 205 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 grudnia 2007 - 17:03

Trudno powiedzieć, może mamy inną percepcję i wymagania ja jednak jestem zadowolony. Po prostu wydaje mi się, że trzeba ustawić to lepiej w preferencjach myszy. Zwłaszcza parametr szybkość śledzenia ruchów (czy jakoś tak) bo albo działa za szybko albo za wolno, znalezienie złotego środka jest trudne.

#9 capricorn

capricorn
  • 38 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 19:54

Pod linkiem ktory podeslal kolega Mattek jest to swietnie wytlumaczone, dla tych co po angielski nie rozumiec, napisze w skrocie. Algorytm odpowiedzialny za dzialanie myszki jest nico inaczej ustawiony pod MAC OSem i inaczej pod WinXP, wiec jest roznica w dzialniu myszki niezaleznie od tego co sie komu wydaje i jaka ma myche. Ja osobiscie uwazam ze w WinXP mysz dziala bardziej naturalne niz w MAC OS.. ale oczywiscie jest to moej subiektywne odczucie. Sciagnalem SteerMouse, zainstalowalem, i rzeczywiscei poprawa jest!

#10 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 02 grudnia 2007 - 21:20

ja generalnie nie wylaczam kompa a jeno usypiam wiec nie zauwazam tej informacji o koniecznosci zarejestrowania - co w rzeczy samej bywa irytujace hehe

#11 NuLL

NuLL
  • 186 postów
  • SkądSopot

Napisano 16 grudnia 2007 - 03:55

Dla posiadaczy stuffu ze stajni Logitech'a polecam Logitech Control Center - taki panel do preferencji :) Pozatym ze mozna robic co sie chce z klawiszami znikaja w 95% problemy z poruszaniem sie myszki :) :) :)

#12 sushi

sushi
  • 145 postów

Napisano 26 maja 2010 - 22:27

znalazłem tutaj rozwiązanie: Fix Mac Apple Mouse Acceleration and Scrolling Speed to Match Windows 7 PC XP Vista | L337Tech

Z tym że sterowniki myszki mac'owej są te same więc trzeba się wspomóc zewnętrzym oprogramowaniem. Poprawiłem w programie MagicPrefs na extra speed ale to jeszcze trochę mało. Nie wiecie czy można jeszcze jakoś mocniej ten speed dokręcić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych