Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

terminal (konsola) - ustawienia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 pavelek

pavelek
  • 60 postów

Napisano 27 stycznia 2006 - 08:02

Mam problem z konfiguracja terminala ... Terminal odpalam przez ikonke "terminal" z /Applications (lub /Applications/Utilities nie pamietam a teraz nie siedze na os X) Odpala mi sie terminal i niby wszystko jest ok, ale nie mogę wprowadzić swoich ustawień tzn. Analogicznie jak w Linuxie utworzyłem sobie plik .bashrc i wprowadziłem swoje ustawienia (zalozmy dla uproszczenia ze jest tam tylko jedna linia np. alias ls="ls -G") Odpalam terminal wpisuje ls i zadnych zmian, ls wyglada tak samo jak wygladal. Jezeli jednak w tym odpalonym terminalu uruchomie bash'a (czyli wpisze bash) i teraz wpisze ls zostanie odpalony ustawiony przemienie alias. Mam wrazenie ze terminal nie raczy wczytywac wogole ustawiec z mojego katalogu home. Z jakiego niestety nie mam zielonego pojecia Dodam że w ustawieniach terminala mam zeby odpalal sie z (./login a nie z /bin/bash) ... ale nie wiem czy to ma znaczenie.

#2 ślepy

ślepy
  • 108 postów
  • SkądLeeds (UK)

Napisano 27 stycznia 2006 - 10:31

Re: terminal (konsola) - ustawienia

Utwórz sobie w katalogu domowym plik .bash_profile zawierający taką linię:
. ~/.bashrc
- powinno pomóc.

#3 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 27 stycznia 2006 - 10:37

Zamiast .bashrc Zrób to w .profile :)

#4 pavelek

pavelek
  • 60 postów

Napisano 27 stycznia 2006 - 10:42

Moze wiecie czy i gdzie na sieci sa jakies pdfy z opisem os X. bo on niestety czasem sie troszke rozni od linuxow na ktorych mialem przyjemnosc pracowac

#5 ślepy

ślepy
  • 108 postów
  • SkądLeeds (UK)

Napisano 27 stycznia 2006 - 10:56

Zamiast .bashrc
Zrób to w .profile
:)

Ten plik jest brany pod uwagę tylko wtedy, gdy bash jest odpalany jako login shell. W pozostałych przypadkach powyższe nie zadziała.

[ Dodano: 2006-01-27, 11:19 ]
pavelek - zależy co cię interesuje - dość wyczerpująca dokumentacja jest dołączona do Xcode. Z takich bardziej ogólnych rzeczy - Mac OS X Tiger for Unix Geeks, ale stosunek wodolejstwo/treść jest tu raczej wbrew tytułowi.

#6 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 27 stycznia 2006 - 11:31

ślepy, domyślnie w Terminalu jest odpalany /usr/bin/login
I .profile działa jak najbardziej.

#7 ślepy

ślepy
  • 108 postów
  • SkądLeeds (UK)

Napisano 27 stycznia 2006 - 11:46

Przy domyślnych ustawieniach, gdy odpalany jest /usr/bin/login, jak najbardziej ;)

#8 pavelek

pavelek
  • 60 postów

Napisano 27 stycznia 2006 - 22:26

ślicznie działa ... :) a mówią że tak mogą mi tylko dopasować w erze ?;)

#9 pavelek

pavelek
  • 60 postów

Napisano 14 czerwca 2006 - 20:57

jeszcze jedno pytanie ... co z aliasami dla roota aliasy dzialaja dla normalnego usera, przechodze na roota sudo su i nic ... ustawienie dla klawiatury - liter pl dziala natomiast ustawienia aliasow uciekaja

#10 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 22 sierpnia 2007 - 16:54

pavelek: a moze na koncie roota utworz plik .profile?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych