Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

World of Warcraft The burning crusade

• Zamknięty Temat jest zamknięty
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 23:29

Witam wszystkich. Mam małe pytanie. Chciałbym popykać w WoWa na prywatnym serwerze andeeria (www.andeeria.pl). Grają tam wszyscy moi kumple-ignoranci na windzie a ja mam maca i linuxa. Na linuxa oni mówią, że badziew, a na maca "po co mi to..." No ale nie o nich, bo oprócz tego, że mają ksenofobię innych systemów są spoko i grają w wowa na andeerii. A ja chciałbym tam sobie z nimi na moim applu pograć (iMac 20') Tylko niewiem skąd ściągnąć wersję TBC na maca (dodatek) bo na winde to jest na stronie andeerii (na forum). no a na Maca? A na linuxie, to wiem, że można odpalać przez cedegę crossover i wine, ale niewiem jak tam jest z tymi priv serwerami. Pomożecie?;-)
Zastanawiałem się też nad kupieniem tego na allegro:

http://www.allegro.p...zestaw_wow.html

Warto i czy pójdzie na Mac OS X Leopard?

#2 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 00:13

WoW z tego co wiem ta sama plyta z gra pojdzie i na Windowsie i na Mac OS X, taki multiplatform ten WoW jest. Podejrzewam, ze z TBC bedzie tak samo. No i zgodnie z zasadami forum: nie sciagnac, tylko kupic. Remeber.

#3 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 08:31

To zamówię sobie ten zestaw na allegro i popykam. Dzięki, narazie!

#4 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 grudnia 2007 - 09:37

wiesz, ze prywatne serwery to piractwo, nie?

#5 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 02 grudnia 2007 - 12:50

Chłopak generalnie nastawiony na darmową rozrywkę.
Gierka znajdzie się u niego przez torrenta, a dalej to się pogra na pirackim serwerze...

Nie mówię, że sam jestem bez winy, bo i mi zdarzało się coś spiracić, ale osobiście uważam że kupowanie oryginałów to nie tylko, ze względów etycznych, korzystny proces.

- wspomagamy autora, który w przyszłości napisze kolejny program, grę itd.
- mamy paragonik, instukcję itd. - ułatwia uzyskanie pomocy, wymiany w razie problemów, ze sprzętem, programem..
- niesamowita frajda z posiadania oryginału - hehe, te pielęgnowane pudełka na półce
- kupuje się tylko przemyślane gry, programy - nie zaśmieca się dysku i czasu
- bezproblemowa instalacja update'ów, patchy itd.
- możliwość odsprzedaży (np. po ukończeniu gry)

Gry i programy mam zawsze oryginalne lud darmowe. Na filmy chodzę do kina.
Niestety u mnie jeszcze mocno na notowanym jest muzyka. Tam tak oryginalnie nie jest, ale to dlatego, że CD nie kupuję,(te co kiedyś kupiłem i owszem, przerobione na mp3 i walają się gdzieś po piwnicy) bo po co, słucham tylko mp3.
Niestety dostęp do tego typu rozrywki w Polsce ograniczony jest, przez kilka spraw m.in. ZAIKS, którego uwarzam za złodzieja, a nie hańba jest okradać złodzieja.
Tym niemniej jak w Polsce wejdzie iTunes Polska z możliwością kupna utworów płyt itd. odinstalowanie p2p będzie formalnością, a na dysku gościć będą już tylko legalne utworki.
Poza tym, ostanimi czasy złapałem się na tym, że i tak praktycznie nonstop leci u mnie radio internetowe...

#6 Frusciante

Frusciante
  • 30 postów

Napisano 04 grudnia 2007 - 19:17

Ja mimo ze kupilem oryginalnego WoW'a to gram na FunSerwerze ale czy to jest piractwo czy nie malo mnie to obchodzi bo retailowy serwer nie bardzo mi odpowiada (za maly exp) i gram na "pirackim" . A tbc mozna sciagnac www.wowwiki.com ktora wspolpracuje z Blizzard'em .

#7 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 04 grudnia 2007 - 19:49

A grając na takim pirackim serverze, można się potem przenieść na prawdziwy, oryginalny? Oczywiście z zachowaniem postacji?

#8 Frusciante

Frusciante
  • 30 postów

Napisano 04 grudnia 2007 - 20:01

Nie nie jest to mozliwe , mozliwe jest tylko przenoiszenie postaci pomiedzy serwerami ale na oryginalnym .

#9 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 10:24

Dobre! :-)
Naprawde fajnie sie czyta "malo mnie to obchodzi" albo "nie hanba jest okradac zlodzieja" :-) Poza tym nie "pirackim" tylko pirackim. Ale masz oryginal i malo Cie to obchodzi :-)

Dawnom sie tak nie obsmial :-) Jednak rownie mocno kiedy ogromna wiekszosc czepiala sie legalnosci instalowania systemu OSX na nie-macy :-)

#10 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 11:27

Abstrahujac od moralnej oceny grania na pirackich serwerach to dla mnie bylaby to strata czasu bo: - serwery takie sa zdecydowanie mniej liczne i nie wierze, ze bez czekania latami mozna powalczyc na battleground ( moja najwieksza rozrywka w wow), kupic jakis rare item na AH itp - nikt nie zagwarantuje mi, ze serwer nie zniknie z dnia na dzien - pirackie serwery sa out of date w stosunku do patchow gry oryginalnej Jak dla mnie to absolutna porazka.

#11 Sal Paradise

Sal Paradise
  • 17 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 grudnia 2007 - 13:49

Imho granie na pirackich servach kompletnie mija się z celem, - na oficjalnym mam odrazu dostęp do nowego contentu - serwery stabilne (z privami to bardzo różnie jest) mogę pograć kiedy chcę a nie kiedy serwer działa - pomoc GM-ów - normalny xp rate - jest sens robić questy a nie tylko grindować...

#12 Frusciante

Frusciante
  • 30 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 20:00

A
- serwery takie sa zdecydowanie mniej liczne i nie wierze, ze bez czekania latami mozna powalczyc na battleground ( moja najwieksza rozrywka w wow), kupic jakis rare item na AH itp
- nikt nie zagwarantuje mi, ze serwer nie zniknie z dnia na dzien
- pirackie serwery sa out of date w stosunku do patchow gry oryginalnej
Jak dla mnie to absolutna porazka.

Tym to mnie tym razem rozwaliles .
Wrecz porzeciwnie , na moim serverze gra 1300 osob jest na najnowszym patchu 2.3.0 , serwer stabilny od 1,5 roku , kupowanie broni i armourow tier czy dungeon to tylko kwestia dni , a battlegorunds az sa pelne o pvp arenach nwet nie wspomne .
A pomoc gm'ow ? Wystarczy napisac ticket .

Apropos expienia . Expi sie duzo szybciej niz na retailu przez co gra sie szybciej a serwery tego typu sa wrecz nastawione na gre typowo PvP a nie lazenie i robienie questow .
Nie lubie takich dyskusji typu retail czy funserver albo mac czy winda nie ma sensu sie klocic kazdy ma inne zdanie i tyle . Jesli chodzi o gry to jest to jedyna dzidzina gdzie nie kupuje oryginalnych rzeczy bo kupowanie kazdej gry po 139 zl ? juz wole to przeznaczyc na dobra ksiazke albo do kina albo na jeszcze cos innego ale na pewno nie na gre .
Dobra end offtopic...;)

#13 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 01:01

mega lol jesli na serwerze gra tylko 1300 osob to nie ma fizycznej mozliwosci zeby powalczyc na bg bez godzinnych kolejek w kazdym przedziale leveli. Oryginalne serwery sa laczone w grupy po nawet kilkanascie realmow i gra tam na raz co najmniej 20 razy wiecej ludzi niz na pirackim serwerze.

#14 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 grudnia 2007 - 01:12

Po za tym jest spora roznica w rozmowie "mac czy winda" a "piracki serwer czy orginal"... Jesli tego nie widzisz to przykro mi. Krasc kradna prawie wszyscy, jednakze jesli ktos sie z tym obnosi i jeszcze probuje innym wytlumaczyc, ze to jest LEPSZE to juz kpina.

#15 Adamkos

Adamkos
  • 38 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 05:07

Na poczatek zaznacze ze mam oryginalna gre WOW i dodatek TBC od dnia premiery i gram na oficialnych serwerach placac miesieczny abonament. Gra chodzi bardzo dobrze pod OSX, na imac 24". Pod windows nieznaczne szybsza grafika, ale duzo wiecej opoznien w polaczeniu sieciowym (tzw. lagi) oraz sporadyczne rozlaczenia (D/C), ktore pod OSX prawie sie nie zdarzaja. Gram zarowno na PC jak i na mac oraz na windows-mac, zawsze uzywajac tego samego lacza internetowego. Pod windowsem polaczenie sieciowe jest troche mniej stabilne, jednak grafika o kilka procent szybsza (jak 40 do 45). Wedlug mnie pirackie serwery w WOW tak naprawde nie sa pirackie tylko nie oficjalne. Za gre placi sie osobno i to slono - w momencie premiery zarowno podstawka jak i dodatek kosztowaly 40 euro. Teraz troche taniej.Kupienie gry nie jest rownoznaczne z kupieniem uslugi oficjalnych serwerow. Za gre na oficjalnym serwerze placi sie dodatkowo 13 eur/mc. W zamian za to dostaje sie wsparcie tzw. Gamemasterow w trakcie gry, dostep do forum, zbrojowni ze statystykami, bankow gildiowych itp. Poza tym ma sie pewnosc, ze serwer jest profesjonalnie backupowany, ze dostanie sie wsparcie w momencie zhackowania konta, ze mozna sie przeniesc na inny realm (odplatnie zazwyczaj) i ze serwer nie zostanie wylaczony jak komus sie znudzi go udostepniac :) Natomiast jesli ktos prowadzi swoj wlasny serwer i udostepnia go nieodplatnie dla graczy posiadajacych legalna kopie gry to nie ma w tym nic pirackiego, skoro za gre sie juz slono producentowi zaplacilo. Takie serwery maja malo wspolnego z blizzardowskim - inna mechanika, odblokowane profesje, szybsze zdobywanie doswiadczenia itp. Poza tym blizzard nigdy nie udostepnil kodu swojego serwera wiec zakladam, ze serwery pirackie sa pisane przez pasjonatow od podstaw lub ewentualnie na podstawie jakiejs wersji beta. Nie placi sie abonamentu, bo tez nie korzysta sie z uslug ktore oferuja oficjalne serwery blizzarda. Poza tym nieoficjalne serwery nie maja najnowszych patchy do gry, zawierajacych dodatkowe instancje i opcje. Czyli cos za cos - placi sie za jakosc, support i bezpieczenstwo lub wybiera sie darmowy nieoficjalny serwer, nie gwarantujacy satysfakcji z gry, za to nie obciazajacy co miesiac portfela. To sytuacja podobna moim zdaniem do macowych komunikatorow internetowych. Czy uzywanie nieoficjalnych bramek i serwerow dla GG czy ICQ jak np. Adium, ktore nie wyswietlaja reklam jakie sa w oryginalnych klientach to piractwo? Przeciez z tych reklam utrzymuja sie autorzy oryginalnych programow, wiec teoretycznie nie powinno sie stosowac zewnetrznych programow. Jednak z powodu braku alternatywy nikt sie nad tym nawet nie zastanawia ;) Pozdrawiam Serdecznie Adam

#16 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 grudnia 2007 - 16:33

Nie wiem po co tyle szumu w sprawie samego ściągania czy kupowania WoWa.... zupełnie legalnie można ściągnąć WoWa jak i TBC z oficjalnej strony www.wow-europe.com

#17 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 06 grudnia 2007 - 18:22

"Wedlug mnie pirackie serwery w WOW tak naprawde nie sa pirackie tylko nie oficjalne. " a jak kupisz spirytus i fajki przemycone ze wschodu ??? to tez nie bedzie paserstwo tylko nieoficjalny handel wymienny??? sorry... nie moglem sie powstrzymac.... a zreszta ostatnio na tym forum piractwo jest dopuszczalne... wedlug regulaminu jedynie linkow nie mozna podawac... to jest takie "nieoficjalne" zapobieganie piractwu...

#18 Adamkos

Adamkos
  • 38 postów

Napisano 07 grudnia 2007 - 00:43

a co maja fajki do gry online :) jak placisz za oficjalny serwer to go mozesz uzywac z wszystkimi plynacymi z tego kozysciami, jak nie placisz abonamentu za oficjalny serwer to pozostaja ci darmowe substytuty, ktore sa do niczego. Piractwem byloby granie na oficjalnym serwerze bez placenia abonamentu - ale w przypadku wow takie cos jest nie mozliwe. wiekszosc moich znajomych placi abonament, gra legalnie ale maja tez zainstalowane serwery prywatne, na ktorych sprawdzaja sobie do woli buildy postaci, talenty, przedmioty itp :)

#19 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 grudnia 2007 - 09:37

Nie wiem po co tyle szumu w sprawie samego ściągania czy kupowania WoWa.... zupełnie legalnie można ściągnąć*WoWa jak i TBC z oficjalnej strony www.wow-europe.com

Gra jest za do sciagniecia za darmo, bo placisz miesieczny abonament.
Frusciante, jak kupujesz komorke w promocji za 1zl to tez nie placisz abonamentu, bo ci nie odpowiadaja stawki, ale telefonu uzywasz, bo przeciez za niego zaplaciles?

Pomijajac buraczany aspekt grania na pirackich serwerach - WoW ujal mnie wlasnie tym, ze tam nie ma cheatow (Diablo II, anyone?). Co to za przyjemnosc wyexpic sie do 70 w ciagu pieciu dni a potem zalatwic sobie full t5?

#20 Frusciante

Frusciante
  • 30 postów

Napisano 07 grudnia 2007 - 21:22

Ech... Po pierwsze audiopain... Nie przechodzmy ze skrajnosci w skrajnosc... ZAplacilem 140 zl za gre w ktorej nie odpowiada mi gra na oficjalu bo mnie osobosice nudzi wiec wybralem serwer nieoficjalny . Mam wogole nie grac i wyrzucic gre na smietnik ? Juz wole wybrac serwer ktory bedzie mi odpowiadal . Tu sie zgodze z Adamkosem , blizzard nieudostepnil swoich kodow i skryptow wiec serwery nieoficjalne sa robie na wersjach do beta testow i dopracowywane przez fanatykow . Po drugie scurvy_shadow... Gdybys uwaznie przeczytal moj post zauwazylbys ze nie porownuje dokladnie tych 2 typow dyskusji tylko wyrazam swoje zdanie ze uwazam iz takie dyskusje sa bezsensowne poniewaz jeden woli winde drygi maca , jeden woli retail jeden funserver . I po co to nabijac posty tylko po to zeby napisac "przykro mi ze tego nie rozumiesz ale ja jestem najmadrzejszy itp. itd." Po trzecie mrfreeze wymienil swoje argumenty ze woli retail ja wymienilem swoje ze wole funserver . I ze niby co namawiam innych by zaczeli grac na tych serwerach ? napisalem "grajcie tu i tylko tu bo tu jest najlepiej i wogole szerzcie piractwo " ? no nie wydaje mi sie . Twoj post scurvy_shadow wtdaje mi sie po prostu bezsensowny i ma jedyny cel - wszczecie klotni . Jezeli nie masz nic do powiedzienia na temat na ktory jest dyskusja i chcesz tylko nabic posta standardowym tekstem typu "o! kolejny pirat ktorego trzeba wytepic i wmowic mu itd." to lepiej sie nie wypowiadaj . Oczywsicie jest to forum ale trzeba tez odnosic sie do dyskusji...

#21 Adamkos

Adamkos
  • 38 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 02:21

a poza tym do sciagniecia nie jest gra za darmo tylko trial 10 dni, potem trzeba kupic gre za 15 eur :) i dodatek za 15 :) wiec, jak sie kupi to mozna sobie na prywatnych serwerach grywac. jak sie sciagnie i nie kupi po 10 dniach to jest to piractwo :) i to by bylo wsio w tym temacie :) blizzard bardzo mocno i dobrze tropi wszystkie oszustwa naciagania i machlojki w sprawie wow, nawet sprzedaz postaci na aukcji moze sie skonczyc zabanowaniem konta, jednak nie slyszalem nigdy, zeby probowali zamknac jakikolwiek z dzialajacych nieoficjalnych serwerow, bo tak naprawde nie maja prawa, skoro te serwery to programy pisane przez zewnetrzne grupy programistow, a gra jest sprzedawana osobno od uslugi serwerowej.

#22 Sal Paradise

Sal Paradise
  • 17 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 grudnia 2007 - 10:36

Żeby skończyć dyskusję... prywatne serwery to piractwo czytaliście może "END USER LICENSE AGREEMENT" i "terms of use"? Jeśli nie to polecam przeczytać to rozwieje wasze wątpliwości. Piracki serwer jest nielegalny i uogólniając jest złodziejstwem.

#23 chrzanekk

chrzanekk
  • 167 postów
  • SkądPuławy

Napisano 12 grudnia 2007 - 13:58

na www.wow-europe.com nieda sie sciagnac wowa ani tbc jesli sie niema chociaz testowego konta... probowalem... po drugie z serwerow www.idg.pl mozna sciagnac kopie i jest to legalne bo po prostu mozesz uzywac tego jako nosnika zamiennego by nie zniszczyc oryginalu. zreszta placi sie za kod autoryzacji i miesieczny abonament anie za gre... wiec w czym problem? jesli tak blizzard sie czepia prywatnych serwerow to dlaczego nie zakoduje gdzies w plikach adresow swoich realmow tylko jest to dostepne w pliku od tak? temat przeczytalem pobierzenie bo mi sie nie chcialo... generalnie placisz to masz full opcji i mase ludzi z ktorymi mozesz pograc itp. nie placisz masz kiepskie substytuty gdzie gra max 1400graczy a dla mnei to paranoja bo na oficialach gra sporo wiecej... no ale zalezy co kto lubi... niestac dzieci na gre na oficialu to sie bujaja na piratach... proste...

#24 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 grudnia 2007 - 12:03

Zamykam. Nie akceptujemy piractwa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych