Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail w kółko "pobiera" 8000 wiadomości z konta O2.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 14 lutego 2015 - 16:39

Cześć,

napisałem pobiera w cudzysłowie, ponieważ to jakaś fikcyjna operacja, która nie ma odwzorowania w rzeczywistości. Mam ustawione sprawdzanie nowych wiadomości co minutę i tak się dzieje, do klienta podpięte trzy konta - onet, tlen i gmail. Gmail i onet chodzą ok, przy O2 jest ta przypadłość i nie mam pojęcia, o co chodzi. Kółko przy tej skrzynce kręci się dość długo, po czym niby pobiera coś koło 8.000 wiadomości, w końcu jest pasek postępu, jakby schodziła jedna o wielkości 1Mb i to wszystko. Ani ta jedna się nie pojawia, ani żadna inna z tych tysięcy. Uwierzytelnienie jest na hasło, SSL aktywne, o co może chodzić?

Pozdrawiam.

#2 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 14 lutego 2015 - 17:15

IMAP czy POP3?

Bo IMAP syncuje folder, jak masz 8k wiadomości w inbox to tak może się coś pojawiać (nie wiem jakie masz MUA).

BTW trzymanie 8k wiadomości w inbox to strata swojego czasu i niepotrzebne nadużywanie. Po to mamy search sieciowe w imap czy lokalne w programach systemie aby sobie wszystko ładnie porozrzucać po folderach. Zrób porządek w inbox (powywalaj archiwalne wiadomości do subfolderów) i problem zniknie. Szczególnie odczujesz to w mobile na telefonie gdzie sync imapa 8k wiadomości po gprs może sobie trwać i trwać :)

Aha ogólnie oba protokoły działają pod dyktando klienta, (są bezstanowe) więc to co pobiera Ci z konta to decyzje Twojego MUA.

Użytkownik elita edytował ten post 14 lutego 2015 - 17:16

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#3 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 14 lutego 2015 - 18:38

Ok, konto POP. MUA po prostu - mail oesiksowy :) Stary os, 10.6.8. Po prostu mam burdel na tym tlenie i tyle, tam się nazbierało kilkanaście tysięcy wiadomości. To mój pierwszy adres, który mam od lat, tam przychodzi sporo spamu, ale też trochę istotnych treści. Nie mam najmniejszej ochoty przeglądać nastu tysięcy wiadomości i odsiewać ziarno od plew, bo musiałbym w to utopić chyba ze dwa dni. Wśród tego są jakieś maile służbowe, których wolałbym nie usuwać. Do niedawna maks wyświetlanych na stronie o2 to było 50 albo 100, zaznaczanie wszystkich i przenoszenie po takiej paczce to był proces, zwłaszcza że jak próbowałem do tego podchodzić, takie przenoszenie paczuszki trwało dłużą chwilę. Teraz jest 250 na stronie i transport takich paczek do innego folderu trwa sekundę, więc poświęciłem pół godziny i przeniosłem wszystko z folderu "odebrane" do archiwalnego, który stworzyłem. Problem zniknął, ale skąd wynikał - nie wiem do dzisiaj. Konto "tlen" w kliencie poczty mam od zarania dziejów, tam wszystko już było pobrane z serwera dawno temu i dawno powinno być traktowane jako pobrane. Dlaczego klient bez skutku usiłował ciągnąć te stare wiadomości z tlenu - tego nie wiem i chyba się nie dowiem. Dzięki za pomoc.

#4 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 14 lutego 2015 - 19:32

Bo to się robi w 10 ruchach :)

Zakładasz foldery 2014, 2013, 2012.... i przenosisz blokami :)

Jak "załatwisz" jakąś wiadomość w sensie: odpiszesz, przeczytasz, zignoruszesz to przenosisz do folderu 2015 i już :)

Ja dla ułatwienia robię sobie jeszcze funkcjonalne foldery typu nazwa projektu czy firmy czy osoba czy stowarzyszeniowe itd. które mają wyższy priorytet "wrzucenia" załatwionej niż folder roczny :) Co roku zakładam nowy folder roczny, co miesiąc wywalam wiadomości starsze niż 3mc do folderu rocznego z inboxa - nazbiera się trochę niezałatwionych, olanych itd :)

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#5 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 14 lutego 2015 - 22:15

to się robi w 10 ruchach, owszem, jak się jest systematycznym :) Ja się po prostu w ogóle nie loguję na portal, wszystko załatwiam klientem poczty od lat. I tak przez te lata tam się zgromadził rekordowy bajzel, z którym nie wiadomo co zrobić potem - ani to wszystko hurtowo usunąć (bo nie wiem, co z tego na 100% spłynęło na klienta, a co nie), ani zostawić. Bo wychodzą takie kwiatki, jak teraz.

#6 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 14 lutego 2015 - 23:21

Dużo lepiej się pracuje z pocztą jak się na to poświęci godzinę czy 2 i zrobi porządek. No i POP3 sorry, ale to protokół zabytkowy w dobie gdy używa się kilku czytników poczty na raz, choćby komputer i telefon. Nie wiem czy o2 oferuje imap ale to rozwiązanie oferuje i foldery i wyszukiwanie i sync dla wielu mua i świadomość budowy wiadomości (nie tylko head i body, ale kompletne mime (typu syncuj head i body typu text a reszta na życzenie - dobre na teleofon np). Do tego ma push itd.

Jeśli o2 oferuje imap to sygeruję zmianę i uporządkowanie tego co masz lokalnie, nawet kosztem uploadu tego z powrotem na serwer. Jeśli o2 ma problemy pojemnościowe, to lepiej postawić sobie pocztę gdzieś gdzie masz rozsądne GB, a wiadomości z o2 pobierać na nowe konto.

Nie mówiąc już że najlepiej zakupić sobie domenę i ciągnąć pocztę na swojej, masz wtedy przenośność poczty między operatorami. A stare archiwanlne skrzynki po mały wygaszać, a do czasu wygaszenia odbierać na swoją skrzynkę jakimś fetchmailem czy podobnym narzędziem. Korespondentów już ugaszczać nowym własnym przenośnym adresem.

Watro, bo poczta jest obecnie jak nr telefonu, a może i bardziej.

pozakadrem.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych