Mam problem z konfiguracja terminala ...
Terminal odpalam przez ikonke "terminal" z /Applications (lub /Applications/Utilities nie pamietam a teraz nie siedze na os X)
Odpala mi sie terminal i niby wszystko jest ok, ale nie mogę wprowadzić swoich ustawień
tzn.
Analogicznie jak w Linuxie utworzyłem sobie plik .bashrc i wprowadziłem swoje ustawienia (zalozmy dla uproszczenia ze jest tam tylko jedna linia np. alias ls="ls -G")
Odpalam terminal wpisuje ls i zadnych zmian, ls wyglada tak samo jak wygladal.
Jezeli jednak w tym odpalonym terminalu uruchomie bash'a (czyli wpisze bash) i teraz wpisze ls zostanie odpalony ustawiony przemienie alias.
Mam wrazenie ze terminal nie raczy wczytywac wogole ustawiec z mojego katalogu home. Z jakiego niestety nie mam zielonego pojecia
Dodam że w ustawieniach terminala mam zeby odpalal sie z (./login a nie z /bin/bash) ... ale nie wiem czy to ma znaczenie.

terminal (konsola) - ustawienia
Rozpoczęty przez
pavelek
, 27 sty 2006 08:02
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 stycznia 2006 - 08:02
Napisano 27 stycznia 2006 - 10:31
Re: terminal (konsola) - ustawienia
Utwórz sobie w katalogu domowym plik .bash_profile zawierający taką linię:
Utwórz sobie w katalogu domowym plik .bash_profile zawierający taką linię:
. ~/.bashrc- powinno pomóc.
Napisano 27 stycznia 2006 - 10:37
Zamiast .bashrc
Zrób to w .profile

Napisano 27 stycznia 2006 - 10:42
Moze wiecie czy i gdzie na sieci sa jakies pdfy z opisem os X. bo on niestety czasem sie troszke rozni od linuxow na ktorych mialem przyjemnosc pracowac
Napisano 27 stycznia 2006 - 10:56
Ten plik jest brany pod uwagę tylko wtedy, gdy bash jest odpalany jako login shell. W pozostałych przypadkach powyższe nie zadziała.Zamiast .bashrc
Zrób to w .profile
[ Dodano: 2006-01-27, 11:19 ]
pavelek - zależy co cię interesuje - dość wyczerpująca dokumentacja jest dołączona do Xcode. Z takich bardziej ogólnych rzeczy - Mac OS X Tiger for Unix Geeks, ale stosunek wodolejstwo/treść jest tu raczej wbrew tytułowi.
Napisano 27 stycznia 2006 - 11:31
ślepy, domyślnie w Terminalu jest odpalany /usr/bin/login
I .profile działa jak najbardziej.
I .profile działa jak najbardziej.
Napisano 27 stycznia 2006 - 11:46
Przy domyślnych ustawieniach, gdy odpalany jest /usr/bin/login, jak najbardziej

Napisano 27 stycznia 2006 - 22:26
ślicznie działa ...
a mówią że tak mogą mi tylko dopasować w erze ?

Napisano 14 czerwca 2006 - 20:57
jeszcze jedno pytanie ... co z aliasami dla roota
aliasy dzialaja dla normalnego usera, przechodze na roota sudo su i nic ... ustawienie dla klawiatury - liter pl dziala natomiast ustawienia aliasow uciekaja
Napisano 22 sierpnia 2007 - 16:54
pavelek: a moze na koncie roota utworz plik .profile?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych