Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Photoshop cs6 problem ze skrótami klawiszowymi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 gerli

gerli
  • 22 postów

Napisano 12 lutego 2015 - 20:07

Hej

Piszę w takiej sprawie cały czas używałem w Ps skrótu alt + cmd + c który otwierał mi okno do edycji obszaru roboczego, dzisiaj zauważyłem, że kombinacja tych klawiszy nie działa, nie wiem już co robić odinstalowałem/zainstalowałem od nowa Ps i na świeżo jest to samo, a jeszcze parę dni temu to działało. Nie działa też skrót alt + cmd + z, gdy wciskam te klawisze wyskakuje kursor zmienia się na podwójny tj czarna i biała strzałka co symbolizuje kopiowanie obiektu przez przesunięcie (to robi sam alt).

Czy ktoś miał podobny problem? może to coś w klawiaturze się przestawiło... już sam nie wiem, proszę o pomoc.

Użytkownik gerli edytował ten post 12 lutego 2015 - 20:07

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 12 lutego 2015 - 20:28

Sprawdź wybierając komendę z menu Photoshopa czy obok nich są poprawne skróty (np. Obraz>Rozmiar obszaru roboczego ......... tu skrót jest podany). Sprawdź również w Preferencjach Systemowych > Klawiatura > Klawisze modyfikujące czy ktoś tam nie namieszał. Sprawdź w innych programach czy skróty działają. Na koniec, jak się okaże, że coś nie teges z klawiaturą, zawsze możesz spróbować zrobić reset PRAM /SMC poszukaj w sieci jak. 

#3 gerli

gerli
  • 22 postów

Napisano 12 lutego 2015 - 20:43

Sprawdź wybierając komendę z menu Photoshopa czy obok nich są poprawne skróty (np. Obraz>Rozmiar obszaru roboczego ......... tu skrót jest podany). Sprawdź również w Preferencjach Systemowych > Klawiatura > Klawisze modyfikujące czy ktoś tam nie namieszał. Sprawdź w innych programach czy skróty działają. Na koniec, jak się okaże, że coś nie teges z klawiaturą, zawsze możesz spróbować zrobić reset PRAM /SMC poszukaj w sieci jak. 

Sprawdziłem poprawność skrótów - zgadzają się

Klawisze modyfikujące - zgadzają się

W innych programach adobe działają skrót (Illustrator) 

Zastanawia mnie czemu np działa polecenie ale + cmd + I a akurat alt + cmd +c i z nie... 

Ostatnio klawiaturę podłączałem pod innego maca no ale podejrzewam, że to nie od tego... 

Sprawdziłem też ustawienia skrótów w samym Ps i są wybrane te prawidłowe, gdy zmieniłem je i chciałem powrócić do starego skrótu to mino iż wciskałem alt + cmd + c nie chciał się ten skrót pojawić :( to już naprawdę dziwne jest. 

Zmieniłem alt na control ale to i tak nie rozwiązuje mojego problemu bo wolałbym używać skrótów takich jakie zostały już ustalone.

Użytkownik gerli edytował ten post 12 lutego 2015 - 20:58

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 12 lutego 2015 - 21:13

A spróbuj z inną klawiaturą może. Może jednak coś z nią nie tak. Chociaż piszesz że w innych programach działa. To ja nie wiem.

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 12 lutego 2015 - 21:14

#5 gerli

gerli
  • 22 postów

Napisano 12 lutego 2015 - 22:02

Ciężko teraz o drugą klawiaturę, w pon wrócę do pracy to zabiorę ale ogólnie dziwna rzecz... poczytałem na zagranicznych forach ale nie uzyskałem odpowiedzi bo każda metoda mi nie pomogła... ale to nie odosobniony problem. 

Może jakby ktoś miał podobny problem to polecam https://forums.adobe...message/3285062 może mu któraś metoda pomoże.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych